Klasszikus..lesz... Az év filmélménye a Felhőatlasz! Kritika
2012. december 24. írta: thedirector

Klasszikus..lesz... Az év filmélménye a Felhőatlasz! Kritika

Felhőatlasz


Cloud Atlas
2012

felhoatlasz1.jpg
Idén csak úgy röpködtek a "megfilmesíthetetlen" jelzők némely könyvre, ennek ellenére mégis elkészült három is. Jelen kritikám alanya is magán viselte ezt a bélyeget. Hogy valóban az volt-e, nem tudom, mert nem olvastam D. Mitchell kusza történésű és nem hétköznapi könyvét, de, hogy embert próbáló munka volt elkészíteni, annyi szent.

Ebben az atlaszban igazodj ki!
Hogy tovább szőjem előző gondolatomat, a megfilmesítést a Wachowski testvérek (Mátrix Trilógia, V, mint Vérbosszú) és Tom Tykwer (Lé meg a Lola) vállalták magukra. Meg kell mondjam, a Felhőatlasz az év egyik legnagyobb filmes élménye és egyben legnagyobb bukása is. A történet...na itt álljunk meg egy picit mielőtt nagyon belebonyolódnánk. A történetmesélés eddigi folyamatát és az elbeszélés módját alaposan valagba rúgó filmmel állunk szemben. Lényegében nem is igazán beszélhetünk egy filmről. A könyv ugyanis hat különböző történetet mesél el (a filmben ezek párhuzamosan futnak) hat különböző korban elhelyezve, különböző karakterekkel. Igazán fura érzés ezt a fajta térben és időben kapkodó elvet viszontlátni vásznon. Annyiból azért szerencsénk van, hogy mind a hat kor és karakterek is jól elkülöníthetőek. Elsőnek megismerkedhetünk, Adam Ewinggal egy hajón aki a rabszolgák ügyéért küzd, aztán a 1930as évek közepén találkozhatunk a cseppet sem erkölcsös, viszont csapongó Roberttel, a nagyon tehetséges zeneművésszel. 40 évvel később Luisa Ray riporternő keveredik egy igen veszélyes ügybe, hogy aztán napjainkban a csélcsap Timothy Cavendish kiadó-író életével ismerkedjünk meg. Aztán  a jövőben a 22.század közepén Sonmi 451-es klón bőrébe bújhatunk, aki fellázad a programja és feladata ellen. Majd végül Zacharyvel és az ő nomád és posztapok világával. Az ő különös életüket és sorsuk összefonódását láthatjuk majd három órán keresztül. 

felhoatlasz_banner.jpg

Mestermű vagy sem?
Abszolút! Először is a film ugye mint említettem közel három órás. Azonban a rövid kis történetek kiforrására ez az idő...nos elengedő. Nem tudom, hogy csinálták, hiszen önmagába hat kis filmet látunk, amik saját történettel, kor és jellemrajzzal (ami szinte hibátlan, mind alakításban, mind pedig eszközökben, díszletekben) dramaturgiával, konfliktusokkal stb.. bírnak, azonban valamilyen hihetetlen oknál fogva mégis minden a helyén van és erre elég volt három óra (P.Jacksonnak 300 oldalas és nem túl eseménydús Hobbitra kellett 9(!!)óra). Nem hiába kellett három rendező a filmhez, akik okosan osztották fel egymás közt a filmet. Aki picit ismeri az alkotók stílusjegyeit, mosolyogva fogja meglátni ki melyik részt rendezte. Nem véletlen kérték fel pl Tom Tykwert (aki egyébként a fantasztikus zenei alapokat is szerezte a filmhez), hiszen a Lé meg Lolában már bizonyított, hogy kell történeteket összefűzni. A színészi gárda igazán elismerésre méltó. Olyan nevek ténykedtek, mint Tom Hanks, Hugh Grant, Jim Sturgess, Halle Berry, Hugo Weaving. Ráadásul átlag 4-6 szerepben. A maszkmesterek már előre dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen Oscar jelölés a minimum. Azért az érződik a filmen, hogy a rendezők nem bíztak semmit a véletlenre és senki nem játssza le a másik nagy nevet a vászonról, azonban emiatt pl Tom Hanks kifejezetten szürke volt önmagához mérten. Meg úgy mindenki olyan biztonsági alakítást nyújt.

Összegzés: Ha szeretnél egyszerre scifit, drámát, romantikát, akciót és egy kis angol humor látni, pazar látvánnyal, híres színészek, remek alakításával és gondolkodni is, akkor ez a Te filmed. Azonban azt hozzá kell tenni, hogy annak ellenére, hogy ez a film mestermű  - és ugyanúgy mint a Mátrix vagy Vendetta esetében is, csak később válik azzá -  nem fogja mindenki szeretni. Nehezen követhető szerkezete és cselekménye miatt. Hosszú is és azonnal büntet a film, ha elbambulsz. De ha figyelsz és észleled a felszín alatti jelek és utalások sokaságát, az év egyik legnagyobb filmes élménye lehet a Tiéd. Pár év múlva ugyanúgy klasszikus lesz, mint az alkotók többi filmje. Követhetnék még páran azt a fajta kreatív és belevaló hozzáállást a könyvek megfilmesítésének. Ők megmutatták semmi sem lehetetlen. A filmiparban biztosan nem...

Értékelés: 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr514980337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása