Mondj IGEN-t az életre!
2014. február 11. írta: thedirector

Mondj IGEN-t az életre!

Walter Mitty titkos élete

Secret Life of Walter Mitty

2013

url.jpg

A bejegyzés  címe lehetne akár a film címe is, mert Ben Stiller új rendezésének legfőbb célkitűzése, hogy elmondja, milyen fontos, hogy éld az életed, valósítsd meg az álmaid. Ezzel a nagyon szép frázissal csak annyi a baj, hogy a két óra alatt csömöröd lesz az ismételgetésétől.

Ezúttal nem komikus

Amikor a plakáton megláttam a "Legszebb film az életről a Forrest Gump óta" vagy valami hasonló marketing fogást, akkor azt gondoltam, hogy azért itt teljesíteni kell. Az első előzetessel engem megvett Stiller, és noha féltem tőle, hogy a fapofával álmodozó Walter kalandjai egy idő után nem fogják uralni a vásznat és előjön Stiller fura humora, végül ez nem következett be. Sőt, azt mondhatnám, hogy egy kicsit feszesebb vágással, ez lehetett volna Stiller legjobb rendezése. A Walter Mitty titkos élete igen szép feladatot tűzött ki maga elé. Központi (cím) karaktere egy álmodozó, hivatali "patkány", aki a LIFE magazin címlap fotóit dolgozza fel. A magazin utolsó lapszámához kapott negatívok közül azonban egy eltűnik, és a főnök unszolására Walter felülkerekedik eddigi csendes, szürke életén, hogy az álmodozásai helyett, ezúttal igazi kalandban legyen része és megtalálja az elveszett fotót.

Secret-Life-of-Wal_2773701b.jpg

Nincs a filmben erőszak, vagy bármi ami az emberi lelket rombolná, tehát a fent leírt feladat itt nem csak szép, de hálás is. Walter jellemfejlődését kísértjük végig, amit csodaszép tájképekkel támogatott meg a rendező.  Az operatőri munka és a képkompozíciók tényleg elsőrangúak. A karakterek kellően felskicceltek, a történet elegendő, ahhoz, hogy a kitűzött "éld az életed" jelmondatot beteljesítse. A zenék bársonyosak és a filmbe tökéletesen illeszkednek. Még azt is megoldotta Stiller, hogy ne tudhassuk épp mikor álmodozik és mikor cselekszik valóban Walter. Az ő színészi munkája végre visszafogott és a film többi (mondjuk ki: jelentéktelen) karaktere is elfogadható.

Walter-Mitty-575.jpg

Ezek után jöhetne a kérdés, hogy "De akkor ez egy igen szép és jó film. Mi vele a baj?"  Az, hogy az "éld az életet" érzésen túl nincs más. Képtelen átverekedni magát a felszínesség mocsarán. Alapból nehezen indul be a film, majdnem háromnegyed óra eltelik, mire elindul a kaland, és onnantól gyakorlatilag csodás képekkel és feelinges életigenlő zenével megtámogatott videó klippeket kapunk, melyek után vágyakozhatunk az utazás, a felszabadultság érzete után, de ennyi. Alig akad konfliktus vagy mély érzelmi hullám. Kezdenek az életvezetési tanácsok is háttérbe szorulni, viszont előtérbe kerül a giccs és a szentimentalizmus. Azt viszont megköszönjük Stillernek, hogy a humor oldalt nem hanyagolta el, viszont nem is kapunk egy "Kidobós" szintű ripacskodást. A poénok ezúttal többé-kevésbé tényleg működnek.

Összegzés: Annyira tipikus nagy ívű hollywood-i kalandfilm akart lenni a Walter Mitty, hogy végül nem lett más, mint egy TIPIKUS nagy ívű hollywood-i kalandfilm. Hiába a szép képek és kedves gondolatok, Ben Stiller nem vállalt kellő kockázatot és pont emiatt nem képes a film a felszínesség talajától elrugaszkodni. A két óra alatt pedig a folyamatos "éld az életed" jelmondatok fásulttá tesznek. Minden hibája ellenére, én azért ajánlom a Walter Mitty titkos életét, mert a hangulata és tiszta lelkűsége kényezteti a érzékszerveinket, viszont csodát nem kell várni tőle. Az maximum a filmben született meg.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr655808829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása