Fogd a nőt és fuss! Jack Reacher kritika
2013. május 25. írta: thedirector

Fogd a nőt és fuss! Jack Reacher kritika

Jack Reacher

2013
JackReacherCarAW-620x349.jpg
Szó, mi szó: Ennek a filmnek a marketingeseit, úgy kellene fenékbe billenteni, ahogy csak lehet. Rém gyenge reklámok, kissé semmit mondó cím, átlagos akció-krimi elemek. A filmet megtekintve érthető ez a tanácstalan marketing. Ezzel a filmmel kritikailag nehéz mit kezdeni, de azért lássuk!

Jack.The. Searcher
Adott egy klasszikus darabokból építkező krimi, amely sok elemében csavaros, feszült és intelligens. Adott egy akciófilm, ami rém klisés, mégis olykor már-már "ponyvaregényesen" abszurd szituációkkal tarkított, fanyar humorral és nagy dumákkal megtoldva. Ez a kettősség jellemzi Tom Cruise új filmjét a Jack Reacher-t. A történettel nem nagyon akarok sokat foglalkozni, mert a film írói igen jó munkát végeztek, és már az elején nyakunkba öntenek egy rakat kibogozásra váró rejtélyt, amit jobb, ha mi magunk fedezünk fel. De azért mégis egy rövid összegzés: Egy fegyveres a nyílt utcán nappal elkezd lövöldözni és lelő öt ember. A bizonyítékok egyértelműen a (később) elfogott emberre utalnak, aki a nyomozóknak egy cetlit nyújt át, azzal a szöveggel, hogy kerítsék elő Jack-et. A férfi hisz a vádlott ártatlanságában és mellé szegődik egy minden lében kanál védőügyvéd nő is (Rosamund Pike).

Jack.The.Classic
Túlzás lenne azt írni a filmre, hogy egy krimi paródia, mert nem igaz, viszont kifejezetten önirónikus és szerethető. Szerethető, mert nem veszi komolyan a feladatát. Emlékeztet a 80-as évek régi vágású akció-vígjátékaira. Elismerés illeti meg az alkotói gárdát, mert bár a film klisés, de ezzel maximálisan tisztában is van. Sok olyan apró momentuma van, amikor érezzük, hogy ez meg fog történni és meg is történik, de egy abszurd helyzetben némi komikummal. Majd jön egy akció jelenet (amikből kevés van ugyan, de az kifejezetten korrektül van rendezve), és ez a fajta ritmus "zavar" végig fent áll, sőt néhol már kifejezetten feszengésre késztet. Ergó nekem sokszor annyira nem tetszett. McQuairre egyébként roppant szórakoztató módon álmodta meg ezt a filmet, és sok, nagyon jó stílus gyakorlatot végez el a filmmel (egyedi kameraállások, sok nonverbális elem, idegtépő zene választás stb..). A baj, ott kezdődik, hogy bőven túl kavarja a dolgokat, amit a ritmus váltások csak még összébb kuszálnak. A 130 perces játékidő egy ilyen film esetén rettentően hosszúra tud nyúlni és McQ, azért nem egy Tarantino. Gyors szereplő mustra. Cruise pofátlanul cinikus és elképesztően badass. Pike gyönyörű és okos, Courney pedig, mint főgonosz kifejezetten üdítő.

Összegzés: Remek stílusgyakorlat egy igazán intelligens filmről, ahol megéri gondolkozni, figyelni. Talán itt-ott ritmustalan  és túl misztifikált, de mindenképpen érdemes megnézni, főleg az akció-krimi-vígjáték (erősen árnyalva) szerelmeseinek. Egy picit gondosabb odafigyeléssel, több is kijött volna a filmből, de így sem rossz.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr175317990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása