Pofonosztáshoz sorakozz! A Warrior kritikája
2011. december 21. írta: thedirector

Pofonosztáshoz sorakozz! A Warrior kritikája

Warrior

2011

Szinte pontosan egy éve jelent meg a The Fighter című film, ami bár igaz történetet dolgozott fel, hasonló koncepcióra épült és egészen az Oscar gáláig menetelt, ahol  két fontos díjat is bezsebelt. Vajon itt is előfordulhat ez? Nem kell összehasonlítani azt a filmet és jelen filmünket, de azért van Déjá Vu érzés.
 

 

 

 

 

 

Családom, te mindenem
Akinek esetleg a címről nem lenne teljesen világos, egy sportfilmet fogunk látni, azok közül is az egyik legkeményebbet. Az úgynevezett MMA-t, ami idehaza is egyre szélesebb körben terjed és nagy sikernek örvend. A történetben egy családot ismerünk meg, pontosabban egy volt alkoholista veterán apát és két fiát. Kezdetben külön szálon kezelik a főszereplők életét. Sajnos a filmben ez így is marad majdnem végig. De ne siessünk előre. Szóval az apuka viselkedése anno kiverte a biztosítékot a két fiúnál, akiknek ezek miatt (is) tönkrement az életük, habár mindketten a harmincas éveiket tapossák még csak. Hiába józan az apa 1000 napja, mégsem bocsájtanak meg a fiai neki. Mint említettem két szálon fut a történet. Az egyikük Tommy szintén katona volt, mint az édesapja, régen pedig profi bunyós és most elhatározza, hogy szeretné folytatni a harcot már csak azért is, mert a Spárta nevezetű MMA gála fődíja egy magasztos célt szolgálna nála és, ha nyer, akkor  talán a lelki nyugalmát is visszakapná. A másik fiú Brendan, családapa és fizikatanár, aki még mindig jó bunyós, de már rég nincs az elitben. Családi házát a bank le akarja foglalni, így a pénz nála is jó helyen lenne. Motiváció tehát van bőven mindkét oldalon. A film elején a családi drámáé a főszerep. Tommy meglátogatja hosszú évek után az apját, hogy megkérje eddze, mint anno és, hogy persze jól az orrára dörgölje a régi sérelmeit. Brendannak ez persze nem tetszik, ami a két fiú közti ellentétet nem, hogy lazítaná, hanem egyenesen erősíti. Úgyhogy röviden összefoglalva. Apa vs. Tommy, Apa vs. Brendan, Brendan vs.Tommy. Gondolom látszik, hogy nem egy kellemes családi film lesz, sok örömködéssel és cukormázzal. Kicsit lehet katyvasznak tűnik, hogy ki kire pontosan miért is haragszik. Elárulom a filmben nem derül ki egyértelműen, ami azért zavaró, mert ha behozták ezt a szálat, akkor illett volna el is varrni a végén.

Pofonosztás
A film a szokásos sportfilmek sémáját követi. Egy kis dráma, edzés, pofonok, edzés, pofonok, dráma. Mégis korrektül épül fel, köszönhető a három főszereplőnek. Ritka, hogy egy filmben minden fő karakter azonos profi szinten tudjon teljesíteni. A Brendant játszó Joel Edgerton tökéletesen adja a megfontolt, érett és elkeseredett családfenntartót és tanárt, akit mindenki szeret. Tom Hardy, Tommyt játssza, tökös és kemény tengerészgyalogos, akinek a nézésétől is összecsinálja magát akárki. Ő amolyan "szarok bele a szabályaitokba" ember. Nála nincs irgalom és nincs kegyelem. Ami azért egy ex katonától kicsit "vicces" hiszen,a katonaságban ez a magatartás nem éppen elfogadott. A harmadik főszereplőnk, Nick Nolte élete alakítását nyújtja a lepukkadt, ex piás edzőként. Mind a hárman nagyon emlékezetes alakítást nyújtanak. A film elején szépen épül a történet és a dráma, aztán, amikor elérkezünk a tornára, némiképp elromlik az ami eddig jó volt. A film utolsó egy órájára a bunyó nagyon átvette a szerepet. Pedig nem is sok küzdelmet látunk mégis a családi helyzet nem halad előre. Kellene, hisz a pénzen kívül, ez a másik fontos dolog, ami hajtaná őket: a személyes ellentétek. Tudnak-e egymásnak megbocsájtani? Az apjuk képes-e valamit visszahozni abból, amit a fiúktól elvett? Ezekből nagyon keveset kapunk. A vége persze klisés, ahogy kell, de annyira szép és megható, hogy nem érdekel. Fiútesók előnyben!
Érdekelt vagyok a témában egy kicsit, így a küzdelmekre nem lehet egy rossz szavunk sem. Hiteles, csonttörő, kőkemény és a harcosok beletettek mindent amit bele kell. Adrenalin dús no'. Itt kell még megjegyeznem, hogy Brendan edzőjét alakító Frank Grillo is mennyire remek, pedig csak mellékszereplő. A karaktere is (a legkeményebb helyzetekben is lelket önt harcosába és mindig nyugalomra inti) és a színész is.

Összegzés: Sok rosszat nem lehet elmondani a filmről. Izgalmas, tanulságos, látványos. A bunyó vérprofi és hiteles. A színészek emlékezetesek. Sajnos a végére majdnem teljesen megfeledkeztek a motivációról, nem kapunk igazi válaszokat a kérdésekre, és több drámaiság elfért volna még, de ezektől függetlenül egy remek film, amit szívesen előveszünk még később is. ( Tom Hardy, ha csak fele ilyen kemény lesz az új Batmanben is, akkor már nyert ügyünk van)

Értékelés: 8/10

Trailer:

warr

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr753481517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása