Ilyen a Texas módi
2013. november 12. írta: thedirector

Ilyen a Texas módi

Mud

2013

mud.jpg

Ami tavaly volt a Beast of the Southern Wild, az idén a Mud. Na persze nem könnyű igazi hasonlóságokat felfedezni pedig van.

Árasztott vidék

Hushpuppy helyett ezúttal két kamaszt kapunk: Elist és Neckbonet. A fiúk Dél Texas elárasztott vidékén élnek, nem a legidillibb családi kapcsolatban. Így magukra számíthatnak elsősorban.  Normálisan suliba járnak, délután pedig a családi munkák közepette a környező szigeteket járják. Egyszer találnak egy hajót, azonban a ladiknak már van lakója: A csöves kinézetű Mud. A fiúk összebarátkoznak az idegennel, ám később kiderül, Mud nem az akinek gondolják. A Mud megfoghatatlanul sokrétű film, hasonló képi világgal, mint a Messzi dél vadjai.  Van itt coming of age, dráma, krimi és romantikus gyerekfilm. Az atmoszféra rendkívül lebilincselő. Az a fajta kis független film, ami nagyon nagyon kevés pénzből készül és muszáj, mindenkinek a legjobbját adnia. Matthew McConaughey ismét tökéletes és valószínű élete szériáját futhatja: Killer Joe, Mud, Wolf of Wall Street, Instellar. Ha csak azt nézzük, hogy az elmúlt időkben és a közeljövőben milyen rendezőkkel dolgozott együtt (Linklater, Friedkin, Soderbergh, Scorsrese, Nolan, ) akkor láthatjuk, hogy karrierje milyen szépen ível felfelé. Nem ok nélkül. A Mudban is borzasztóan lebilincselő és izgalmas alakítást nyújt. Ha nem jelölik idén Oscarra ezért az alakításáért, az csak a Scorsese film miatt lehet. Azért megfordult még egy nagy színész is a filmben nevezetesen Reese Witherspoon, aki most inkább csak a kötelező köröket futotta le. Viszont a két gyermekszínész Ty Sheridan és Jacob Lofland nagyon nagyon tehetségesek. Vérbeli Texasi utcakölyköket alakítanak, akik előbb ütnek, majd kérdeznek, és ők teszik hozzá a filmhez ezt a texasi redneck vonalat. Itt bizony koszos ingek, mocskos szófordulatok kemény nézések és piszkos fantázia az úr.  Hiába azonban a fülledt és keménytökű atmoszféra, Jeff Nichols rendező nem tudja végig fent tartani az figyelmet és közép tájt elengedi a gyeplőt egy időre. Igaz a végére újból magához tér. De egyértelműen sok a 130 perc ennek a történetnek. Túl hamar kiderülnek a dolgok, amik az izgalmat és a feszültséget kölcsönzik és onnantól már csak a karaktereket és némi halivúdi ízt ízlelgethetünk.

Összegzés: Egyértelműen kellenek az ilyen független filmek. Néha jó gondolkozni, megtapasztalni más kis szerzők gondolkodását vallásról, szerelemről, életstílusról, és hát mondanom sem kell a legjobb érzés, ha ezt magas színvonalon élvezhetjük. A Mud egy picit bicsaklott meg, de összességében igen tisztes munka lett. Nem tudom mindenkinek ajánlani, de szerzői filmek kedvelőinek biztosan fog néhány emlékezetes percet okozni.

Értékelés: 7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr955618747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása