Szigorúan étkezés előtt. Gonosz halott 2013 kritika
2013. július 22. írta: thedirector

Szigorúan étkezés előtt. Gonosz halott 2013 kritika

Gonosz halott


Evil Dead
2013

https://www.facebook.com/filmertek

edead1.jpeg
Remakek...remakek mindenhol! Oly sok horrort dolgoztak már fel az idők folyamán, hogy mikor megtudtuk, hogy feldolgozás készül Sam Raimi 80-as évekbeli kultikus horrorából, előre átkozódtunk, mert nem sok jól sikerült horroremake készült eddig (majd talán összeszedjük őket egy külön cikk formájában), de a Gonosz halott szerencsére a jobban sikerült alkotások táborát erősíti!

Gonoszság lett volna elrontani
Azért nem kell rögtön süvegcukorkákkal dobálni az alkotókat. Beethoven örömódája sem fog elhangozni, sőt szobrot sem emelünk az alkotóknak, mert hát erre azért mégsem szolgáltak rá. Sam Raimi anno páratlan érzékkel nyúlt a horror műfajához. Megtöltötte a filmjeit valami kis bájjal, komolytalansággal, a karaktereit esetlenséggel, némi retardációval, a történetet is odapakolta, ahova kell és az egész úgy volt ijesztő, hogy nem kellett komolyan venni. Így egyfajta egyedi horror-"börleszk" műfajt alkotott. Mikor kiderült, hogy Ash is kimarad a feldolgozásból, sőt modernizálják az egészet, mindenki fogta a fejét. El kell árulni, ilyen ügyes horror koncepcióra kevesen gondoltak volna. Az első pár perc után kiderül, hogy itt bizony nem egy "nevetve félünk" filmet fogunk látni. Már az elején átjön az az igazi nyomasztó hangulat, amit hiányoltunk a horror filmekből. Nincs itt vicceskedő beszólás, tesózás, kurvázás, féktelen piálás (noha a főszereplőket meglátva erre vártunk volna). Azonnal minden értelmet kap. Pár fiatal egy eldugott erdő mélyére kerül, hogy egyikük drogos elvonási tüneteit próbálják enyhíteni. Megtalálják a kultikus könyvet, felolvasnak belőle, kiszabadítják az erdő démonát, és elszabadul a pokol. Igen fura volt látni, hogy végre egy horrorfilm, aminek a főszereplői  nem csak azért vannak, hogy asszisztáljanak a saját halálukhoz, hanem végre gondolkodnak is! Leírom még egyszer: GONDOLKODNAK. Hova tovább, össze is játszanak és próbálnak együtt túlélni. Persze így is vannak lyukak, de hát ez is több mint amit egy átlag ember a zsánertől vár.

evil-dead-heroine-mia-2013.jpg

Ami leginkább szembetűnő volt és szerintem itt sikerült legnagyobb luftot rúgni, hogy inkább erőszakos és agresszív a film, mint félelmetes. Amikor az x-edik hasmetszés, szögbelövés, karlevágás van már csak legyintünk, főzünk egy kávét, hozunk egy krémest. Pedig igen barón néznek ki a jelenetek és a lények is félelmetesek lettek. Szerencsére nincs a film bő ére nyújtva, egészséges hosszúságú. Nincsenek félórás időhúzások, meg felvezetések. Letisztázzák nekünk gyorsan,  hogy itt bizony örömforrás egy másodperc nem sok, annyi sem lesz. Viszont lesz kellő mennyiségű vérengzés. Kár, hogy a vérengzés került előtérbe az ijesztgetés helyett. Egyébként régi Gonosz halott fanboyoknak is lesz mit felfedezni a  filmben. Van kellő mennyiségű kikacsintás a klasszikus darabokra.

Összegzés: Kár, hogy nem voltak elég tökösek az alkotók és inkább biztonsági játszmát játszottak. Több para és kevesebb vérengzés sokkal jobbat tett volna a filmnek, de így is kiemelkedik a mostanság nagyon elbaltázott horrorok közül. Van benne pár kifejezetten ügyes jelenet és pár igencsak gusztustalan is. Erősebb gyomrúak előnyben, az erősebb idegállapotúakkal szemben!

Értékelés: 6,5/10

https://www.facebook.com/filmertek

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr395418686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brekkk 2013.07.23. 02:29:43

közepes tinihorror...semmi más!

brekkk 2013.07.23. 02:30:20

Közepes tinihorror...semmi más!

thedirector 2013.07.23. 08:41:22

Annál egy lepkefinggal több, de sajnos a tökösség megint nem ott jelentkezett, ahol kellett volna.

PTweet · http://tetovaltlanyok.blog.hu/ 2013.07.23. 08:52:14

Szerintem ez egy félelmetesen rossz horror volt, még a tinihorrorok szintjén is. Eleve az a felütés, hogy drogról leszoktatni egy sűrű erdő legkihaltabb zugába mennek, az eszement ötlet. Azzal, hogy a szereplők GONDOLKODNAK, abszolút nem tudok egyetérteni. Azt nem nevezném gondolkodásnak, hogy ész nélkül próbálgatják megfejteni, hogy mi is történik és össze-vissza kapkodnak fegyvernek tetsző eszközök után. Az első óra után nekem már kínszenvedés volt végignézni azt a végső ütközetnek szánt szerencsétlenkedést, ami az utolsó 20 percben ment.
Nem vagyok horror-ellenes, de nekem ez egy gyenge, sőt, idejétmúlt próbálkozás volt. Az olyan szereplőkön, akik pincébe, sötét és szűk helyekre menekülnek a gonosz elől, rég túl kellene lépnie a filmiparnak. Számomra az ilyen szereplők csak idegesítőek, nem tudok szimpátiát érezni irántuk.
Azt nem tagadom, hogy a trancsír-trükkök jól meg voltak csinálva, ezzel együtt nekem max. 2/10 a film. Bár nekem az eredeti sem jött be annyira, így ez a pont meglehetősen szubjektív...
süti beállítások módosítása