Szeretet és köszönet!
2015. december 08. írta: thedirector

Szeretet és köszönet!

Szeretet és köszönet

Love & Mercy

2015

Nyár közepe óta vártam, hogy megnézhessem a Beach Boys-ról szóló filmet, mert egyfelől egyik kedvenc fiatal színészem van benne (Paul Dano) másrészt mert kivétel nélkül jó kritikákat kapott. Harmadrészt pedig imádom a zenés vagy zenészekről szóló alkotásokat. Az örökös elmaradásom, most pótoltam.

ar-aj849_mercy_j_20150527163222.jpg

A zsenik élete kifürkészhetetlen

Tehát mint fentebb írtam a film a Beach Boys zenekarról szól, jobban mondva annak zaklatott sorsú zseniális dalszövegírójáról Brian Willsonról. Az Ő viszontagságoktól sem mentes pályafutását követhetjük végig. Vagy jobban mondva visszafelé, össze-vissza. Mert, hogy a Love and Mercy egyszerre két idősíkban mutatja be Willsont. Az egyikben a már felnőtt és idegileg széthullott neurotikus és kezelésre szoruló felnőtt férfit, míg a "visszaemlékezésekben" a fiatal, feltörekvő és fokozatosan bekattanó dalszövegírót.

image-8.jpg

Mindkét szál emlékezetes és érdekes a maga nemében, de azt hiszem nem árulok el vele nagy titkot, hogy a Paul Dano alakította jelenetek magasan a legjobbak. Egyfelől mindig érdekesebb egy feltörési periódus, mint a szétesési, hiszen egy gátlásos, apja szadiját átélő, ennél fogva erős megfelelési kényszerben élő zenész életútja szinte könyörög a maradandó szcénákért és bizony meg is kapja. Dano lubickol a szerepében (nem először alakít hasonlóan mentálisan megkérdőjelezhető embert, elég csak A család kicsi kincsében, Vérző olajban vagy a Fogságban nyújtott alakítására gondolni). Biztosan rengeteget készült erre a szerepre, mert minden mimikája, zenészi képessége a karakterének van alá rendelve. Még pár filmet nem láttam idén, de meglepne, ha az év végi legjobb férfi alakítások közül kiesne. Azok a jelenetek, amikor főhősünk elkezd egyre inkább kételkedni saját épelméjűségében, és ez rányomja a zenekarra is a bélyegét frenetikusak, mint ahogy azok is, ahogy születnek a dal ötletei.

love-and-mercy.jpg

Ezzel szemben a felnőtt Brian jelenetei kissé erőtlenek és tankönyv ízűek. John Cusack számomra amúgy is eléggé korlátolt kvalitású színész, és akkor ezzel elmondtam mindent, amit gondolok róla. Egyébként nem vészesen gyenge, és egyébként is ő kapta a hálátlanabb szerepet, de akkora a szakadék közte és Dani között, ami egyértelműen rányomja a bélyegét a film egészére. Szerencséje van, hogy az ő etapjában ott van Elizabeth Banks, aki remekel szintén a kitartó és szerethető barátnő szerepében ill. Paul Giamatti, aki egy kicsinyes és gonosz pszichológust alakít.

Összegzés: Összességében a Szeretet és köszönet nem emelkedik ki történetileg különösebben a zenés életrajzi filmek sokaságából, de tökéletesen szerethető és élvezetes film, egy kifejezetten erős és egy eléggé okés etappal. Paul Dano tökéletes választás volt a szerepre. A zenék ülnek, nyilván. A film hitelességét nem áll módomban bírálni, mert nem ismerem a zenekar munkásságát behatóan, de én rendkívül jól szórakoztam a filmen. Rajongóknak kötelező, de a műfaj kedvelői sem fognak csalódni.

Értékelés: 8/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr648145972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása