(Nyári turmix) A legjobb folytatások
2015. augusztus 10. írta: thedirector

(Nyári turmix) A legjobb folytatások

A legjobb folytatások

A múlthéten a csalódást okozó folytatásokon picsogtunk egy sort, ezúttal azonban irány a napos oldal. Nézzük hát, melyek azok a filmek, amelyek a jó folytatás kategóriába hussannak be.(A lista továbbra sem helyezéseket jelent, csak felsorolást).

Shrek 2. (2004)

shrek-21.jpg

Már az első rész ötletkavalkadjától is lehuppant mindenki egy percre a székére. A második rész azonban nem pusztán csak leporolta a morgós, bűzös, csúnya ogre életének újabb fejezetét, hanem egyenesen a csúcsra járatta. Ezernyi utalás más mesékre, végletekig jól kidolgozott, átgondol és megírt szereplők, pazar megvalósítás, és geg geg hátán.

A bolygó neve: Halál (1986)

rra79gv.jpg

A közízléssel szembemenve én az első részt jobban szeretem, mint ezt. Ez pusztán csak abból ered, hogy a minimalista félelemkeltő eszközöket jobban szeretem, mint a látványos, akcióra épülőt. Ugyanakkor csomó mindenben a második rész átlépett az elsőn, ezek közé tartozik nyilván a látványosság, úgy mint effektek és látványrendezés terén is. A zeneszerző csere is csak emelt a filmen, és a karakterek is mélyebbek lettek. Az igazán nagy bravúr, az, hogy nem sikerült csorbítani az első rész nevét, hanem egy kicsit átgondolva, új alapokra helyezve, ám hasonlóan feszültséggel teli módon készíteni hozzá egy folytatást.

Karácsonyi vakáció (1989)

christmas-vacation-christmas-movies-17912212-900-506.jpg

A "biztosan megnézed minden karácsonykor valamelyik tv csatornán" listánk előkelő helyén tartózkodó alkotás. Ugyan a szülőkön (és a gyerekek nevein) kívül, szinte semmi nem köti össze az egyes részeket, mégis az egyik legjobban sikerült darabja ez, a négy résznek. Chevy Chase méltó módon zárta az évtizedet. A Karácsonyi vakáció egy igazi humorbonbon, mely tényleg kivívta azt az elismerést, hogy ha adventi naptár volna, csak az utolsó nap lenne szabad kinyitni. Na, meg ne feledkezzünk meg Eddie kuzinról sem, aki páratlan humorával, fapofájával, és finoman elegáns viselkedésével emeli a film fényét ("Tele volt a szarkonténer").

Az élet mindig drága (1995)

maxresdefault_25.jpg

Igazából én úgy vélem a Die Hard filmek, az új részt leszámítva mindig is hoztak egy jó, sőt szerethető szintet. Még a sokat köpködött negyedik részt is igen jónak vélem, de kár volna tagadni a folytatások közül, ez a kedvencem és azt hiszem ezzel nem vagyok egyedül. John McTiernen újra hadrendbe állítása remek ötlet volt. Ahogy az is, hogy végre kicsit kitágították John játékterét és az egész városban rohangálhat, mint a mérgezett egér, ráadásul piszok másnaposan. Megkapta maga mellé bónusznak a kicsit rasszista Samuel L. Jacksont is, hogy még jobban az őrületbe kergesse. Ne feledkezzünk meg, azokról az apró dolgokról sem, hogy újra karakteres (és a sorozatban utoljára) fő gonoszt írtak, és John sem volt soha még ennyire véres és szarkasztikus.

Vissza a jövőbe II. (1989)

btf.png

A rajongói átmenet nélküli filmsorozat. Szerintem életemben nem találkoztam olyan emberrel és véleménnyel (amire bizonyosan rám cáfolnak majd a kommentben valakik :D ), hogy valaki kicsit szerette a filmet. Vagy nem érdekelte vagy imádta. Mondjuk a téma szempontjából mindegy is. Ha meg kell nevezni egy részt, ami a legjobb lett, akkor én ezt mondanám. Főleg, mert minden idősíkot, érintünk. Embertelen munka volt az egész 2 órában, és abszolút jogos a státusza a Vissza a jövőbe filmeknek.

Harry Potter és az Azkabani fogoly (2004)

prisoner-of-azkaban-harry-potter-the-boy-who-lived-and-much-more-33986334-1540-791.jpg

Alfonso Cuarón már ezen film előtt is bizonyította, hogy mennyire ért a tinédzser lélek rezdüléseihez és a kamaszkor megpróbáltatásainak hiteles bemutatásához. Ráadásul sikerült a szerintem legizgalmasabb könyvet adaptálnia. Ahol kellett lazított a hangulaton, ezzel arányosan érettebben és elegánsabban mutatta be Harryék kalandját, mint Columbus. Voltak még jobban sikerült részek, de azt hiszem a 3. az, amit minden rajongó imád.

Mielőtt éjfélt üt az óra (2013)

05lim-before-superjumbo.jpg

Richard Linklater bravúros sorozatának záró(?)darabja úgy remek, ahogy van. Vagy ahogy volt az előző kettő is. Alapvetően az első rész áll legközelebb hozzám, de az igazi finomságok a harmadik felvonásban jönnek. Ahogy tartja a mondás: Egy kapcsolatot nem elindítani nehéz, hanem megtartani. Hőseink ezúttal belecsöppenek az együttélés, gyereknevelés apróbb gondjaiba is. Persze fantasztikus kérdéseket feltéve, és frappánsan válaszolva a végtelenbe kitartott jelenetek alatt.

Csupasz pisztoly 1/2, 33/1/3 (1991, 1994)

qsvlxe9pzmcgbpljxmi1hp5pdck.jpg

Leslie Nielsennel szemben elfogult vagyok, hiszen számos filmje közül alig egy kezemen megtudom számolni, mik mentek léc alá. Persze nem mindenkinek való az Ő humora, de aki csípi garantáltan nem csalódik a filmjeiben. Na, de a folytatások mindig mások kicsit. A csupaszt pisztolyok (leszámítva az űrbéli khm..részt) fenséges mókázások. A debilség (Drebinség) és a fapofával elpuffogtatott sületlenségek melegágya, ami garantáltan emberek ezreit segítette át egy másnapos vasárnap délután.

A sötét lovag (2008)

026-the-dark-knight-theredlist.jpg

Gondolom senki sem gondolta, hogy ez a film kimaradhat egy ilyen listából. Christopher Nolan életművének egyik ékköve (a másik nyilván a Memento). Én már a Batman: Kezdődiket is imádtam. Az igazi szintlépést, és a filmbe vetett bizalmat jól tükrözi, hogy a karakter nevét először hagyta el a film. A felvezetésről mindenki tud, sajnos. Behatárolhatatlan műfaji kavalkád, csodálatos történet, karakterek, látvány, hangulat. Amikor valahogy minden kis elem klappol a másikhoz. Ez A sötét lovag.

A három szín: Piros (1994)

tumblr_md2xxr9pro1qmemvwo1_1280.jpg

Kieslowski bivalyerős trilógiája méltó módon emlékezett meg a francia forradalom vezényszavairól, úgy, mint: szabadság, egyenlőség, testvériség. A francia lobogó három színét, eme jelszavakhoz kötve alkotta meg életének főművét, azon belül is a legjobbat: a pirost. Kár, hogy a film készítése után hamar elhunyt. Filmje(i) ettől függetlenül is kb. a világörökség része(i).

Csillagok háborúja - A Birodalom visszavág (1980)

movies-that-redefined-the-summer-blockbuster-2-star-wars-episode-v-the-empire-strikes-back-video-1095024-twobyone.jpg

Idézet a júliusi Klasszikus Film rovatból: "Sok sok filmről lehet vitatkozni, hogy melyik a legjobb, a folytatás vagy az előzmény vagy akármi, de azt hiszem A Birodalom visszavág 35 év után sem képezheti vita tárgyát. Ennek a műnek lelke és szíve van. Minden képkockáján érződik, hogy szerették ezt a filmet és törődtek vele. Szerették volna jól megcsinálni. Nem görcsösködték túl. Egyszerűen ilyen az, amikor valaki tudja, hogy a kezében van egy mestermű, csak jól kell a vászonra "festeni". Irvine Kershneréknél pedig azóta sem tudott senki jobban festeni".

Terminator 2. - Az ítélet napja (1991)

terminator-2-judgment-day1.jpg

Ha folytatások, akkor James Cameron. A harmadik részen a múlthéten páran összekaptak, legalább is egyetértés nem volt, hogy jó folytatása-e vagy sem. Itt minden bizonnyal nem lesz ilyen. Ritka filmek egyike, amelyben kifogástalanul működik a új rész= több, nagyobb, látványosabb elv. Persze, lehet kicsit patikamérlegen lett kiszámolva az egész felépítése, de basszus annyira működik. Kifogástalanul megírt karakterek, a jó és a rossz határmezsgyéjén történő okos és veszélyes egyensúlyozás. Forradalmi látványvilág, hibátlan zene és rendezés. Azt hiszem minden idők öt legjobb folytatása között ennek a filmnek helye van.

A keresztapa 2 (1974)

gac_godfatherii.png

Az, hogy A keresztapa 2. minden idők egyik (ha nem ) legjobb folytatása, az nem képzi vitatárgyát. Az, hogy jobb-e az első résznél is, már sokkal inkább szokta baráti szócsatára késztetni a feleket. A két szálon futó történet ugyan hordoz magában számos előnyt, és képes újítani is, ami az elsőben részben jó volt, ebben sem romlik el. Feszült, izgalmas családi portré. Pusztán én úgy vélem, a Marlon Brandoval felvértezett első rész stílusosabb és markánsabb. Ettől függetlenül ez a két film monumentalitásában és zsenialitásában a mai napig kikezdhetetlen.

Toy Story 3 (2010)

toy-story3-3.jpg

A Pixar ezzel zárta le a 10 éves hibátlan szériáját, és kezdett el bukdácsolni (egészen az idei Inside Out-ig). Mi mással lehetett volna az igazán érett "trilógiájukat" (Wall-E, Up!) zárni, mint Andy és barátai újabb kalandjával? A Toy Story 3-at nehéz az előző részek függvényében vizsgálni, mert hangulatban, mondanivalóban és humorban is másabb szintet képvisel. Sokkal felnőttesebb, érettebb. Mintha egyenesen ahhoz az emberhez szólnának, aki együtt öregedett meg Woodyékkal. Tényleg főhajtás azon rajongók előtt, akik 95-óta velük vannak. Bátran kimerem jelenteni, az első rész újító hatása ide, a második rész komfortzónás kireptetése oda, ez a három rész közül a legjobban sikerült. Már készül is a negyedik.

A gyűrűk ura - A király visszatér (2003)

latest.jpg

Na igen. A rajongók körében legnagyobb tiszteletnek örvendő rész. Az Akadémia által 11 Oscarral jutalmazott epikus trilógiazáró kaland, olyan páratlan élmény, zseniális mestermunka, amire tényleg csak a legnagyobb rendezők képesek. Peter Jackson pedig minden bizonnyal az egyik legnagyobb rendező. Vagy, ahogy ő mondja: A legnagyobb rajongó. Mert hát, hiába a kiváló művészeti és technikai megvalósítás (maszkok, hangok, operatőri munka, színészvezetés, forgatókönyv, látvány stb..). Az igazi erény az, mint ami A Birodalom visszavágnál is: A rajongói szív és az alapanyag szeretete. Emiatt készülnek különleges filmek.

További remek folytatások: X2, Mad Max - Országúti harcos, Pókember 2, Batman visszatér, Skyfall, Gonosz halott 2, Star Trek: Khan haragja, Pár dollárral többért, Kill Bill 2, Oroszországból szeretettel, A jó, a rossz és a csúf

Kommentben ismét várok még remek folytatásokat, hisz mindenre nincs itt hely és nem is biztos, hogy minden eszünkbe jutott/láttuk.

További filmes hírek/képek/videók itt: https://www.facebook.com/filmertek

 Az legrosszabb folytatások itt: http://filmertek.blog.hu/2015/08/04/folytatasok_220

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1007695462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása