[Klasszikus Film] Top Secret!
2020. augusztus 26. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Top Secret!

Top Secret!

 

1984.

A Zucker - Abrahams - Zucker triónál nem volt a 80-as években magasabban jegyzett paródia-vígjáték rendező Hollywoodban. Köztük az olyan filmeknek köszönhetően, mint az Airplane!, a Csupasz pisztoly vagy jelen filmünk a Top Secret!

ts4.jpg

Azt meg kell az igazságosság jegyében jegyezni, hogy ZAZ-ék alkotásainál nem igazán vannak átmenetek, már ami a nézőközönséget illeti. A néző humora és türelme vagy befogadja a néhol elképesztő (amúgy csak simán blődi) humort és képes együtt száguldani a trió fékevesztett őrületével, vagy a harmadik egymás után pakolt képtelen jelenet után elidegeníti és kiszáll. Ez egy ilyen műfaj. Ennél fogva tökéletesen érthető, hogy valakinél ez egy nagyon alul osztályozott film, én viszont bátran és büszkén vállalom, hogy Zuckerék ha nem is a főművüket (az szerintem bőven a Csupasz pisztoly), de karrierjük legnagyobb és legőrültebb vállalását látták Nick Rivers kalandjában.

ts3_1.jpg

Még bőven a szocialista világrendszerben járunk, de a repedések már láthatóak. Nick Rivers (Val Kilmer) épp azon dolgozik, hogy Elvis nyomdokain ő legyen a világ legnagyobb rocksztárja. Csinos pofi, tehetséges énekes és táncos. A lányok a lábai előtt hevernek. Megkapja a kiugrás lehetőségét. Az NDK-ba hívják egy kis kultúrszomj oltásra, de hamar belekeveredik egy náci politikai játszmába, szerelmes lesz és még a lány apját, az egész világ legnagyobb agyát is ki kellene szabadítani a nácik karmából. Titkos segítők érkeznek mellé, akikkel együtt veti bele magát a küldetésbe...

ts.jpg

...és rángatják mintegy 80 percen keresztül a rekeszizmunkat. Régóta mondom, ma már azért nincsenek vicces filmek, mert ebbe a moziba belepakolták az összes humort. Tényleg ritka az olyan alkotás, amiben nincsenek hamis pillanatok, erőlködés, kapufára lőtt vagy amellé landoló viccek. Ebben a filmben minden nevetséges. Vagy azért mert annyira működik, vagy azért mert annyira képtelenül nem, hogy már az nevetséges. Lehet sok mindennek nevezni ZAZ-ékat, de semmiképpen sem hülyék. Ebből az alapvetésből ők csak győztesen tudtak távozni és úristen, de meg is tették!

ts2_1.jpg

Az már hab a tortán, hogy tökéletes a film ritmusa. Abszolút nem polkorrekt a humora, de mégis igyekszik úgy tálalni, hogy ne legyen sértő. Val Kilmert tökéletes a nyájas, érzékeny mégis magát macsónak gondoló szerepében. Rengeteg helyen el lehetett volna szúrni a Top Secretet! de mégis gondosan kerüli a csapdákat.

Összegzés: Ezer és egy idézhető jelenet, egysoros egy fergeteges vígjátékban, ami már idén a 36. születésnapját ünnepli. Köszöntsük is fel! Megérdemli.

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5716177792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása