Az ördög kényszerítette ezt a spirált
2021. június 23. írta: thedirector

Az ördög kényszerítette ezt a spirált

Spirál: A Fűrész hagyatéka

Spiral: From The Book of Saw

2021

spiral.jpeg

Persze a Spirál is csúszogatott kellő mennyiséget a covid miatt, de végül megkaptuk a moziba. Furcsállottam, hogy nem dobták ki idő előtt vod-ra, mert gondoltam, annyi talán nincs benne, hogy megérjen 1-1,5 év halasztást. A készítők pedig váltig állították (nyilván), hogy megéri elmenni rá, mert hú meg ha’ és új alapok. Őszinte leszek, én az első három fűrésszel nagyon jól elvoltam, utána megnéztem becsületből még vagy kettőt, de azt sem tudom fejből, mikor ért véget a széria. Talán már kb 10 éve, valami 3D-s szarsággal. Amikor meg jött a hír, hogy soft reboot jön Chris Rock-kal felhúztam a szemöldököm azért. A humoristával, aki az Oscaron poénkodik meg Adam Sandlerrel? Aki a zebra hangja a Madagascarban? Főszerelő volt Joel Schumacher Bad Company nevű közepesen érdekes filmjében és a magas hangszínétől kifutok a világból? Na mégis itt van és Úristen de pocsék egy választás. Elvileg nyomozót alakít, de ez lényegében nem derül ki, mert az írók csak elmodják, hogy na most ez történik, tessék szépen nagyot nézni. Máskor meg csak random legyünk a tetthelyen, mintha tudnánk mi s miért történik. Merthogy persze jön egy imposztor, aki Jigsaw munkáját kezdi másolni, ám ezúttal nem a gyarló hétköznapi embereket veszi célkeresztbe, hanem egy komplett zülledék rendőrőrsöt, ahol főszereplőnk Zeke (Rock) is dolgozik. Kezdenek fogyni az emberek, és kezd fogyni a 90 perces film, mikor is már egy óra után kikapcsolnánk, a film hármasba vált és egy csapásra érdekessé kezd válni az egész, hogy a végére, jó „saw” módjára szépen kiakasszon bennünket is egy csavarral, vagyis spirállal. Nagyon szükséges volt ez a mentés, mert bár nem hiszem, hogy új frencsájz indul el vele (és kár is lenne), de annyit azért ad, hogy ne érezzük elpocsékoltnak ezt a 90 percet.

5.jpg

 

Démonok között: Az ördög kényszerített

The Conjuring: The Devil Made Me Do It

2021

conjur.jpeg

Nagyjából a párhuzam él itt is, mint a Spirálnál. Covid borított mindent, ám annyi különbség van, hogy nem egy tetszhalálból visszahozott frencsájz új darabjáról van szó, hanem egy nagyon is sikeres és rentábilis aktuális sorozatról, a Démonok között szövevényes világáról Apácástól, Annabellestől. Ezúttal végre kicsit előre mozdulunk az időben a 70-es éveket magunk mögött hagyva, a még furább sérók és még dögösebb zenéket felvonultató 80-as évek elejére. Természetesen ez is egy igaz történet alapját képző film, Warrenéknek pedig nem kisebb feladat jut, mint egy fiatal srácról bebizonyítani, hogy a brutális gyilkosságát nem ő (mármint nem tettének tudatában), hanem a benne lakozó démon követte el. Ez egy precedens ügy, és mint ilyen vártam volna, hogy majd egy nagyon jó félig tárgyalótermi dráma, félig befosatós horror fog kibontakozni, de végül egyik sem lett. Hanem egy szokásos, átlagos Conjuring film. Pedig az első 20-30 perc piszok jó. Hangulatos, félelmetes és Chaves rendező, ahogy a megszállást, a gyilkosságot és a vele zajló folyamatos paranoid hangulatot megteremti, az simán zseniális. Viszont innen van még a filmből 80 (!) perc, ami már közelébe sem ér a nyitánynak, hiába szeretnivaló pár a Warren házaspár és hiába adja még mindig elő full hitelesen őket a Farmiga-Willson duó. Ebben a sztoriban bőven több volt, mint ami végül lett.

5_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr216602390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása