[Klasszikus Film] Reszkessetek betörők!
2015. december 25. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Reszkessetek betörők!

Reszkessetek betörők!

Home Alone

1990

Évekig kerülgettem a kását, de hova tovább? és minek? Úgyis itt lesz ma, és jövőre, és azután is. Ugyanis vannak olyan filmek, amik úgy elkapják egy adott kor, esemény szellemét és lényegét, ami minden butasága ellenére is örök marad vagy, hogy igazodjon a rovathoz: Klasszikus.

h1.jpg

Tartsd meg!

Bár mindenki tudja, de a McCallister család, se nem kicsi, se nem hétköznapi, se nem normális. Folyton civakodnak, a szakajtóra való gyereksereg, ahol tudja, szívatja a másikat. Főleg Kevint (Macaulay Calkin). Amikor az utazás előtt szintén megalázva érzi magát, elküldi a családot a francba azok pedig a nagy kapkodás közepette, csak Párizsi vakáció alkalmával veszik észre: -1 poronty. Kevin azonban nem ijed meg az árnyékától, és szükség is lesz a bátorságára, mert a két pénzéhes, debil betörő pont a McCallister házat pécézte ki magának Karácsony estére.

h2.png

Ezt a filmet nem a mélyenszántó gondolatok, vagy a fergetegesen megírt története tette naggyá, hanem a bája és a hangulata. Na meg a remek idézhető egysorosok. „Tartsd meg az aprót, Te mocskos állat!”, „Hamuripők, hol a cipőd?”, „Itt senkin sincs ruha…hányinger” és még lehetne napestig folytatni a sort. A téli, havas, hamisíthatatlan 80-as évek végi, 90-s évek elejei hangulat mindenhonnan visszaköszön. Ott van pusztán maga a tény, hogy John Candy ebbe a filmbe is kellett, aki egyébként John Hughes házi kedvence és ez idő tájt az egyik legfoglalkoztatottabb humorista színész volt Amerikában. Az író úr pedig hatalmas formában volt ekkor. Futószalagon jöttek a Meglógtam a Ferrarival, Nulladik óra, Repülők, vonatok, autók filmek. Ez a forma pedig kihat a R.b-re is.

h3.jpg

Ugyanis okosan tudta, hogy nem csak nevettetni kell, hanem a szívet is elő kell szedni, ehhez pedig a magányos, félelmetes hótoló úr és kissé súlytalan, de érzelmes családi drámája jó alapot szolgál. Azon is napestig lehetne vitázni, hogy a film igazi kincse az ártatlan édes pofájú, ám ördögi Calkin-e, a bárgyú értelmileg egy hópehely szintjén tanyázó Marv, alias Daniel Stern, vagy az akkor épp Oscart nyert, megatehetséges Joe Pesci, akinek nem derogált a Nagymenők után/mellett eljátszani egy csövi szövet kabátos, vasfogú betörőt, akinek épp ég a haja. John Williams klasszikus taktusai már tényleg csak hab a tortán.

Összegzés: Ez egy olyan film, aminek kár fejtegetni az erényeit hosszú távon. Műfajából adódóan egy szórakoztató karácsonyi vígjáték, aminek minden eleme a helyén van. Vannak olyan filmek, mint a Karácsonyi vakáció, Télapú, Igazából szerelem stb..amik tuti előkerülnek az ünnepek alkalmával, és az is tuti, mindenki könyökén jön ki, de ilyenkor még is megnézed. Mert nincs Karácsony Kevin nélkül!

Értékelés: 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr768199294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása