Ki nem találnád, hogy ki volt 2016 legnagyobb szuperhőse?
2017. január 05. írta: thedirector

Ki nem találnád, hogy ki volt 2016 legnagyobb szuperhőse?

Captain Fantastic

2016

Bármennyire is csalóka a cím, ezúttal nem egy Marvel és DC berekeibe tartozó hős eredetsztoriját nézzük meg. Vagy nem olyan értelemben, ahogy ismertük. Pedig ha én mondom, higgyétek el: Fantasztikus Kapitány a legnagyobb hősök között van. De a tavalyi felhozatalban csont nélkül.

captainfantastic1280jpg-485641_1280w.jpg

Ben az erdőben neveli gyermekeit. Nem könnyű ez sem neki, sem a gyerekeknek. Neki azért, mert kapásból van hat darab éhező száj, akit etetni, tanítani, edzenie kell. A gyerekeknek pedig, mert apjuk finoman szólva sem könnyű eset. Ben minden nap kőkeményen edzeni az elméjüket, testüket. Túlélésre képzi ki őket. Ösztönös viselkedésre és őszinteségre. Nincsenek tabu kérdések. Minden szituációra felkészíti őket, legyen az bármilyen. Mindenből tanulniuk kell, levonni a konklúziót, értelmezni és elemezni. Sajátos kommunában élnek. A gyerekeknek lövőjük sincs az erdőn túli világról. Legalább is a nagyjáról.

captain-fantastic-cf_00091_r_crop_rgb-copy.jpg

Mikor anyjuk meghal, aki egy ideje már kórházban tengődik, a család megzuhan, de Ben nem enged a napi rutinból. A gyerekek nagyapja viszont nem engedi őket el a temetésre, mert utálja a családfőt. Aki viszont nem akar összetűzésbe kerülni a gazdag papival. Aztán végül az asztalra sza...csap. Felkerekedik a fura família és útra kel Új Mexikóba.

movies_captainfantastic.jpg

Majdnem, de majdnem elhitette velem az elején a film, hogy semmi több nem lesz, mint egy kis költségvetésből összeművészkedett, drámai és fura családi film. Aztán basszus, a kb első negyed végén, akkorát ugrott a műfaj, amekkorát nem szokás. Egy ízig vérig érzelmes, értelmes kérdéseket feszegető film lett, tele szívvel és bájjal, meg finom humorral. Olyan, mintha az Út a vadonba és a Család kicsi kincse legjobb koktélja lenne. Ki lehet és szabad-e vonulni a társadalomból? Mennyire nehéz visszailleszkedni? Mennyire nehéz szembesülni egy idegennek a minket körülvevő világról?

mv5bmtg5oti3mtq5n15bml5banbnxkftztgwmdg4nte0ote_v1_sx1777_cr0_0_1777_999_al.jpg

Szuperhős film, mert Ben tényleg egy olyan figurát alakít, aki mindent és mindenkit lenyom azért, hogy a gyerekei tovább vigyék a néhai feleségével megálmodott életvitelt. Ugyanakkor óvja is őket. Az ő kérdése az a filmben, hogy a küldetése valóban mindenek felett áll-e? vagy meg kell-e hallani a gyerekek hangját is? Szuperhős film ez, mert magán hordozza az összes olyan jegyet, amit követel a műfaj, de nem rest a szabályait felrúgni és a saját képére formálni. Ha elfogadjuk ezt, akkor baromi jól fogunk szórakozni, míg másoknak kicsit fura lehet a Captain Fantastic.

rs-247211-rs-captain-fantastic.jpg

Ha a legnagyobb pozitívumot kéne kiemelnem egyértelműen a forgatókönyv tökéletessége mellett Viggo Mortensen óriási alakítása. Én eddig semennyire sem kedveltem a hapsit, de itt mindenki száját becsukta, aki valaha is kételkedett a nagyságában. Garantáltan ott a helye a listánkon. Több szó, pedig felesleges is. Az egyetlen igazi gond, hogy a végére Matt Ross rendező nagyjából azt hittem soha nem akarja elengedni a filmjét. Kb ötször zárta le, és nem mindegyik kerülte el a giccset.

plusz infók a mafab oldalán

Összegzés: Nem gondoltam volna, hogy Captain Fantastic rajongó leszek, és azt sem, hogy Viggo Mortensenre komoly színészként tudok tekinteni, de itt nincs kérdés. Az év egyik legnagyobb dobása ez a szép, bájos és intelligens csupaszív film. Ne hagyjátok ki!

9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr1012099393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása