[Klasszikus Film] Mission Impossible Pentalógia II.rész
2018. július 17. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Mission Impossible Pentalógia II.rész

Mission Impossible III.

2006

Új rész, új szereplők és tádám..új rendező (és nem az utolsó a sorozatban). Ha azt írtam, hogy a MI:2 akciófilmként jobban sikerült, mint a nyitódarab. Akkor ugy en bloc elmondható az MI: III. mindenben jobb, mint az előző részek van még egy nagy aduja, ami ebben a sorozatban eddig überelhetetlen.

mis32.jpeg

J.J. Abrams váltotta Woo-t a rendezői székben. JJ karrierje egy csapásra 2 szintet lépett a Lost miatt (ami nálunk is nagyot ment), így nem csoda, hogy kapva kapott az alkalmon, hogy egy  - ekkorra már nagy névnek számító – frencsájzba becsatlakozzon. Nem ez az utolsó, ugye később jegyzett még két király Star Trek és eddig egy Star Wars (a másodikon most dolgozik) filmet. Az MI:III-nak érezhetően jót tett a casting frissítés és a friss, fiatalos rendezői hang.

mis3.jpg

Nyugi, mindenki Hunt ügynöke maradt és még keményebb mint bármikor, nem? Ha leszámítjuk, hogy az első pár percben nagyon új oldalát ismerjük meg (épp házasodik, bevásárol stb..), akkor igen. Nem marad ám mindig ilyen békés, pl. mikor a kedvesét elrabolja egy veszélyes gonosztevő rögtön szétüt mindenkit. Aki ezúttal a levesébe köp az Phillip Seymour Hoffmann, aki lazán az eddigi legjobb főellenség a szériában, főleg a legemlékezetesebb. Egy halálos vírust kerestet Cruise-zal, de az igazán nem akarta belekeverni Huntot. Viszont mikor a férfi megrángatja a bajszát, abszolút nem erőszakosan, hanem rémisztő tényszerűséggel és nyugodtsággal csinálja ki Ethan idegrendszerét. Nem tudom az akkor friss Oscar díjas színész mennyire rémisztette meg JJ-éket, de bizonyosan kurtítottak a jelenlétén. Ettől független is érezhetően szintet ugrott miatta a film, Curise pedig volt olyan gáláns és hagyott teret neki. Meg másoknak is.

mis31.jpg

Pl. Simon Peggnek, aki komikusi vénáját kidomboríthatta kicsit, vagy Laurence Fishbourne-nek. Az akciórendezés ezúttal is remek, bár az előzőben is jó volt már nekem. Viszont hiába vannak rohadt jó szcénák (a Vatikáni, vagy az hidas), nincs meg AZ a nagyon emlékezetes, amit várhatunk, amire emlékezni fogunk. A sorozatban itt először éreztem azt, hogy nem akarnak megfelelni, nem akarnak teátrálisak lenni, sem a legjobbak lenni mindenben az alkotók, inkább csak össze akartak hozni egy élvezetes, emlékezetes akciófilmet, ami végül is nehezen, de összejött. 

Összegzés: A három rész közül ebben van a leginkább minden a helyén. Az a fajta tanuló, aki semmiben nem kitűnő, de mindenben jól teljesít magához és a többiekhez mérten, és pont a nyugodt, egyenletes teljesítménnyel bír eredményes lenni.

További infók a mafabon

8.jpg

Mission Impossible - Fantom protokol

MI: Ghost Protocol

2011

Nagy összegben nem fogadtam volna rá, hogy fog még normális Mission Impossible rész születni. Sokan mondják, hogy a JJ. féle 3.rész a legjobb, mások szerint a Woo féle második. A negyedik rész után ez már többé nem kérdés. Brad Birdé a legjobb MI rész!

mission-impossible-ghost-protocol-45389-2560x1440.jpg
Ezúttal is új rendező nyitja a táncot. Az animációs filmjeivel a csúcsra érő (A hihetetlen család, L'ecsó) Bird jó választás volt direktornak, hiszen eddigi filmjeiben a dráma-humor tökéletes elegyet alkot. Ezúttal a dráma kissé háttérbe szorul. Valószínűleg Ethan Hunt a világ legcsendesebb kemény legénye, mert miután fapofával megszökött a sittről és beszáll egy új akcióba, aminek a kimenetele rosszul sült el, ő lett az ügyeletes public enemy #1. Természetesen egy ekkora wannabe macsó ügynök, mint Hunt nem hagyhatja szó  nélkül ezt, és annak ellenére, hogy beszüntették az IMF-et (nem, nem azt, hanem a csoportot) régi/új tagokból csapatot épít, hogy tisztára mossa a nevét és végre rendesen megoldja az ügyet.

keyart.jpg

Nem nagyon óhajtok a történet részleteibe belemenni, mert egyrészt nem kifejezetten érdekes, másrészt, ami az, azt meghagynám a nézőnek, harmadrészt meg mert teljesen a kémsztorik alapsémájára épül, csavarokkal, átverésekkel, és a többivel. Az alkotók remek érzékkel látták meg, hogy ebben a részben a megtépázott hírnevű (székdobálás, szcientológiai kavarásai) Cruise mellé beteszik az ügyeletes geeket, Benjit kvázi főszereplőnek (Simon Pegg). Paul Pattont, az egyetlen női tagot a csapatba (aki amúgy kellemes látvány a vásznon ragyogó szépségével) és Jeremmy Rennert, aki Brandet játssza, szintén Hunt segítője, aki oda verődik hozzá és végül ott is ragadt.

tom-cruise-in-mission-impossible-4-movie-hd.jpg

Gyorsan átfutok a karaktereken: Cruise szokás szerint vérprofi. Ez a hapi egyszerűen kikerülhetetlen karakter az amerikai filmiparban, történhet bármi. Rá még egy mondat erejéig majd visszatérek. Renner szintén nagyszerű alakítást nyújt, bár tőle is megszokott ez. Úgy szépfiú, hogy közben a legmeredekebb dolgokat is elvállalja és mellette még képes józanul is gondolkodni. Paul Pattonra nem tudok mit mondani, szép is, jó is, okos is, nevét is megismertük, de amennyire komoly a karaktere, azt 20 másik amerikai színésznő is eljátszotta volna. A legfájóbb pont most Pegg volt. Csórikám annyira próbált vicces fiú lenni, hogy szinte csöpög a vászon az izzadságtól. Mindig a legrosszabbkor szólal meg és akkor is vérciki "viccet" mond. Hiába, ha rossz a karaktere, akkor azzal ő sem tud mit kezdeni, még ha remek színész is. A fő gonoszról nem esett szó és okkal. Michael Nyqvist játssza azt az ember, aki kibabrált Cruise-zal, hogy szépen lángba boríthassa a világot, ám az ő karaktere is olyan semmilyen. Talán abban a leg"maradandóbb", hogy ő nem kifejezetten anyagi javakért, hatalomért dolgozik, hanem, mert szeretne önigazolást és káoszt. Talán. A filmből kevés derül ki róla. Inkább csak katalizátora az eseménynek, hogy Cruiseék durvulhassanak egyet. 

ghost_protocol800.jpg

Elérkeztünk ahhoz, ami igazán mindenkit foglalkoztat szerintem. A látvány. Mielőtt azonban rátérnék el kell mondani, hogy ez a film azért jó (mert igenis jó, még ha sokszor meredek is a valóságtartalma), mert egy kicsit visszaad a régi vágású akciófilmek világából, keverve a modern kor adta technikákkal. Vannak itt klasszikus autósüldözések, robbantások, máskor meg még meg sem született kütyükkel szórakoznak. Ügyes ötvözés. Most már tényleg a látvány: Ebben nem szűkölködik a film. Egy percre sincs szinte üresjárat. Már a kezdő képsorok is megadják a tökéletes alaphangulatot és nem is veszítette el ezt a magas színvonalat. Kétségkívül a leglátványosabb rész a Dubai felhőkarcoló megmászása. Nem nagyon akarom kidomborítani, de az hozzá tartozik a dologhoz, hogy Cruise valóban ott forgatott, a 820 méter magas Kalifa felhőkarcoló tetején és tényleg megcsinált mindent, amit a filmben láttunk. Elszánt és bátor hapi, annyi szent. Amikor a CGI-t használják, akkor meg egy-két példától eltekintve teljesen vállalható és nem tolakodó. A harci koreográfiák és a zene a helyén van. Tehát tényleg, aki ezt választja esti szórakozásnak nagyot nem fog csalódni.

Összegzés: Egy régi vágású, mégis modern, látványos, intelligens akciófilm. Ami bár történetvezetési és karakter ábrázolási hibáktól  szenved, mégis kellő élvezetet nyújt. Nekem bejött.Talán ez áll a sorozatban legközelebb a tökéletes MI élményhez. 

A kritika, a 2012-ben megjelenő első változatú kritikám átdolgozott verziója. További infók a mafabon!

8_5.jpg

Mission Impossible : Titkos nemzet       

Mission Impossible: Rouge Nation

2015

Nem túl gyakori eset, hogy egy film bemutatóját előrehozzák. Általában inkább az ellenkezője igaz. Persze ezúttal érthető volt a Paramount döntése, hiszen ki akarna megmérkőzni a Star Wars 7-tel decemberben (khm. Tarantino, Inárritu)? Félni azonban nem kell, mert az MI TN. a nyár legjobb filmje.

 

Az a furcsa eset történt meg az MI sorozattal, hogy minden részt más rendező vezényelt le. 96-ban Brian De Palma (A sebhelyesarcú), 2000-ben John Woo (A fegyverek istene), 2006-ban J.J.Abrams (Lost, Star Trek filmek, SW7), 2011-ben Brad Bird (A hihetetlen család, L'ecsó) . Az új részt pedig Christopher McQuarrie. Az előbb említett pasasnak köszönhetjük pl. A közönséges bűnözők scriptjét. Őrült Tommal pedig a 2012-as Jack Reacher óta folyamatosan dolgozik (2008-as Valkűrt is Chris írta). Majd jött a 2014-es év egyik nagy sikere, A holnap határán. Nem is lehetett kérdés, hogy Brad Bird után ő az alkalmas ember az új MI filmre. De adódott a kérdés: Vajon mivel lehet egy 20 éve tartó sorozatot felrázni, ami ráadásul már az ötödik résznél tart? Nem lehet folyton arra a divatos elvre építeni. hogy a csapat új legyen, még nehezebb ügyeket kelljen felderíteniük, még magasabbról vetődjön le Tom vagy még durvább ellenfelet kapjanak. Ma az ingerküszöbünk annyira kitágult, hogy ezek szinte alapelvárások egy folytatástól.


Rendező cserék ide vagy oda. Azért a sorozat mindig tartotta magát egy közepes-jó szinthez legalább , a negyedik résszel pedig már átugrották a saját árnyékukat. Nem túl gyakori eset, hogy egy ötödik részre azt merem mondani, hogy a sorozat (bizonyosan egyik) legjobb darabja. Még csak azzal sem lehet vádolni, hogy a régiekre nem emlékszem, mert pont a mozi előtt lestem meg pár nappal az előző négyet. Ethan Hunt új kalandja történetileg nem jobb és nem is rosszabb, mint az eddigiek. Van egy árnyékszervezet, a Szindikátus, ami egy anti IMF, és tele vannak kormánytitkokkal és rosszat akarnak a világnak, meg Huntékat kicsinálni. Sablonosnak sablonos, hisz a sorozat többi része is hasonlóval operált. Most sem ez a lényeg.


Mi pattogó akciót akarunk látni, videóklippes vágásokkal, tériszonyt, klausztrofób érzést, a lehetetlen megvalósítását, fasza dumákat, jó kütyüket és tehetséges színészeket. Ezeket pedig szé-pen-sor-ban meg is kapjuk. Az első 5 percben pl. Tom egy repülőgép oldalába kapaszkodva repül 1500 méter magasan. Igen. Cruise. Nem kaszkadőr. Ő maga. Eddig is tudtuk, hogy feszegeti a határokat, hogy belevaló faszi. Minden filmben, amit csak lehet maga csinál. Lehet, hogy CGI-jal olcsóbb, könnyebb, veszélytelenebb lett volna az akció. De nézett volna így ki? Kötve hiszem. Megemelem a kalapom. És akkor még csak az első öt percnél járunk. Nincs megállás, jönnek az újabb bunyók, üldözések, merülések, ugrások. Minden egyes "beszarok" jelenetre jut egy újabb és ez így megy tovább két órán át. A történet tényleg nem nagy szó, de azért félóránként jön a sorozatra jellemző csavar. A dumák halálosan jók és ülnek a poénok. Nem alpáriak, igényes, felnőtteket szórakoztató gegek. Látszik, hogy egy nagyon tehetséges író írta (Chris volt természetesen).


Még a színészekre akartam kitérni. Az, hogy Tom Cruise 50-en x évesen is ugyanúgy ki van pattintva, mint 26 évesen, az tény. Az, hogy ezúttal is simán viszi a hátán a filmet, tény. Az, hogy a kicsit bájgunár, elveit soha fel nem adó akcióhős karakterét senki más nem tudná így eljátszani, tény. Az, hogy ezúttal Simon Pegg és Jeremy Renner is több játékidőt, hangsúlyosabb szerepet kap, az üdvözölendő. De az, hogy végre van egy nagyon igényesen megírt, nem oldalderék szerepet betöltő dögös maca, akinek feladata, küldetése, partneri státusza van, az egyenesen megsüvegelendő. Ugyanis Rebecca Ferguson egyenesen a legjobb MI lány. Tényleg nem csak eltereli valaki figyelmét, vagy flörtölget valami milliárdos gonosszal, hanem OTT VAN. Ott van, amikor Tomnak nagyon nem megy, amikor valamit meg kell oldania. Saját gondolata, véleménye, terve van. Nem olyan hangsúlyosan főszereplő, mint a Mad Max-ben Furiosa, de nagyon okosan szorítottak helyet Tom mellett. Az pedig az alkotókat dícséri, hogy nagyon finoman oldották meg a szerelmi "szálat". Majd meglátjátok. Egy karakteres ellenfelet azért elfogadtunk volna, (na meg kicsivel jobban felépített finálét) mert eddig csak a harmadik rész P.Seymour Hoffman-ja mondhatja el magáról, hogy volt karaktere.

Összegzés: Barátaim, ne legyetek restek kiadni pénzt a nyár legjobb filmjére. Nem gondoltam, hogy egy sorozat az ötödik résszel még túl tud lépni az eddigi szinten, de a Titkos nemzetnek sikerült. Két óra vegytiszta izgalom, szórakozás, humor, móka és kacagás.Reméljük Tom még 4-5 év múlva is ugyanúgy ki lesz gyúrva mint most, ugyanúgy emel a téten és ugyanúgy elkápráztat bennünket. Várjuk.

További infók a mafabon

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3014117939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ogre_ 2018.07.24. 19:37:59

A sorrend úgy, hogy nem láttam a 6. részt, a következő: legjobb az 5. rész (Titkos nemzet), utána jön a legelső rész, majd a harmadik, végül a negyedik.
süti beállítások módosítása