Men in Back...Black harmadszor. Kritika.
2012. szeptember 09. írta: thedirector

Men in Back...Black harmadszor. Kritika.

Men In Black 3

2012

men-in-black-3-poster.jpg
Egészen elképesztő, hogy immár 10éve, hogy utoljára láttuk a Sötét Zsarukat (na persze ez nem igaz, a kereskedelmi tévékben évente feltűnnek). Már néhány hónappal ezelőtt is aggodalmamat fejeztem ki a film iránt, néhány aspektusát nézve. Meglátjuk, mi jött be belőle.

Men in back
El kell mondanom, hogy szerintem Barry Sonnenfeld (rendező. a szerk) egy remek rendező és egyedi látásmódú filmes alkotó. Ezt alátámasztja a filmográfiája is. Az első MiB film számomra egy klasszikus darab. Meg tudott ragadni olyan dolgokat (idegenek, vicces és fogyasztható történet, jó karakterek, remek vizuális technika, hogy az azóta klasszikus filmzenét ne is említsem). A második rész is még a fogyasztható kategóriába tartozott. Aztán 2002 után jött egy nagyobb csend. Mígnem néhány éve újra, ha még csak pletyka szinten is de elindult a mocorgás az új MiB filmmel. Bejelntés után azonban rossz híreket kaptunk. Le kell állítani a forgatást, mert a forgatókönyvvel és a pénzekkel is bajok vannak. Aztán mikor elhárulni látszottak az akadályok, jöttek a promó képek, a kiderült történet és végüli idén májsuban 10 év után eljutott a film. Örölünk Vincent?

Nem mondhatnám!
A történeten nincs mit szépíteni: hanyag, csapongó, kaotikus és elhasznált. Vadállat Borisz a Hold börtönben sínylődő kezéből tüskét lövő szörny megszökik és visszautazik az időben, egészen 1969-ig, K ügynökkel való találkozásáig, hogy megölje az ügynököt, így ő nem kerül börtönbe és leigázhatja a Földet. J ügynök pedig szintén vissza megy az időbe, hogy ezt megakadályozza. Ennyi. 10év alatt sikerült meg nem reformálniuk az időutazást. Fenomenális. Azonban nem lehetünk maradéktalanul elégedetlenek, mert az idősík váltás kellően feldobja a filmet. A hangulat, díszletek, zenék mind mind  a helyén vannak. Azonban  így sem eléggé érdekes. A poénok már nem ütnek annyira, a szituációk (zöme) kiszámítható. Will Smith lazasága jól áll, azonban harmadszorra már szintén fáradt. Tommy Lee Jones keveset szerepel, helyette fiatalkori énjét Josh Brolint látjuk a film 2/3-ban. Az ő alakítása viszont remek. Ugyanazt a nézést, tekintetet, arcmimikát kölcsönözte fiatalkori énjének, mint amit az idősebb változata nyújt. Tényleg hiteles. Vizuális téren azonban szörnyen elmaradt a film. Alig van benne látvány jelenet, és sajnos ami van sem emlékezetes (ennyire elfogyott a pénz Columbia?). Egészen biztosan előbb jut eszünkbe az első rész bogaras szcénája, mint ennek a záró harca. Ami viszont továbbra is a film erőssége: Az a hangulata. Az űrlényes, űrkütyüs, finom poénos, nyomozós atmoszféra, ami körüllengi továbbra is pazar.

Összegzés: Picit poros, picit fáradt, de azért hangulatában nem szégyent hozó 3.részt kaptunk. A rajongóknak talán elég lesz az üdvösséghez, de szerintem, ha nem készül el ez a rész, akkor sem hullattunk volna könnyeket. Megnéztük, feldolgoztuk, elfelejtettük. Elfelejtettük, mert nincs mire emlékezni belőle.

Értékelés: 6/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr234765196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

napalm 2012.09.10. 07:43:27

tényleg felejtős.

Adam West 2012.09.10. 07:58:16

Szerintem fasza film.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.09.10. 08:22:23

Érdekes, nekem sokkal jobban bejött, mint a kettes. Dehát ízlés dolga, amin ugye nem nagyon lehet vitatkozni.

btomi1980a 2012.09.10. 08:24:34

Mind közül a legjobb! A baj, hogy sokat váratott magára! :I

kistesoka 2012.09.10. 08:37:13

Pedig pont hogy a laposabb 2. rész után ez ismét hozta az első rész hangulatát.
Manapság már elég nehéz új dolgokat belevinni a filmekben, viszont itt az időutazást is jól beleépítették, sőt, a végén az a csavar meglepetés volt :)

Poénok meg szerintem teljesen a helyükön voltak.

pilar ternera 2012.09.10. 09:12:54

jó volt ez. mondjuk azt nem értem, hogy miért hónapokkal a bemutató után van kritika, de lehet, hogy lemaradtam valamiről...

a 2. rész nagyon gyenge volt, sztem azután felüdülés volt ez a 3.
IMAX 3D-ben a látvány is rendben volt. :)

A nép fia 2012.09.10. 09:20:32

Tegnapelőtt a London-NY járaton ezt a filmet vetítették. Nekem úgy tűnt, nem más az egész, mint Will Smith one man-show-ja. Nem volt rossz, de nem elég koherens a történet (látszódnak a toldozott-foltozott forgatókönyv hibái), néhol a CGI nagyon kilóg, viszont még mindig jobb, mint a második rész.

Egyébként csak én nem értem, hogy K végül is miért lett búval b*szott? Josh Brolin korában még egész vicces volt. Nem derült ki, hogy mi változott?

eMJe 2012.09.10. 09:40:18

a 2. volt a leggyengébb, ezen jobban szórakoztam

thedirector 2012.09.10. 12:27:08

Természetesen mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy melyik rész tetszik és miért. Én pusztán szakmai szemmel néztem, és az egész izzadság szagú volt. Hiába jópofa és humorosabb, alapvetően egy gépiesített, műanyag tucatfolytatás. A szereplők karaktere gyakorlatilag semmilyen előrelépést nem mutat. Egy harmadik résztől ez már kevés, pedig lehetne miből táplálkozni. Igen, elég nagy baj, hogy a szereplők gyakran a felvétel napján kapták meg a szövegkönyvet, hogy a film forgatásának idején nem volt meg a történet vége, hogy Will Smith jó színész, de korlátoltak a képességei, hogy Tommy Lee Jones-t gyakorlatilag mellőzik a filmben, hogy Vadállat Borisz minden megjelenésekor közli, hogy "csak simán Borisz" és még lehetne tömni a lyukakat a történetvezetésen és a cselekményen, de nem teszem, mert mint írtam, ennek ellenére szerintem a hangulatának köszönhetően rendben volt a film. (és 6pont azért nem olyan rossz). Ettől függetlenül a széria legnagyobb érdeme, továbbra is az, hogy 97-ben a zsánereket pokoli ügyesen kavarva egy teljesen egyedi világú filmet voltak képesek készíteni, amit a folytatások egyértelműen nem tudtak megugrani, még szinten tartani se.

Rodolfo63 2012.09.10. 18:26:35

na, hova lett a kommentem? :)

katusb 2012.09.14. 16:22:02

Kb. 3 hete volt randim a sötét zsarukkal a mozivásznon, most pedig készülök az újonc zsarukkal egy randira a tévéképernyőn :D
www.youtube.com/watch?v=-fPDAGNa7Ys&feature=youtu.be
Aki pedig még randipartnert keresne estére:
www.facebook.com/universalchannelmagyarorszag/app_376630649073588
süti beállítások módosítása