Színészek, akik rendezőként is bizonyítottak avagy a kamera másik oldalán
2013. március 18. írta: thedirector

Színészek, akik rendezőként is bizonyítottak avagy a kamera másik oldalán

Színészek a kamera másik oldalán

Bizonyára tudjátok, hogy rengeteg színész és színésznő próbálkozott meg a kamera másik oldalán, mint rendező. Sokaknak bejött és sikert értek el mint filmkészítők, míg mások csúfos zakókat hajtottak végre. Az alábbi rövid felsorolásban összeszedtük pár nevet, akiket úgy gondoltuk a listára valók.

Kevin Costner

Kevin-Costner.jpg


Nem indult be könnyen Costner filmes pályája. Már a 30-at is betöltötte mikor sikerült komolyabb szerepeket kapnia. A Silverado című Western, majd a klasszikus Aki legyőzte Al Caponét után nagyobb bizalmat szavaztak meg Amerika ügyeletes szépfiújának, ám ő a rendezés felé kacsingatott. 1990-ben elkészítette a monumentális Farkasokkal táncoló közel 4 órás, 7 Oscar díjas filmjét, amellyel sikeresen lehelt új életet a western filmek hanyatló zsánerébe. Az alkotás hatalmas kasszasiker lett és méltán az egyik legnagyobb film volt a korában. (Noha sokan fintorogtak rá, mert szerintük Scorsese Nagymenők-jének kellett volna nyernie a díjátadón). Bár azóta összesen 3 filmet jegyez, mint rendező (A jövő hírnöke, Fegyvertársak és a A Little War of Own című filmeket), a fent említett 1990-es klasszikussal bebizonyította. Nem csak színészként, rendezőként is letett valamit az asztalra.

Legjobb filmje a filmérték szerint: Farkasokkal táncoló

Mit látunk tőle legközelebb: Nincs bejelentett filmterve

Clint Eastwood

Eastwood.jpg


Ha már Costner klasszikus westernjével kezdtük, gyorsan átívelünk egy újabb western fenegyerekre. Színészi pályája kezdetén csak kis B- kategóriás filmekben szerepelt. Az átütő sikert természetesen barátjának, és őt klasszikus western hőssé tevő Sergio Leone-nak köszönheti. A kultikus rendező azonnal trilógiát készített (Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért és a Jó a rossz és a csúf), melynek utolsó darabja - A jó a rossz és a csúf - azóta is minden idők legjobb filmjeként van számon tartva. A rengeteg hasonló szerep után, úgy gondolta rendezőként is befut egy úm. második karriert. Filmjeire jellemző a borúlátó látásmód, a sok antihős-hős. Több műfajban megfordult és két filmjével is elvitte a legjobb rendezői Oscart. Elsőnek 1993-ben a Nincs bocsánattal, majd 2005-ben előző évi sikerével a Millió dolláros bébivel. Ezen felül forgatott még drámát (Gran Torino, Azután), thriller-drámát (Titokzatos folyó) és történelmi indíttatású filmet is (Levelek Ivo-Dzsimáról, A dicsőség zászlaja, J.Edgar).


Legjobb filmje a filmérték szerint: Nincs bocsánat!


Mit látunk tőle legközelebb: Nincs bejelentett filmterve

Ben Affleck

ben-affleck-image1.jpg


Róla hallani most eleget. Pár hete zsebelte ugyanis filmjével a legjobb Oscar díjat és még másik kettőt is(vágás és forgatókönyv). Azonban egyik sem a legjobb rendezői díj, mivel, hogy még csak nem is jelölték. Szerintünk ezért az akadémia menjen a...szóval hibáztak. Affleck jelenleg a fiatalabb generáció egyik legnagyobb húzóneve. Az a furcsa helyzet állt elő, hogy Affleck mindenben jobb, mint a színészetben. Remek író (Oscar díj a Good Will Hunting forgatókönyvéért) remek rendező és remek producer is. Noha sok éven át szerencsétlenkedett a filmiparban, a kommersz filmjeivel (Apja lánya, Daredevil, Shop-stop) viszont 2007-ben elkezdett rendezői pályája kifogástalan. A Hideg nyomonnal elindított és a Tolvajok városában átívelő Argó akcióban tökélyre fejlesztett, egyszerű, de nagyszerű történet vezetési, feszültség pumpáló filmes stílusa folyamatos fejlődési pályát járt be és igen irigylésre méltó. Nincs mese: Ez a srác zseniális, és mint magánember is igen rokonszenves. Reméljük hamarosan ismét írhatunk róla.


Legjobb filmje a filmérték szerint: Az argó akció


Mit látunk tőle legközelebb: Nincs bejelentett filmterve

Sylvester Stallone

sylvesters.jpg


No ki gondolta volna ugye? A 70-es években pornófilmmel kezdte filmes pályáját, majd jöttek a szokásos szint alatti szerepek. Az igazi sikert természetesen az 1976-os Oscar díjas Rocky hozta meg számára, ahol a címszereplő megformálásán felül a film forgatókönyvét is maga írta. Innen nem volt már vissza út. Stallone egyből az A kategóriás sztárok közé emelkedett. Az említett film egyébként 6 részt élt meg. Stallone rendezői pályája Rocky második részével indult meg, amely ugyan mérsékelt kritikai sikert ért el, de ez nem gátolta meg Sly-t még további részek (Csökkenő színvonalú) elkészítésében. A 4.rész után tartott egy jelentősebb időtartamú pihenőt. Majd 2006-ban újra rendezni kezdett és 2010-ig meg sem állt. Ekkor három (ebből kettő kultikus filmjét újra élesztő) igen kiváló filmet készített el gyors egymásutánjában. 2006-ban tehát a Rocky Balboát, 2008-ban John Rambot és 2010-ben az akciósztárokkal teletűzdelt, 80-as évek akciófilmjeinek emléket állító tesztoszteron matinét, a Feláldozhatókat. Stallone nem mondható a legjobb rendezőnek, de az biztos, hogy nem ügyetlen kezű és amíg a saját filmjeihez ilyen műgonddal fordul, mi nem bánjuk, ha további Rocky, Rambo filmeket nézhetünk.

Legjobb filmje a filmérték szerint: John Rambo


Mit látunk tőle legközelebb: Egyelőre nem dolgozik filmen.

George Clooney

Clooney-Director-Filmonic.jpg


A férfi akiről mindenkinek a 90-es évek sikere, a Vészhelyzet című sorozat Ross dokija ugrik be elsőre. Hol van már a tavalyi hó?! Clooneyra színészként jellemző, hogy igen vegyesen válogat a filmek terén. Elvállalt ő már Robert Rodriquez filmet, ahol Tarantinoval az oldalán vadásztak vámpírokra. Szerepelt Soderbergh csavaros krimijében a Tripla vagy Semmiben, könnyeztetett már meg mindenkit Payne Utódok-jában és röhögtünk rajta a Coen fivérek hajhálós sáros seggű fiúján, az Ó testvér, merre visz az utad?-jában. A 2000-es évek derekán kezdett el kacsingatni a rendezés irányába, és azonnal ráérzett. 2002-ben az Egy veszedelmes elme című filmmel indította rendezői portfólióját, majd 2005-ben bizonyított a Jó estét, jó szerencsét című híradós drámával, amely 6 Oscar jelölésig repítette. A szaksajtó is elkezdte figyelni Clooney munkásságát innentől fokozott figyelemmel és nem is vallott szégyen. 2 éve jelentkezett utoljára filmmel, a politikai thrillerrel a Hatalom árnyékában-nal, mely szintén kifejezetten jól sikerült. Okos és hiteles filmjeivel mindenképpen a legjobbak közé akar beférkőzni. Még egy picit  kell dolgoznia, de az irány nagyon jó Mr. Clooney.


Legjobb filmje a filmérték szerint: Jó estét, jó szerencsét


Mit látunk tőle legközelebb: A The Monuments Man című 2.vh-s műkincs tolvajos drámát.

Mel Gibson

Melgibson.jpeg


Amerika ügyeletes céltáblája. Kijelentései és viselkedése miatt nem sokan kedvelik, holott elvonatkoztatva ettől, Gibson kivételes személyiség. Már 12 évesen színészkedett és megannyi remek filmet köszönhetünk neki főszereplőként: A teljesség igénye nélkül itt van a Mad Max, Halálos fegyver a Hazafi vagy a kultikus filmje, a Rettenthetetlen. Ezen filmjét tartják mai napig a legjobbnak (nem véletlenül), azonban nem ezzel kezdte rendezői pályáját. 1993-ban Az arc nélküli ember volt első filmje, mely sem kritikai, sem anyagi sikert nem hozott neki. 2 évvel később viszont letette minden hazafias fiémek csúcstermékét a Rettenthetetlent. A film végig tarolta a díjkiosztókat, így az Oscaron is 5 fődíjat vitt el, köztük a legjobb rendezőit is. Ezután Gibson elhitte a csúcson kell abbahagyni című mondást és egy évtizedig nem is rendezett. 2004-ben tért vissza és ekkor joggal mondják, hogy elgurult picit a gyógyszere. Noha filmjei minőségére ez nem hatott ki. Készített két nagyszabású, monumentális filmet, 2004-ben a Passiót, amely Krisztus utolsó óráit dolgozza fel, majd két évvel később az Apocalyptot, amely a majákról szól. A két film érdekessége, hogy teljesen eredeti nyelven szólnak. Előbbi arámin, utóbbi természetesen maja nyelven. 2006-óta nem rendezett semmit. Lehet megint tart egy pihenőt, de azt rebesgetik ezúttal Júdásról fog filmet csinálni. Ha tartja magát a "megszokott" egy évtizedes pihenőhöz, 2-3 év és újabb Gibson filmet nézhetünk.

Legjobb filmje a filmérték szerint: A rettenthetetlen


Mit látunk tőle legközelebb: A Júdás Makkabi című filmről tudunk, de a projekt áll jelenleg.

Ron Howard

ronhoward-600x-1347396959.jpg


Valószínűleg színészként kevésbé emlékezetes, mint rendezőként az úriember. Talán legtöbben Lucas 1973-as Amerikai Graffitijéből ismerhetitek, de Howardot mindenki inkább rendezőként tartja számon, semmint színészként, noha 8 filmben is szerepelt, igaz ezt 1959 és 80 között. Azóta viszont egyik legnagyobb hatású amerikai rendezővé nőtte ki magát, aki 2001-ben elhozta a legjobb rendezői Oscart is (és másik 3-at még) az Egy csodálatos elme című filmjével. Sokan mondják rá, hogy van egy történelmi, dráma filmes Howard és kommerszebb Howard. Valóban mind két titulusra lehet mondani példát. Kissé könnyebben befogadható filmjei közé tartozik a Grincs, Apolló 13 vagy az Angyalok és Démonok ill. a Da-Vinci kód. Az igazi (kritikai) sikereit azonban a drámáival érte el. A legfontosabb filmjei a már említett 4 Oscar díjas Egy csodálatos elme, illetve James J. Braddockról szóló bokszfilm a Remény bajnoka és a 2008-as Frost/Nixon. Utóbbi 2 film 8 akadémia jelölést hozott neki.

Legjobb filmje a filmérték szerint: A remény bajnoka


Mit látunk tőle legközelebb: A Rush című film még idén a mozikba kerül. Szintén életrajzi ihletésű dráma Nikki Lauda és James Hunt forma-1 es világbajnokok rivalizásáról.

További híres színész-rendezők

Robert De Niro
Legjobb filmje a filmérték szerint: A Bronxi mese

Roberto Benigni
Legjobb filmje a filmérték szerint: Az élet szép

Kenneth Brannagh
Legjobb filmje a filmérték szerint: Sok hűhó semmiért

Kevin Smith
Legjobb filmje a filmérték szerint: Shop stop

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr55143756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

filmx1 2013.03.19. 14:03:46

Én azért még Robert Redford -ot hiányoltam a listáról, rendezett az utóbbi néhány évben ő is pár filmet, igaz inkább kevesebb mint több sikerrel.

thedirector 2013.03.21. 08:58:19

Még van pár nagyobb név, így lesz második része is a sorozatnak, ahová bekerül természetesen Rob is :)
süti beállítások módosítása