"...aztán jön a futás, meg a sikítás!"
2015. június 12. írta: thedirector

"...aztán jön a futás, meg a sikítás!"

Jurassic World

2015

Ugyan mit lehet várni egy olyan sorozat új darabjától, aminek az első része csont nélkül a világ egyik legjobb látványfilmje, és a további részek folyamatosan csökkenő minőségi tendenciát mutatnak. A kérdés az volt, hogy a negyedik rész megállítja-e ezt a csökkenést vagy a Jurassic saga halálát hivatott elhozni?

url_8.jpg

Önreflexív park

1993-at írunk. Azt hiszem Steven Spielberg életének legjobb évét. A Schindler listája előtt leborult kollektíven a kritikusi (és persze nézői) szakma Emellett megalkotta a modern kalandfilmek elődjét. A speciális effekteket és a látványt az akkori mércéhez mérve tökéletesre csiszolta, de mai szemmel is odatehető bármilyen szörnyfilm mellé (és még ennél a résznél is realisztikusabb sok helyen). Profin dolgozta át Michael Crichton regényét. Az izgalom, a kaland és a humor ügyes ötvözete volt az a film, ami 1 milliárd dollárt termelt. Ezzel szemben milyen az új rész? Nem egészen ilyen, de szégyenkeznie nem kell.

article_main_1291.jpg

22 évvel járunk az első rész után (elegánsan kukázták az írók a másik 2 részt) amikor is John Hammond álma valóra vált és a Nublaron megépült a Jurassic World. A gyorsuló világnak "hála", ma már nem nagy szám, ha dínók között flangálhatunk, ezért a sziget vezetője, Claire (Bryce Dallas Howard) és tulajdonosa, Simon (Irrfan Khan) géntudósok segítségével kikotyvaszt egy új attrakciót, az Indominus Rex-et, ami méretével, küllemével újra becsalja a parkba az embereket, a nézőszám pedig kezd az egekbe szökni. Ezen a hétvégén érkezik Clairehez, két unokaöccse Zach (Nick Robinson) és Gray (Ty Simpkins), hogy végre megnézhessék a nagynéni által irányított parkot. Aztán persze, ahogy kell elszabadul a pokol és jön a futás meg a sikítás, hogy egy klasszikus mondatot idézzek.

jurassic-world--super-bowl.png

Az első ami szembetűnt, hogy Colin Trevorrow (rendező, társíró) hagyott időt az alapozásnak. Az első félórában kevés dínót látunk, és még kevesebb akciót. Hagy időt annak, hogy egy mélyet szippantsunk a Jurassic World szigetének levegőjéből. Olyan az első harmada a filmnek, mintha egy virtuális idegenvezetői csoportba kerültünk volna, és minden kis szegletébe benézhetnénk a szigetnek. Látogatóközpontok, T-rex etetés, vízi látványosság stb.. Közben relikviák, hologramok, játékok stb..kétség kívül arra alapoztak, hogy a park minél átélhetőbb, élőbb és lélegzőbb legyen és nálam ez hibátlanul működött is. Emellett Trevorrowék nem egyszer fejet is hajtanak a klasszikus első rész előtt, de erről még később...

jurassic-world-12.jpg

Imádtam, hogy a film önreflexív. Ez a nagyobb, látványosabb, halálosabb ez jól tükrözi azt az állapotot, ami a világban uralkodik, de még inkább, ami ezt a filmet jellemzi. Az Indominus Rex a maga nagyobb halálosabb jelenlétével, a folytatásfilmek kötelező paneljét (nagyobb, látványosabb, stb..) neveti ki. Bár, lehet sokan nem tudják, de a forgatókönyv számos változaton esett át az elmúlt 10 évben. Fél évtizede még volt róla szó, hogy a dínók hadi eszközként lesznek jelen a filmben, mint fő elem. Ezt ugyan a röhejessége miatt elvetették, de a filmben megjelenik, méghozzá egy dilettáns In-Gen-es arc jóvoltából, aki harcászati célból akarja használni a lényeket. A káoszt meglovagolva előadja az ötletét, mire egy jókora pofon lesz a jussa. Mintha csak azt akarnák mondani az írók a korai önmaguknak, hogy "jónagy marha voltál fiam". Zseniális.

jurassic-world-pratt-howard.jpg

A történet ezzel együtt sem lett egy nagy eresztés. Mondjuk én nem is várok egy látványos szörnyes, kalandfilmtől világmegváltó dolgokat, de meg kell hagyni, ha azt vesszük, hogy khm..szóval dolgozik a nosztalgiafaktor erősen a filmben, és volt 15 évük seggelni rajta, finoman szóval sem erős. Ellenben! Amik kitűzött célként lebeghetett az alkotók szemei előtt, úgy, mint humor, látvány, izgalom ügyes keverése, azok teljesítve lettek. Én is meglepődtem, hogy mennyire jól működik a film humora. Sok egysoros, helyzetkomikum, és még a karakterek közti interakció is meglepően vicces. Mintha picit próbáltak volna az Avengers nyomába szegődni. A látványra egy rossz szó nem lehet. Kár, hogy a nagyját már ellőtték az előzetesekben, de így is van azért pár igazán arcletépő jelenet. Az izgalom pedig ügyesen van adagolva, és olykor igencsak karfaszorító az élmény.

jurassic-world-robinson-simpkins2.jpg

Amin viszont nem sikerül eleget dolgozni, azok a karakterek. Owen (Chris Pratt), aki itt raptor szelídítőként van jelen, amolyan Indiana Jones (véletlen lenne?) Clint Eastwood és egy Coelho turmixának eredménye. Nála eleinte nagyon jól működik minden, ám a végére egy egyszerű vadásszá degradálják a karakterét. B.Dallas Howardnál pont fordítva. Ő az elején sablonos, a sznob, számtan lecke asszonyból lesz érző, gondoskodó "anya" karakter. A két kissrác tökéletesen panel karakterek. Szerencsére nem rájuk építették az egész filmet. Khan, BD Wong és D'Onofiro karakterei pedig gyengék, és Wonghoz kötődik a film legrosszabb két perce. Ripacskodás a tetőfokon.

Összegzés: Az idei év Blockbuster szezonja igazából nem sok kiemelkedőt mutat, de a jó szintet hozza eddig majd' mindenki (Furious7, Avengers 2. JW.). A Jurassic World nem veszélyezteti a Mad Max Fury Road pozícióját e téren. Egy izgalmas, látványos, szórakoztató kalandfilm, aminek helyenként jót tett volna még egy kis lazulás, egy kis történet, de főleg karakter fejlesztés. Azonban panaszra semmi ok. Amennyire félő volt az előzetesek alapján a B film hangulat, annyira meglepően jól sikerült. Belőlem sikerült két órára előcsalni a gyereket és szórakoztatni, ami egy sorozat negyedik részétől azt hiszem igen nagy szó.

Értékelés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr887536246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása