Kell nekünk a sebesség?
2014. augusztus 15. írta: thedirector

Kell nekünk a sebesség?

Need For Speed


2014

Egy ideje pihennek a 2000-es években hatalmas sikernek örvendő videójáték feldolgozások. Néhány éve, amikor bejelentették, hogy az EA kultikus autós sorozata a mozivásznakra költözik, egyszerre nézett mindenki a balján találhatóra, hogy "ez komoly?". Igen. Véresen komoly, mert idén bizony beszlalomozott az NFS a filmszínházakba. Kérdés, hogy kellett-e nekünk?

film_review_need_for_speed-1.jpg

Idén film van, játék nincs

A kérdésre válaszolva? Háááát..a fene tudja. Az tuti, hogy autós jelenetek jók, a sebesség érzet átjön, dögösek a verdák, de pusztán filmként...elesik a saját lábában. Az utóbbi évtizedet autós fronton egyértelműen a Halálos iramban széria dominált. Iszonyú kevés hasonló film készült, részben a Szállító, a Drive és Red Line filmek jutnak most eszembe, meg pár német gagyi. Szomorú ezt kimondani, és mindent elárul a kor igényeiről, hogy az NFS sem fogja letaszítani a trónról Vin Diesel szeretett filmsorozatát. Az mondjuk mindenképpen rokonszenves, hogy az NFS-t CGI nélkül, valódi autók replikáival forgatták le (már ami a töréseket, baleseteket illeti). Nem is akárhogy. Próbálták a kameraállásokat a lehető legérdekesebb, izgalmasabb helyekre felszerelni. Az egész valahogy él, szinte érezni lehet a gumifüst szagát, a hangok borzasztóan dögösek és ezen téren tényleg egy kifejezetten izgalmas autós pornót kap a néző a pénzért.

Imogen-Poots-Driving-Need-For-Speed-Movie-Official.jpg

A tájak és útszakaszok is hűek maradtak a játékhoz, még az éjszakai rendőrös üldözős jelenetek is. Főleg táptalajnak (és itt szigorúan hangulati elemeket értek) az NFS Hot Pursuit, Carbon és Most Wanted részeket találták meg, amik a széria egyébként is nagy sikernek örvendő darabjai. Az autók persze változatosak és az átlag ember, már a látványuktól is visszafordíthatatlan nyáladzásban tör ki. Nem is lehet felsorolni a számos jó verdát, de van itt Lamborghini, Shellby Mustang, Maserati, Pontiac 66, Ford Gran Torino, Mclaren és még Koenigsegg is. Erre tehát nincs panasz és nem is soroltam fel mindent. Sokszor mondjuk túlzásba estek az alkotók, már ami az akciót illeti, mert vannak itt is bőven 300 km/h feletti mutatványok, amit nem kell magyarázni, hogy mennyire kivitelezhetetlen vagy legalábbis egy darabban nem kivitelezhetőek. Azért egy Halálos iram szinttől még ez a film is sokkal valóság hűbb. A külcsín tehát, ha nem is csillagos ötös, de azért ötös(ke).

need-for-speed-hills.jpg

Akit csak ennyi érdekelt a filmben (vagyis gyors és szép autók, gyorsan száguldjanak szép tájakon), az megkapta a magáét, de mi van azokkal akik szerettek volna egy értelmesen összekalapált sztorit kapni, valamiféle érthető szüzsével, jó színészjátékkal és éles dialógusokkal? Mit kapnak ők? Viccelsz? Egy veszett pocsék filmet. A forgatókönyv szellős, a párbeszédeket óvodások írták, a humora nem működik, a motivációk mondvacsináltabbak, mint Amerika megszállási ürügye Irakban. Aaron Paul, mint főszereplő jó. Még ebben a szar közegben is kiemelkedő. Michael Keaton narrátora olyan idegesítő, hogy az ő perceiben kezdtem el mindig feszengeni. A lányok pedig...hát nem tudom, de nekem nem a dögös és szexi szó jut eszembe róluk. Pluszban óriási üresjáratok vannak a filmben, amikor épp nincs a közelben egy több milliós autó. Kínosan semmi nem történik, és ez így ennek köszönhetően több, mint 2 órás.

Összegzés: Röviden: A filmben minden olyan jelenet működik, amiben autó van, minden más pedig nem. Talán egy picit felülértékelem, az autó szerető mivoltomnak hála.

Értékelés: 6,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr736606449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moRtiZ 2014.08.18. 09:24:45

A film leges legnagyobb hibája, hogy kimaradtak az őrülten dögös soundtrackek ami miatt odacsapta az adrenalinbombát az összes NFS!

A story szerintem vérgagyi volt, leginkább a The Run-ra hajazott, ami mondjuk nem lenne annyira probléma, ha nem töltötték volna fel a filmet sablonokkal.

fura, hogy számomra a legmaradandóbb élmény az ilyen filmekből a (Tolvajtempó és a halálos iramban mellett) az ágyugolyófutam volt :)

thedirector 2014.08.18. 14:26:48

@moRtiZ: Az egy zseniálisan aranyos film. :) A zenék még csak csak...de a történet, az tényleg a "valahol volt" kategória..
süti beállítások módosítása