[Klasszikus Film] Batman: Kezdődik!
2020. szeptember 28. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Batman: Kezdődik!

Batman: Kezdődik!

Batman: Begins!

2005

Még élénken él az emlékezetemben, hogy 2005-ig az előtte tíz évvel bemutatott Mindörökké Batman és a Batman és Robin jelentette nekem a Batmant. Tudom, elég szegényes kamaszkor, de csak később tudtam pótolni az elődöket. Emiatt is van nekem a bűnös élvezet kategóriában Schumacher két, sokak által rettenetesnek ítélt alkotása. (Valójában szerintem mai fejjel a Mindörökké egészen védhető, a Batman és Robinra tényleg nehéz jelzőket találni, de még a mai napig is megnézem, ha odakapcsolok véletlen).

bmen2.jpg

Aztán ki kellett találni, hogy mit kezdjenek az alapanyaggal és a legjobb ötletnek az tűnt, ha az egészet újrakezdik. De jól tették. Az, hogy a Mementóval óriási hírnevet szerző, majd az Álmatlansággal kicsit azt megakasztó Christopher Nolan kapta meg a lehetőséget az újraértelmezésre, nem csak a rajongóknak tett szívességet, hanem a karrierjét is sosem látott magasságokba emelte. Igaz még nem ezzel, hanem a három évvel később elkészített folytatással.

bmen.jpg

Igen durva leírni, hogy már ez a film is 15 éves idén, de szuperül, sőt egyre jobban öregszik. Amikor megkaptam egy "R5" kópiát, feliratosan, "megnéztem, köszi jó szar volt" élményt adott és hagytam a fenébe. Egészen 1-2 év kellett elteljen, hogy belássam. Ez a film a legjobb, ami történhetett az egész Batman univerzummal. Igen, szerintem szuperhős filmként jobb, mint A sötét lovag. De ne szaladjunk ennyire előre.

bmen3.jpg

Kiábrándító pofon volt a schumacheri színes-szagos-szadós és hipnotikusan villódzó neo goa partit idéző képi világ és ripacs színészek után egy ennyire nyers, ésszerű, és földhözragadtm, minőségi "szuperhős" filmet látni. Nem is tudtunk mit kezdeni vele, és a közönség is ízlelgette, pedig eldorbézoltak rá 150 milliót a filmesek. Aztán valahogy terjedt a jó szájhagyomány, ami nem csak megmentette a filmet, de szépen fialt is, és a 2008-as folytatás környékén már elkezdték a rajongók is imádni (a kritikusok már a bemutató körül is szépen dicsérték). Úgy tűnik bejött a Warnernek a hangulatváltás és az önmarcangoló, útkereső Bruce Wayne, ami együtt lélegzett Christian Bale alakításával. Mert, hogy a sztorit ott indítjuk, hogy a milliárdos szülei elvesztésének mérhetetlen bosszúvágya miatt elhúzott Gothamből évekre és megpróbálja megkeresni önmagát, valamint azt az utat, amivel Gothamet meg tudja tisztítani a söpredéktől, merthogy minimum a képregényekből tudjuk, hogy a várost áthatja a mocsok, a bűnözés és a korrupció. Előbb persze a saját félelmén kell felülkerekednie és azt fordítani a gazemberek ellen.

bmen4.jpg

A forgatókönyv roppant eszes és a dialógusok is. Olyannyira, hogy eleinte fel sem tűnik, hogy egy újabb szuperhős filmet nézünk. Ne felejtsük el, még csak 2005-t írunk, éppen pár éve, hogy bekurblizta a képregényfilmeket az X-men: A kívülállók. A mostani Marvel felhozatal mellett pedig tényleg gyakorlatilag egy szimpla akciófilmet nézünk. Nolan remekül érzett rá, hogy ehhez a hőshöz sokféleképpen lehet közelíteni, csak nem biztos, hogy máshogy érdemes. Ennek okán rendkívül sokat beáldoz a filmből az alapozásra és Bruce/Batman jellemfejlődésére. 140 perc első felében szinte alig vannak mozgalmas jelenetek és leginkább az önmarcangoló egyén felemelkedését látjuk, ahogy próbálja megtalálni magát és élete célját. A  sárból fetrengve eljut odáig, hogy meglesznek azok a bizonyos kütyük és Batmobil. A második félidő sem színtiszta akció, de nyilván ki kell szolgálni az erre hivatott rajongókat is. plusz elkölteni egy kisebb ország éves GDP-jét. El is engedi a nagyban CGI mentes gyeplőt a májsztró: Autósüldözés, nyers, brutális és remekül megkoreografált bunyók követik egymást egy iszonyú hangulatos fináléhoz, ami után tényleg mindenki megnyalja mind a tíz ujját. Sokan mondják, hogy sem Ra's Al Ghul sem Scarecrow nem emlékezetes főgonoszok, de ez talán annak fényében túlzás csak, hogy Ledger Jokere és Tom Hardy Bane-je mennyire jók lettek. Önálló jogukon tök jó főgonoszok. Maximum nem annyira nagyszabásúak és harsányak, mint a folytatásbéli kollégák. Ahogy pl. Ra's sem egy megalomániás őrült, nem is a bosszú élteti, csak a világot akarja másképp látni, de igazából segítő szándék, igazságbéli motiváció vezérli a maga világában. Scarecrownál ez problémásabb és talán egyedül itt érheti szó a ház elejét a karaktereket nézve.

bmen5.jpeg

A színészeknél azért van egy mellényúlás: Katie Holmes. Annyira kimagaslik a Bale-Liam Neeson-Cillian Murphy-Morgan Freeman-Michael Caine-Gary Oldman hatos, hogy szegény Holmes szinte amatőr köztük. Mondjuk idővel kiderült, hogy nem is sokkal jobb, le is cserélték a második részre.

Összegzés: Technikai oldalról gyakorlatilag hibátlan (azért emlékezzünk meg James Newton Howard parádés zenei betéteiről), a forgatókönyv erős, tele jobbnál jobb és minden modorosságot kerülő dialógusokkal. Az egész film ritmusa hibátlan, és bár az első óra megköveteli a türelmünk, de a második félidőben megköszönjük bőven. Tudom, sokatoknak A Sötét Lovag a trilógia Szent Grálja, és teljesen érthető ez, de én a magam részéről ezt a filmet tartom (szigorúan a fő karaktert figyelembe véve) a legjobb Batman mozinak. Gyanúm szerint az is marad, bár nagyon meggyőző volt a 2021-es The Batman első előzetese is. Az biztos, hogy Matt Reevesnek fel van adva a lecke, ha ennél jobbat akar csinálni.

9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr4916219004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kelemanus 2020.09.30. 10:28:51

Szerintem az egyik legjobb szuperhős eredet film.
Logika és érzelem is van benne, folyamatosan halad a cselekmény, a visszaemlékezések nem manírosak, hanem ténylegesen hozzátesznek a cselekményhez.
A félek a denevérektől, féljenek az ellenségeim is rész zseniális, végre egy értelmes magyarázat az egész karakter megjelenésére.
Holmes kisasszony tényleg halovány volt.
Scarecrow szerintem viszont nagyon jó volt, remek kettős énű főgonosz szerintem.
A zene pedig remek volt, nagyon jól idomult a cselekményhez.
süti beállítások módosítása