Nem fújták túl ezt a lufit, így szerencsére nem is pukkadt ki
2017. szeptember 17. írta: thedirector

Nem fújták túl ezt a lufit, így szerencsére nem is pukkadt ki

Az

It

2017

Ebben az évben már nem az első olyan pillanat van, hogy egy régóta várt, hypeolt film alaposan megossza az embereket. Vagyis az első hurráoptimizmus után, elkezdjenek előbújni a kritizálók. Így volt ez a Logannel, A Baby Drive-val, a Wonder Womannel, majd nem rég a Dunkirkkel. Ezúttal utólag nem bántam meg egyik pontomat sem (pedig volt már ilyen régebben), de az Az-zal most óvatosabban jártam el, és hagytam, hogy leülepedjen az élmény.

it3.jpg

Végül is napokkal később sem érzek mást, így jelenleg az vagyok, aki csendesen örül a film sikerének, és nem sajnálom a pénzt a Warnertől (főleg, mert minden R-rated film sikerének örülök, kiváltképp, ha még jól is sikerült, lásd Mad Max, Deadpool, Logan stb…). Andy Muschietti nagyon megkezdi a filmet, látszik, hogy érti és éli a horror zsánert (ő forgatta pár éve a Mamát is). Stephen King adott neki egy remek alapanyagot, de nálam kicsit mégis elvérzett (haha) a film.

it1.jpg

It(t) van megint egy olyan film, amiből készült már egy másik. Van benne egy bohóc, aki rendesen túljátssza magát, és mi meg jól megvitatkozhatjuk, hogy akkor Tim Curry vagy Bill Skarsgard volt-e a jobb? Én meg ugyanazt mondom, mint a Nicholson – Ledger vitára. Ledger nem jobb, mint Nicholson és fordítva is igaz. Nem jobb egyik a másiknál, csak más. Ha valaki esetleg nem látta a 90-es tévéfilmet, vagy nem olvasta King alapvetését, annak a sztoriról röviden annyit, hogy egy maine-i kisvárosban Derryben, a Vesztesek klubjának kamasz tagjai a nevükhöz méltóan élik mindennapjaikat. Szüleik, iskolatársaik megaláztatásai, cseszegetései mellé megkapnak egy 27 évente feltűnő gyilkos lidércet is, aki Pennywise, a bohóc képében kísérti őket. Mikor egy taguk eltűnik, a Vesztesek elkezdik a keresést, a szekálóik leszedálását és Pennywise likvidálását is.

it4.jpg

Ahogy kezdtem az értékelőben is Muschietti rettentően megkezdi a filmet. Pennywise első feltűnése roppant erős és hatásos. Fokozatosan érte el nálam, hogy látni akarom Skarsgardot, mert a tonnányi sminken is átüt, hogy milyen borzalmasan nagy munkát tett a szerepébe. A Vesztes srácok nem különben. Idejét sem tudom mikor láttam ennyi tehetséges fiatal színészt, ráadásul egy helyen. Nyilván King és a rendező érdeme, hogy sikerült rohadt jó dumákat, karaktereket megalkotni, és Muschietti nagyon jól is vezette őket. Abszolút lazák, kellőképpen megrázottak, emoncionálisak és hitelesek.  Nagyon bírtam őket.

it2.jpg

A feszültséget tök jól oldják humorral, az erőszakot a groteszkkel (nem volt ez másképp a 90-es verzióban sem). Horrorként viszont sajnos azt kell mondjam megbukott. Nálam. Igaz, hogy az én ingerküszöbömet, amúgy is nehéz horrorral átütni. Nem is sikerül soknak. Én ekkora hype után többet vártam, a szűnni nem akaró jump scarezgetés-től. Oké a CGI hatásos, Chung-hoon Chung kamerája mindenhol ott van. Végigbalettozza az egész filmet, de átadni a rémületet nem tudta. Megrázó helyenként, meg kellően gyomorforgató is, de amikor leveszik a zenét, tudod, hogy menetrendszerint meg kell ijedned, és ez így nem működő elem. Vártam volna valami nagyobb fokú zsenit. A 130 perc ellenére sem sikerült minden történeti szálat rendesen felvezeti, elmondani. Bár van még egy filmjük rá, úgyhogy ezen lehet javítani.

Összegzés: Ennek a hullámzásnak köszönhetően nem tudom korszakos mesterműnek (mint tették sokan) kikiáltani az Az-t. Inkább csak egy tök oké film, ami izgalmas, feszült, jól megcsinált, remekelnek a színészei, működik a drámája, de a rémisztgetése – ami pont nem lenne hátránya egy horrornak – nem. Azt viszont elérte (bár nem volt nehéz), hogy nagyon várjam a második részt.

További infók a mafab oldalán!

8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1412870936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása