[Klasszikus Film] Mad Max 2. - Az országúti harcos
2015. május 21. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Mad Max 2. - Az országúti harcos

Mad Max 2. - Az országúti harcos

Mad Max 2.-Road Warrior

1981

Hetek óta az új Mad Max filmtől hangos a sajtó. Bizonyára nem ok nélkül. Hétvégén mi is beszámolunk róla, de most emlékezzünk meg a sorozat régebbi darabjai közül a legjobban sikerülttel.

mad-max-2-1981-06-g.jpg

Jobbá tenni

A filmtörténelemben kevés olyan film van, aminek a második része lelépi az elsőt, és még ott is sokszor vitáznak róla a kritikusok. Viszont azt gondolom, hogy a MM2. az a film, ami nem képezheti vita tárgyát. Az első részt nem szerettem. Értettem, mit akar és miért akarta úgy megrendezni Miller ,de túlontúl összecsapott, és helyenként elképesztően sután vezette a történetet. Ellenben a második rész azonnal álomszerűen indul és nem is engedi ki a gyeplőt a kezei közül.

mad_max_2.jpg

Kár lenne kerülgetni a kását. A Mad Max a posztapokaliptikus akciófilmek egyik úttörője. Míg az első részben Miller próbál megalkotni egy olyan tipikus akcióhőst, akinek a lába alól kirúgják a talajt, azt gondolom igazán csak a második részben sikerült Maxet olyannak alkotnia, amilyennek mindig is szánta. A történet - az akkori mércével mérve - nem túl távoli jövőben játszódik. A pusztuló világban az olaj az igazi érték. Így nem csoda, hogy a sivatagban elszeparálódott emberek foggal körömmel védik a készletüket. Az egyik ilyen kolóniába botlik Max (Mel Gibson). A társaságot régóta támadja a környéket terrorizáló motoros banda. Max alkut köt a csoport vezetőjével: Amennyiben sikerül kimenekíteni az olajkészletet, annyit kap belőle, amennyivel leléphet a sivatagból.

mad_max_2.png

Átütő színészi játék ezúttal sincsen. Jobb karakter kidolgozást sem kapunk. A banditák továbbra is sík hülyék, a végtelenségig leegyszerűsített ösztönlények. Maxről beszéltem. Talán az egyedüli újítás, Max "partnere", aki együgyűségével és már már komédiába hajló fejszerkezetével csempészik némi humort az amúgy meglehetősen komor jelenetek közé. Ahhoz viszont már nagyot kell tévesztenie annak, aki nem látja, hogy Miller a két film közt eltelt évek alatt mekkora rendezési ugrást hajtott végre. Sokakkal ellentétben nem érzem scifinek a filmet. Inkább egy Fantasy vonalon mozgó akciófilm, annak minden sablonosságával. Sajnos. A történet ezúttal sem fog minket igazán gondolkodásra vagy megdöbbenésre késztetni. De egy Mad Max filmtől ne is ezt várjuk és nem is az lényeg.

max_16.jpg

Hanem akkor mi? Hát egyértelmű, hogy az akció és a látvány. George Miller újabban is bebizonyította, hogy ha nem muszáj, nem nyúl a modern technikai barba trükkökhöz, hanem inkább a hagyományos (értsd. felépített tárgyak, makettek) filmes eszköztárból dolgozik. Ezt pedig nem lehet eléggé kihangsúlyozni 2015-ben sem: A CGI még mindig nem elég jó, egy hagyományosan leforgatott jelenethez képest. És ez bizony egy olyan filmben, aminek az utolsó 20 perce tömör akció és robbanás és balesetek és motor ütközik, kamionnal, ami ütközik repülővel, ott bizony a gyönyör tetőfokára hág és ott minden lerepülő alkatrész és robbanás maximálisan élethű. A rendezés első osztályú, a jelenetek dinamikája pazar és Brian May zenéje tökéletes kísérő elem.

Összegzés: Ez a film nem azért rendkívüli, mert már harminc éves is elmúlt, hanem annak ellenére! A látvány és a posztapokaliptikus filmekben nyújtott úttörő szerepe elvitathatatlan. Ahogy az is, hogy megajándékozott bennünket egy ikonikus hőssel. Persze, ahogy a legtöbb akciófilm esetében a történet itt sem hangsúlyos, de minden sutasága ellenére is a Mad Max név már örökké belénk égett.

Értékelés: 8/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1007475104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása