Találkozni Walt Disney-vel
2014. február 02. írta: thedirector

Találkozni Walt Disney-vel

Banks úr megmentése

Saving Mr. Banks

2013

saving_mr__banks_2013-852x480.jpg

Walt Disneyről és az ő hőn áhított Mary Poppinsának megfilmesítési jogainak megszerzéséről, minimum illik egy könnyfakasztóan giccses, önsimogató filmet készíteni, azonban John Lee Hancock-ék igyekeztek elkerülni a csapdákat annyira, amennyire csak lehetséges. Ennek szellemében a Banks úr megmentése a tavalyi év egyik legtisztább családi filmje lett.

Esernyővel a világ fölött

Walt Disney (akit a barátai csak Waltnak hívhatnak) 20 éven át próbálta P.L.Travers írónőtől megszerezni Mary Poppinsának megfilmesítési jogait. A film az utolsó próbálkozásának két hetét mutatja be. P.L.T köztudottan makacs, arrogáns, angol úrinő, aki annyira ragaszkodott története hitelességének megőrzéséhez, hogy Walt stúdiójába utazott, hogy személyesen felügyeljen minden apró jelenetet, szöveget és ahol a legapróbb dolgokban nem értett egyet, azonnal vétózott. Az 1961-es év mellett párhuzamosan fut az írónő gyerekkora a múltban, mely kiváló ötlet volt az alkotók részéről, ugyanis, mikor a "jelenben" megvétózott döntését nem értjük, a film gálánsan elmagyarázza a múltban történt eseményekkel, hogy miért nem mindegy, hogy Banks úr borostás vagy sem. A jelenkori szál inkább kiegyensúlyozott és jól felépített, mint a múltbeli. Ott már sokszor két marékkal szórták a giccset, emiatt a film néhol túl szirupossá vált, de mivel alapvetően nem az izomtól duzzadó akciófilmek szerelmeseinek készült, elnézhető és közel nem olyan súlyos a baj, mint társai esetében. Egyébként a két szál közti  vágás pazar lett a filmben, Social Network óta nem láttam ilyen okosan és elegánsan párhuzamosan vágott jeleneteket. Thomas Newman zenéje pedig ismét hibátlan. Remekül fogta meg a komponista az érzelmeket és a zenés filmek báját is.

Saving-Mr-Banks-trailer.jpg

A színészi munka kifogástalan. Tom Hanks 2013-ban erősen visszatért a színészethez és két lenyűgöző alakítást is lepakolt az asztalra (a másik a Phillips kapitány). Walt Disney hozzátartozói állítólag sírtak a film vetítésén, annyira élethű lett a megformálása. Még arra is figyelt Hanks, hogy minden új helyre való belépéskor megköszörülje a torkát, ahogy tette azt az igazi Walt is. Annyira bízott a karakterében, hogy még egy rövid cigis jelenetet is kért a filmbe. Az igazi Disney is dohányzott, noha ezt sosem mutatta, mert félt, hogy rossz színben tüntetné fel, de egy részt Hanks csak kilobbizott. A Msr Traverst alakító Emma Thompson azonban még Hanksen is túltesz a megalkuvás mentes, zsémbes írónő szerepében. A kisebb szerepekben még feltűnik Paul Giamatti, PLT sofőrjeként, és a gyerekkori szálban a leendő írónő apjaként funkcionáló Colin Farell, aki meglepő mód, nagyon hitelesen csempész drámát és keserűséget a műbe. Nem árul igazán nagy zsákbamacskát a film. Első pillanattól kezdve tudjuk mi lesz a vége, és tudjuk a kötelező tanulságot is, mégis kellemes, és tisztalelkű film.

Összegzés: Sokkal önsimogatóbb, magamutogatóbb és önmaga dicsfényében tetszelgő giccsparádé lehetett volna az első Disney főszerepes film, de az alkotók figyeltek és elkerülték a csapdákat, így lett a Banks úr megmentése egy szép, tanulságos, tiszta film emlékezetese alakításokkal és jelenetekkel. Kötelező néznivaló.

Értékelés: 8.5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr335786149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása