Nem elég, hogy terjengős, még unalmas is ez a mentőakció
2014. július 14. írta: thedirector

Nem elég, hogy terjengős, még unalmas is ez a mentőakció

Műkincsvadászok

The Monuments Men

2014

the_monuments_men_2013-1280x720.jpg

Lassan beérik az az elmélet, mi szerint Clooney a jó filmek után levezet egyet. Vagyis él az egy sima, egy fordított elv. Ugyanis tényleg 10 éve megfigyelhető tendencia, hogy egy jó film után, mindig csinál egy rosszat is. Mivel a 2011-es Hatalom árnyékábant mi is szerettük, így nem meglepő, hogy a Műkincsvadászokat nagyon nem.

Inkább az unalomtól kellett volna megmenteni

Pedig eleinte bizakodhattunk, hiszen Clooney elég jól érti a történelmet és a maga módján eddig páratlan érzékenységgel beszélt politikai, történelmi dolgokról. Aztán, amikor már egy éve mindenki kikiáltotta a Műkincsvadászokat, az Oscar díjszezon nagy esélyesének, jött a hír, hogy csúszik a film. Ez volt az első igazán aggodalomra okot adó jel, ill. a kissé sutának tűnő előzetes. Aztán a Berlinale-én robbant a bomba, miszerint a film nem pusztán nem sikerült átütőre, hanem egyenesen pocsék. Erről a napokban sikerült nekem is megbizonyosodnom.

monuments_men.jpg

A film története egy könyvet dolgoz fel, vagyis Clooney ebből írta meg a forgatókönyvnek nagy túlzással sem nevezhető skiccét. A második világháború idején amerikai történészek, és művészetben jártas emberek megpróbálják visszarezezni Hitler által elrejtett festményeket, szobrokat stb..amiknek a nagy része megsemmisítésre vár. Könnyű kitalálni, hogy a film története ennyi és nem több. Egy laza Ocean's Eleven tengelyen mozgó majd háromnegyed órás csapatverbuválás után neki kezdenek a kincsek felkutatásának. Nyilván a történet hordozna magában izgalmakat. Egyértelmű poénok sokaságát jelenthette volna, hogy a legkevésbé sem a katonai életformát élő, sznob(szerű) művészettörténészek "b" katonai csapata, hogy bizonyított volna ebben a közegben. Ordított volna a helyzetkomikumokért ezt a felütés, de Clooney néhány, nem kibiztosított fegyveres, vagy a levegőbe véletlenül elsült a puska "poénnal" letudta ezt.

the-monuments-men-reviews-george-clooneys-delayed-nazi-art-movie-isnt-that-great.jpg

A film stílusa is borzasztóan kopottas. Az elején még elhittem, hogy a bab is hús. Vagyis, hogy egy izgalmas, ahogy írtam Oceans vonalon mozgó rablós-akció-történelmi-vígjátékot kapok, de aztán ahogy elindul a mentés, egyre kínosabb az egész. Viccesnek nem vicces, akciónak nem az, nem történelmi tabló ez, és az egyetlen ami leköti a figyelmünk, az, hogy a sok neves színész (Matt Damon, Cate Blanchett, Jean Dujardin, John Goodman, Bill Murray és maga Clooney is) rettenetesen unja magát és abszolút nem tudja a filmben a színészi kvalitását megvillantani. Folyamatosan jön a giccs, a szentimentális zene (Nagy szökés zenéjéből lazán elsmittelt hangulati elemek). Az operatőrt viszont meg kell dicsérni, sikerült visszaadni a háborús közeget, ami hasonlóképp dicséri a kellékest és az öltöztetőt is.

Összegzés: Nem kell kertelni: Ez a film maga a középszer. A színészek borzasztóan nem érzik a filmet. A forgatókönyv pocsék, nincsen benne semmi érdekes, emlékezetes. Az eleje még úgy, ahogy működik a mozinak, a második fele viszont rettenetesen semmilyen. Arra azért jó a film, hogy tudjuk: A következő Clooney alkotás valószínűleg jó lesz.

Értékelés: 4,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr706506889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hambig 2014.07.15. 10:46:33

Nekem is ez volt a véleményem, azt hittem marha jó lesz , de majdnem elaludtam alatta. Pedig rengeteget ki lehetne hozni belőle.

Agresszív Nyúl 2014.07.15. 11:53:10

Nekem bejött, de ez mindig így van. Van film, ami nekem nem tetszik, pedig mások istenítik, itt most fordítva történt.

mojoking77 2014.07.15. 17:21:19

Iszonyu unalmas volt, es az egadta vilagon SEMMIROL sem szolt. Elindult egy tortenetszal, es nem tartott sehova, nem fejlodott semmi, nem lett lezarva. Majd jott egy masik, aminek semmi koze nem volt az elsohoz, az is vergodott egy sort, es at is elmult, mielott barmi is tortent volna benne. Valaki el tudja nekem mondani, mi volt Matt Damon szerepe a filmben? Pl. Mert Bill Murray legalabb megprobalt neha szinesz lenni, de a tobbiek?? Tenyleg. Ezt akarmelyik elso eves szinmuveszeti foiskolas jobban eljatszotta volna. Egyaltalan a vegso "nagy" konkluzio? Aaaa, hagyjuk.
Szerettem volna visszakerni a vegen a jegy arat. Az utobbi par ev legszemetebb A kategorias filmje.
SENKINEK nem ajanlott megneznie.

Öcsielvtárs 2014.07.15. 20:43:36

Megpróbáltam. ( pár hete) Nem lehet végignézni. Még bele-bele tekergetve sem. Nem egyszerűen jobbat vártam, ez egy f@s.

Koca Caola 2014.07.16. 08:28:20

Téma jó, színészek jók. Élvezhető alkotás.
Ui.: Ha már filmes blogot vezet a kedves szerző, akkor illene azt mozipremierkor kritikázni, nem akkor, amikor már letölthető verzióba került...

thedirector 2014.07.16. 08:32:07

Akkor nem csak én éreztem úgy, hogy ez egy szép nagy "nesze semmi fogd meg jól".

thedirector 2014.07.16. 08:36:10

Az illem egy dolog. Azon felül van jó pár tényező, ami nem minden esetben enged teret erre. Igen, van időbeli, térbeli és olykor anyagi visszatartása is. Szoktam egyébként premierkor (sőt volt már premier előtt is) is kritizálni. Héten is lesz a Majmok bolygójáról.
süti beállítások módosítása