Sajnálom, de ennél dögösebb, viccesebb, szórakoztatóbb film már nem lesz idén
2017. július 02. írta: thedirector

Sajnálom, de ennél dögösebb, viccesebb, szórakoztatóbb film már nem lesz idén

Nyomd Bébi, nyomd!

Baby Driver!

2017

A címet először és utoljára óhajtottam leírni és innentől ez a film megszűnt ezen a néven létezni számomra. #neadjunkmagyarcímetafilmeknek. Önök társadalmi reklámot néztek, olvastak, ettek és ittak.

bab2.jpg

Edgar Wright mindig is fura orvosi ló volt. Először is megvan benne az a Guy Ritchie-s csibészség, és videóklippes, virtuóz vágás technika, ami nem sokaknak áll jól. Másfelől van benne egy jó adag Tarantinobol is, ami a forgatókönyv tökösségét, a pergő dialógusokat és a kifogástalan zenei összeállítást illeti. De van Wrightban még valami, ami keveseknek adatott meg: Olyan játszi könnyedséggel kever stílusokat egy robbanásveszélyes eleggyé, mintha ez csak a világ legtermészetesebb dolga lenne. Pedig kurvára nem az. Már bocsánat. Millió példát tudok mondani rá, hogy kirázza az embert egy egy jelenet, ami műfaj idegennek tűnik. Képzeljük el pl Forrest Gumpot, ahogy épp átvágja valakinek a torkát egy szívszorító monológ után, amikor csúfolják. Vagy mondjuk, ahogy Hannibal Lechter könnyekben tör ki és balladát énekel, miután megette valakinek a máját lóbabbal.

bab.jpg

Erre mit csinált eddig egész életében Wright? Pont ezt a vegyészkedést. Csinált egy zombi filmet romantikával. Egy buddy cop moviet kisvárosi thriller és egy vígjátékot testrablós scifivel összemixelve. A Scott Pilgrimmet meg hagyjuk is. Az maga volt a vegytiszta zsenialitás. Most pedig fogta az akciófilmet és nemes egyszerűséggel összeházasította a musicalekkel. Legyetek boldogok, amíg éltek. Ámen.

bab3.jpg

Az már nem fog kiderülni, hogy milyen lett volna 2 éve, ha befejezheti az Antman című (amúgy tök jó) Marvel filmet. Kevin Feige (producer atyaúristen) és James Gunn (Galaxis őrzői 1-2) a legjobb forgatókönyv volt Wrighté, amit valaha olvastak. De ha már így felszabadult az ideje, előkukázta 20 évvel ezelőtti filmtervét a Baby Drivert és megcsinálta azt. Milyen jól tette!

bab4.jpg

Baby (Ansel Elgort) roppant jó sofőr. Annyira, hogy konkrétan bankrablók seggét menti ki rablások után. Ha ő vezet kő kövön nem marad. Senki nem éri utol, senki nem bír vele packázni. Baby azonban nem önszántából csinálja a munkát. Egy régi tartozást törleszt a Dokinak - nem annak - (Kevin Spacey), akinek az utolsó nagy munkával még adósa. Pedig főhősünk épp ekkor esik szerelembe a csinos Deboraval (Lily James). A párocska eltervezi, hogy az akció után meglép, csak ahogy lenni szokott beüt a szarvihar és hullanak a fejek, a sebesség pedig ritkán csökken 120 mérföld per óra alá.

bab5.jpg

Valamit azonban elfelejtettem Babyvel kapcsolatban leírni: Egy gyermekkori baleset óta krónikus fülzúgással küzd és hogy elnyomja a zajt, folyamatosan zenét kell hallgatnia. Annyira az élete részévé váltak a muzsikák, hogy életének minden lépését ennek rendeli alá.

Akik már bámultak ki szomorúan a vonat ablakon, miközben bömbölt a fülükben a Hotel California, vagy főztek a Wake me up, before you go-go-ra, tudják, hogy milyen jó érzés, hiszen azt érzed, hogy az adott zenét a te aktuális életpillanatodhoz találták ki.

Baby ezt 0-24 órában érzi.

A film viszont egyetlen percig sem csap át öncélú virtuóz maszturbálásba. Wright ennél sokkal, de sokkal jobb rendező, de főleg jobb író. Okosan, szövevényesen, de végig egyenes irányban löki előre a cselekményét. Teljesen átlagos dolgokkal indul el a film, hiszen a témája sem új, viszont ahogy tőle várni lehet, a film egy bizonyos ponton megint műfajt, hangulatot vált és mintha egy új filmet kezdenénk el nézni. Megértem, ha sokakat ez kicsit kiránt a mozi székből, de alapvetően az eddigi filmjeihez képest sokkal kisebb a hangulati kontraszt. Mindösszesen arról van szó, hogy ahogy nő a tét, úgy mennek egyre tovább főszereplőink.Az egyetlen de igazán nagy problémám pont ez volt. Wright az utóbbi filmjeiben elindult egy kissé "nevelőbb, tanulságosabb" irányba, és érződik, hogy megakasztotta ez a film. Ezt 15 évvel ezelőtti énje valószínűleg pont ugyanilyen jól megcsinálta volna, de a The World's End után kevesebb újdonságot véltem felfedezni.

bab6.jpg

De kik is a bizonyos főszereplők? Kevin Spaceyt már írtam, de itt van nekünk Jamie Foxx, Jon Hamm, Eiza González és Jon Bernthal is. Közülük is Foxx és Hamm viszi a prímet, két tök eltérő karakterben. Imádtam mind kettejüket, mert annyira tipikus gonoszok, hogy pont emiatt kerülnek állandóan vicces, vagy vérfagyasztó szituációba. Ansel Elgort meg csak szimplán jó. Vajmi keveset mutat a csibészes, kacér énjéből, amit megismerhettünk a Csillagainkban a hibában, de nehezen tudnék hirtelen mást elképzelni ebben a filmben helyette. Lily James-szel tökéletes párost alkotnak és noha néha picit hihetetlen fordulatot (hihetetlenül gyors és összeszokott) vesz a kapcsolatuk, tök jól működnek együtt a vásznon.

bab7.jpg

Mivel egy akció musicalről beszélünk érdemes kitérni nyilván az audio-vizuális dolgokra is: Látvány terén iszonyat jó a film. Ne CGI förmedvényt képzeljetek el. Ha igazak a hírek, a jelentek 99%-t úgy vették fel, hogy Elgort ült a volán mögött (persze nem ő vezetett), sőt még Wright is a kocsiból kontrollálta a jeleneteket. Plusz az akciók zöme nappal forgott, ezért minden eddiginél fontosabb volt, a helyes látvány és rendezés. Ebben pedig nincs is hiba. Lehet nyugodtan bízni a vágók virtuóz munkájában. A zene meg abszolút király. Bátorság kellett hozzá, hogy olyan soundtracket válogassanak össze, ami azért nem túl elcsépelt (bye bye Suicide Squad féle, Fortunate Son, Seven Nation Army, Paranoid): Simán elfér az üldözések alatt egy kis jazz, kis alter rock, vagy akár hip hop szám is. Direkt nem írok címeket, majd meghalljátok.

Összegzés: Én nagyon jól szórakoztam a filmen és végre valami, ami nem veri le a saját maga (és nyilván rendezőjének életműve alapján) által állított magas lécet. Nyugodtan üljetek fel a hype vonatra. Ennél nehezen hiszem, hogy dögösebb, viccesebb, akciódúsabb, lazább és élvezetesebb filmet fogunk még látni idén.

További hírek a mafab oldalán.

9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr6612634991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása