Mindenki nyugodjon le! A DC is tud jó filmet csinálni, ha akar
2017. június 19. írta: thedirector

Mindenki nyugodjon le! A DC is tud jó filmet csinálni, ha akar

Wonder Woman

2017

Nyaralás miatt egy kicsit késett ez a kritika, de becsszó meg akartam írni, mert tudnék épp mit róla. De jobb később, mint még később, úgyhogy uccu neki, lássuk milyen lett a DCU negyedik filmje.

wonder_woman-2017-movie-gal_gadot-14417.jpg

Röviden és tömören: Jó. Talán ennél tömörebben már csak akkor tudnám megírni, ha még az ó betűt is lehagynám. De összességében tényleg egy jó, az eddigi legjobb filmről van szó DC-éktől. Mondjuk ez egy Man of Steel, BvS, Suicide Squad tengelyre leosztva nem tűnhet nagy teljesítménynek, lévén az alábbi filmek a közepes, de inkább az alatti minőséget hozták, a WW-ben végre pislákol az a valami, ami miatt moziba szeretnénk menni az ő képregény hőseikért is.

2017_the_wonder_woman_gal_gadot_wide.jpg

Patty Jenkins egy ronda és undorító nő (A rém) után készített végre egy szépről is. Diana a Themüszkira szigetén élő amazon. Tudja/tudatják vele az anyjáék, hogy Ő még nagy dolgokra hivatott és fontos jelenete lesz a világ történelmében. Amikor egyik délután egy brit pilóta repülővel együtt a vízbe zuhan, Diana megmenti és kifaggatja. Steve (Chris Pine) elmondja, hogy épp háborúban áll a világ a németekkel (ez úgy kb. semmit nem mond a nőnek) és hogy valahogy vissza kell jutnia a saját világába. Az Amazon ezt véli az isteni jelnek, hogy elkezdhesse a maga harcát a sötétség erőivel szemben és végre beteljesíthesse a végzetét avagy azt a bizonyos nyomot hátrahagyja a világ történelmében.

wonder-woman-gal-gadot-2017.jpg

A legfontosabb persze, hogy milyen Gal Gadot Wonder Womanként? Mivel 1,5 éve már megbizonyosodhattunk röviden róla, nyilván nem volt kérdés. Kiteljesedni azonban itt tudott teljesen. Egyszerűen fenséges. Szószerint. Egyszer jó szándékú, naiv (helyenként butus?) idealista, aki rácsodálkozik a világ dolgaira. Ebből származnak egyébként a film legjobb poénjai, merthogy a humora teljesen rendben van. Szerethető, vicces, nem infantilis. Mondjuk egy idő után már kezdett sok lenni az „ez mi Steven?” poénból, de végre nem csak önmarcangoló DC filmet nézhetünk.

wonder-woman-images-copy.jpg

Máskor viszont, amikor bepöccen és valami baszkurálja az igazságérzetét elemi erővel robbantja szét a vásznot. És a legjobb, hogy erőlködés, keménykedés nélkül is hiteles az igazságosztó szerepében. Chris Pine pedig tökéletes másodpilóta (hehe) mellette.  Mindig ott van vele. Mindig tudja, mikor kell irányítani, mikor kell teret engedni neki. Mikor kell hazudni és mikor kell a mocskos igazságot a világunkról belevágni az arcába. Az már csak hab a tortán, hogy remekül működnek együtt. Mondhatni hibátlanul képzik le a tökéletes párkapcsolat lényegét férfi és nő között, úgy ahogy van. Ezt pedig szívesen látom bármikor, bármilyen filmben.

ww1.jpg

A látványra nyilván nincs panasz. Az akciójelentek szépen koreografáltak, látványosak. Hála a magasságosnak végre világosban is gyönyörködhetünk bennük. Engem picit mindig is taszított magától az, hogy mitológiát mitologizálják. Nálam ezért nem működtek a Thor filmek sem annyira. Értem, látom, tisztelem a beléjük fektetett energiát, de én ezekhez nem nyúlnék, még akkor sem, ha tudom, hogy görögtől az északi mitológiákig is gyakorlatilag a hősiség kultuszára és a fantasyra épít, valahogy mégsem érdekel annyira a vásznon.

ww.jpg

A legfőbb gondom azonban nem ez (ez nyilván személyes problémám, ez nem befolyásolja a film minőségét, max a rajongásom mértékét az adott karakter iránt), hanem hogy a kissé tipikus eredetsztoris kezdés leküzdve jó egy óráig tökéletesen építkező filmet nézhettem, aminek a tartópilléreit sikerült egy elegáns mozdulattal kirúgni. Mindenféle spoilert kerülve, az utolsó 25 percre mi szükség volt? Őszintén kérdem és várom kommentben a magyarázatot? Azon felül, hogy a geekek jót élvezhettek a látványon, vagy tablet és cgi rajongó ifjúság szájtátva bámulta, az ég adta egy világon semmit nem adott a filmhez. Ellenkezőleg: elvett belőle valamit.

Összegzés: Én unom már az eredetsztorikat, de ha már jönnek akkor legalább ilyen minőségűek legyenek, mint mostanában (Ant-Man, Doctor Strange vagy ez). Közel sem hibátlan film. Főleg az utolsó etap után, de vastagon ez az eddigi legjobb DC film és valahogy jó lenne, ha innentől ez lenne az a minimum szint, amit minden filmjüknek el kell érnie. Nagyon az utolsó pillanatban mentették a seggüket a 2 ordas kritikai zakó után és szerintem kellett nekik is ez a siker. Novemberben meglátjuk mit hoz a Justice League. Sajnos félek az eddigi hírek birtokában, ott nem fogok tudni ilyen kellemes pontszámot adni és ilyen jókat írni. Ezt viszont, ha tehetitek nézzétek meg.

7_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9312606983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.21. 11:14:23

Most őszintén, ki a rosseb nézi meg ezt a sok dedós képregényfilmet? Mintha 12 évesnek néznék a mozinézőket. Jó régen nem is voltam már moziban, az ilyet még torrenten lehúzni sem érdemes. Miért nem bírnak olyan jó filmeket csinálni, mint a nyolcvanas évek akciói, mint mondjuk Bronsonnal a Death Wish?

bgp 2017.06.21. 16:51:25

@aszfaltparaszt: Nekem ez a csaj jobban teccik, mint a bronzon.

Arte Peritus 2017.06.26. 13:55:25

A Wonder Woman nem rossz, de nem is jó. Valahogy ez a helyzet tömören. Az viszont örömteli hogy a DC végre le tudott tenni az asztalra valami értékelhetőt. Gal Gadot alkatilag nem erre a szerepre termett DE mégis nagyon jól csinálja. Ez a nagy dolog. Tetszett amit csinál.
süti beállítások módosítása