Brad Pitt, a zombivadász
2013. október 13. írta: thedirector

Brad Pitt, a zombivadász

Z világháború

 

World War Z.

2013

 world-war-z-poster.jpg

2013. Ez az év, az amiben bemutatták a filmet, de voltaképp már nagyon régóta trónolnak a WWZ-n! Sajnos nekünk magyaroknak nem túl jó emlékeink vannak a film készítéséről. Egyrészről ugye az utolsó képkockáig kivágtak bennünket a filmből, aztán ott volt az a fegyver elkobzási botrány, és a hazai mostoha forgatási körülmények.

 

WWZ idővonala:

Mielőtt konkrétan a filmre kitérnék, most egy hosszabb iromány következik, mert megnézzük, hogy hogyan is alakult a film sorsa az évek előrehaladtával.

2006

A Plan B felkeresi Max Brooks-ot a WWZ könyv íróját és felvásárolják a megfilmesítés jogait. A cég Brad Pitt vállalata, így a sztár, mint producer vesz részt a munkálatokban.

2007

Leszerződtették a forgatókönyvírót, J.M.Straczynskit. Mivel a könyv nem egy lineárisan haladó regény, hanem több ember visszaemlékezése, így az írónak nincs könnyű dolga, sőt később, bele is törik a bicskája.

2008

Marc Forster leszerződik a filmhez, mint rendező. A férfi eddig nem nagyon rendezett ilyen stílusú filmet, az egy ellenpélda rá a Quantum csendje 007-es film, ami nem lett túl jó.  Ellenben nagyon jó a karekterközpontú drámák filmre vitelében (Szörnyek keringője, ,Én Pán Péter). Az év vége felé ellentét támad fel a stúdió és az író között. J.M.S egy akcióközpontú mozit tervez, de a stúdiónak ez is kevés, így dobbant a produkcióból.

2009

Szerződik a filmhez Michael Carnahan, aki újra írja és befoldozza a volt író történeti lyukait.  Az író egy kaland-horror filmet vizionál, ahol az elszakadt családfő kutatja fel a családját, persze zombik támadásának hathatós asszisztálása mellett.

2010

Brad Pitt bejelenti, hogy tetszik neki Carnahan gondolkodása, így beszállna a filmbe. Ezzel a lépésével a Paramount 150 milliósra duzzasztja a film költségvetését. Pitt húzónév és egy zombis thriller-kalandfilmben meglátják a potenciált.  Év vége felé jönnek elő a gondok, mikor is kiderül, hogy a rendező nem igazán birkózik meg a monumentális akció szcénák rendezésével.

2011

Összeáll a végleges stáb és júniusban elkezdik forgatni végre 5 és fél év után a WWZ-t. Málta az első forgatási helyszín, azonban komoly gondok jelentkeznek a film utolsó harmadával. Pitt, a Paramount és  a stáb nagyrésze érzi, hogy a fim vége nem működik az adott formájában, miszerint a Vörös téren vívna Pitt hatalmas csatát a járkálókkal.  A csúszások és fejetlenség miatt, a Jeruzsálemi részt (ahol Pitt a járvány után nyomoz), Máltán veszik fel, ahol 900 statisztát kérnek, sokszor 0-24 órás forgatásban.  Több csapat párhuzamos munkája mellett, 45 tonna felszerelést is mozgósítanak, ám Máltai gyártási csoport, nem tudja teljesíteni időre a kéréseket így a félre kalkuláció miatt, és a csúszások miatt, több millió dolláros plusz költség adódik a filmhez. Ekkor már sejteni lehet, hogy a 150 millióból nem fog kijönni a stúdió. A Paramount azonban ragaszkodik a film már kitűzött dátumához, 2012.dec 21. Kilép a társ producer a filmből, ekkor merül fel elsőnek a gyanú, hogy hatalmas bukta lehet a film. Augusztusban a cég szerződteti Ian Bryce producert, aki már számos nagy formátumú film büdzséjét egyengette, többek között a Transformers filmekét is. Ősszel Budapestre költözik a stáb bő két hétre, ahol a film moszkvai csatáját vennék fel, ám a TEK elkobozza a fegyvereket. A büdzsé miatt pedig igen kemény körülmények között dolgoznak a statiszták a hidegben. Végül a stúdió nem elégedett a bp-i muszterekkel, ezért kivágja a kukába az egészet.

2012

Év elején az első vágott verziót levetítik a Paramount főnökeinek. Megállapítják, hogy a film ilyen állapotában nem működőképes. Ekkor a film már 210 milliót emésztett fel marketing költségek nélkül, így elhatározzák, hogy megbuktatják a produkciót, ám végső soron ez mégsem történik meg. A stúdió még mindig lát potenciált a filmben, ezért pótforgatást ír ki. Beszáll íróként Damon Lindelof (Star Trek filmek, Lost). Lindelof a 2 órás filmből alig több mint 1 órát tart működőképesnek, így arra a következtetésre jut, hogy vagy a maradék nyersanyagból felhasználnak, még amit lehet, vagy az egészet ki kell dobni az ablakon. A producerek az utóbbi mellett döntöttek.  Közel 60 oldalas kiegészítést ír Damon a filmhez, és nyáron-ősszel beütemezik a film pótforgatását. Ez további 20 millióba került a Paramountnak. Decemberben pedig befejeződik a film forgatása, és elkezdődik a vágás. Az új bemutató időpontja 2013 júniusa lett, így pedig a film hatalmasat kockáztatva több mint 300 millióból készült, el és igen nagy volt a sansz rá, hogy a film orbitálisat fog bukni…

 

Lomha és fürge járkálók

…és mindenki meglepődött, hogy nem így történt, a film ugyanis több, mint fél milliárd dollárt termelt.  Marc Forstert lehet ekézni, azért amit tett és amit nem a filmmel, de azt el kell neki ismerni, hogy egy olyan műfajba sikerült újat mutatni, amiben már azt hittük aligha lehet . A legfontosabb változás, ahogy a zombikat kezelték. Hatalmas csoportokba verődve, mindenen átgázolva rohanna a prédáik felé. Persze a sumákolás azért ott van, hiszen vannak jelenetek, ahol egyszerre 700 statiszta lohol, de közelieket keveset látunk, így a maszkmesterek, kevés példától eltekintve nem kellett, hogy halálra dolgozzák magukat. Ellenben a mozgásuk jelentősen változott. Alapesetben lomhák, viszont ha inger éri őket aggressízvvá és szélsebessé válnak.  Ezen újdonság mellett a másik fontos és említésre méltó dolog, hogy az írók egy átérezhető, sokkal emberközpontúbb főhőst alkottak meg Pitt személyében, aki talán sosem volt még ilyen semmilyen filmszerepben. A film elején még minden tipptopp, aztán egy járvány elszabadulása után villámgyorsan okoz mutációt az emberben, akik zombikká válnak. A családja és az azon belüli, hétköznapi kémia ritka mód jól működik.  Szépen és okosan egyensúlyozik a film a dráma és az akció között. Nem válik öncélú kaszabolássá, de azért erősen érződik, hogy pl. a Fertőzés (aki mellé talán legjobban párba állítható a film) mellé téve ez mégis csak egy fantasy film. Ugyanakkor mégis realistább és nem hősködő, darálós,mint a hasonló zombis produktumok. A társadalom ábrázolása a filmnek szintén páratlan, és ez is az ami kiemeli a tucat filmek közül. Embereink gondolkodnak és túlélnek, de pánikba is esnek és az elején bemutatott káosz jelenet félelmetesen jól megírt.  Vannak aktuál politikai és vallási vonulatai is a filmnek főleg az Izraeli jelentekben kerül előtérbe. Rengeteg remek és okos képsor van (Kóla ivás a zombikkal telerakott folyosón, falmászás stb..) ami igazán sokat lendít a filmen és emlékezetes marad.  Persze nem minden ilyen pozitív. A karakterek semmilyenek (konkrétan Brad Pitt neve nélkül, a kutyát nem érdekelt volna ez a film), a történetvezetés habkönnyű és sokszor mismásolt és a zene is elbaltázott. Néhány helyen kifejezetten vontatott és klisés is. Értsd: Nem bírták kikerülni azokat a szokásos zombis paneleket, amiket ki kellett volna, hogy megalkothassák a tökéletes modernkori zombis filmet. Valamint néhány elem feleslegesen került bele, hiszen az eredeti könyvben az elszigeteltség és az emberi belső érzékenység volt oly csábító, amit itt kigyomláltak rendesen.

Összegzés: Pörgős, okosan épített, újításokat hozó film lett a WWZ, amitől még az is nagy szó, hogy egyáltalán elkészült, nemhogy relatíve jól vizsgázott. Nem mindenhol pozitív az összkép, de az, aki nem vár tőle csodákat, egy igazán hangulatos filmet kap, de a stílus rajongói is fogják szeretni.

Értékelés: 6,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr995566032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gerithegreat 2013.10.14. 01:34:59

Borzaszto tragya egy film...
süti beállítások módosítása