[Klasszikus Film] Üldözési mánia
2021. február 26. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Üldözési mánia

Üldözési mánia

Rat Race

2001

Jerry Zucker még az új évezred hajnalán is érzett magában annyi pluszt, hogy az Airplane!, a Police Squad és a Top Secret után nekimenjen a vígjáték műfajának. Vitatható, hogy az Üldözési mánia, hol helyezkedik el az életműben. Talán nem túlzás azt állítani, hogyha valakinek  ilyen filmek után maradt még naftája a humorra, akkor az nem is lehet más mint Zucker.

rr01.jpg

Donald Sinclair (az isteni/ördögi John Cleese) gigamilliomos üzletember és nem kevésbé pénzes baráti köre megunta a pókerezést, a lóversenyt, a kockázás Vegasban. Átnyergeltek az egyszerűbb fogadási ötletekre (milyen ízű a bon-bon, amit egy ismeretlen kivett stb..). Az új, nagyszerű ötlete s a következő: A kaszinójában elrejtett egy tucat kulcsot, ami egy Új-Mexikói széfet nyit, amiben egy millió dollár van. Aki a kaszinóban véletlenszerűen megtalálja a kulcsot, egy őrült kalandban vesz részt. Aki először elér a kulccsal a széfhez, azé a pénz. Nyilván amilyen egyszerűnek tűnik, annyira kanyargós, nehéz és ellenfelekkel, a pénzről tudomást szerző, külsősök csapdáaival és ármánykodásával teletűzdelt út lesz ez.

rr03.jpg

Az alapötlet zseniális. Nagyjából hasonló, mint a 80-as években az Ágyúgolyó futamé volt, csak itt nem az autóké a főszerep. Kvázi itt is párosok, csapatok, családok indulnak a hőn áhított nyereményért. De kik is? Nagyjából ezen időszak összes híres (és jobb sorsra érdemes) színésze szerepet vállalt. Breckin Meyer (Cool Túra), Amy Smart (Cool túra), Whoopi Goldberg (Ghost, Apácashow), Jon Lovitz (Osztály vigyázz!) Seth Green (Austin Powers, Kéz-őrület), Cuba Gooding Jr (Vírus, Pearl Harbor, Férfibecsület), Rowan Atkinson (Mr. Bean), Wayne Knight (Jurassic Park, Space Jam),  Kathy Najimy (Hókusz pókusz, Apácashow).

rr02.jpg

Rengeteg múlt azon, hogy ezek a színészek milyen karaktereket kapnak és hogy élnek a szereppel. Örömteli, hogy mindenki emlékezetes, nem egymásra licitálós, és az összes szál a maga módján vicces, emlékezetes. Amikor vicces írok, úgy értem, hogy tényleg humoros. Nem pisi-kaki humor, hanem vicces gegek, szituációk és bizony Zuckerék nem ijedtek meg belemenni pár igen kemény húzásba sem, amivel ma, 20 év távlatából nem biztos, hogy mernének viccelni. A ritmusa és a hossza is kellemes, és főleg nem tartalmaz üresjáratot. Amekkora őrültségnek tűnik papíron egyébként a sztori, annyira gördülékeny és működőképes filmként. Ehhez pedig kétségtelen kellett a jó forgatókönyvíró és egy sokat megélt "vén tengeri medve". Nem csak a humorra figyelt kényesen oda Zucker, de a karakterek fejlődésére is. Itt mindenki többrétű, több tulajdonságot birtokoló, meglepetéseket tartogató "játékos". 

Összegzés: Kompakt 100 perc, őrült szaladás, aminek a végén persze mindenki szívét megmelengetik, és ahol mindenki nyer egy kicsit. Főleg mi nézők, mert bár nem ez a Zucker művek legkimunkáltabb darabja, és ha sokan rutinmunkával is vádolnák, állítom, ma nagyon kevés író-rendező képes ilyen rutinmunkát kiadni a kezei közül.

8.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3016440754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása