Kritika a Barátság extrákkal, film extrák nélkülről
2012. január 05. írta: thedirector

Kritika a Barátság extrákkal, film extrák nélkülről

Barátság extrákkal


Friends with benefits
2011


Végre egy ilyen film, ami egy teljesen új témával foglalkozik, ami mindenki számára ismeretlen. Na jó nem szemétkedek. Ez a sztori úgy lerágott csont már, ahogy van.  Az elmúlt évek hasonló témájú filmjei lent a képen. Csak a 2000-es évek közepétől és csak amik hirtelen beugrottak:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standard script
Dylan (J. Timberlake) marketingesként dolgozik. Kap egy remek lehetőséget New York előkelő kiadójánál és átköltözik a városba. Itt ismerkedik meg a "fejvadászával" Jamie-vel (Mila Kunis). Már az első perctől fogva egymásra hangolódnak és eldöntik, azt, amit tavaly már nem egy szerelmespár eldöntött filmben: csak a testi vágyaiknak fognak élni és nem a szerelemnek. Aztán persze, ahogy azt kell többet kezdenek érezni a szexnél és innentől már csak az a kérdés, mikor vallják be és ki lesz az első. Ez a film azoknak, akik még nem láttak ilyet bizonyára egy üde, fiatalos és vicces komédia, de vannak olyanok akiknek ez így már csak lerágott csont és egy kicsit lekvár film..lenne.. de valamiért mégsem. Nem tudom megfogalmazni, valahogy elhittem a két színész játékát. Egymásra voltak hangolódva rendesen, sokszor a levegő is szikrázott. Pedig a két karakter ellentéte egymásnak. Mást szeretnek, ez a filmből  kiderül majd.. de amíg Jamie egy életvidám, belevaló, nagyszájú lány, addig Dylan inkább visszahúzódó, kissé beszari de mégis olyan "jógyerek". A film első fele remek iramot diktál, az indításnál a vágások baromi jók, majd a történet is jól ível felfelé, és voltaképp jól is megy, amíg nem kezdenek előjönni a film kliséi, onnantól sajnos már kiszámítható nagyon a dolog és ez ront az élvezeti faktorból.

Létezik?
A kérdés arra irányul, hogy létezik-e ez a laza barátság és szex dolog. A film megválaszolja, hogy nem. Nem létező dolog ez a lány-fiú barátság szex-szel kiegészülve. Hangsúlyozom, ezt a film válaszolja. Ez a kérdés-válasz relatíve jól működik a filmben, viszont a forgatókönyv nagyon levegős. Szinte nincs olyan nyugodt része a filmnek, amibe ne lehetne belekötni. Csak példaképpen: A fiú aki alig tud valamit az apja Alzheimer kórjáról, de mégis halálra aggódja magát arról, aztán olyan gagyin számol, hogy az már nekem volt ciki, mégis ügyvezető. Elmondása szerint, nem volt pénze az egyetemi évei alatt és egy nadrágot hordott, a házuk mégis a tengerpart mellett van és ránézésre 3 átlag magyar család beleférne, had ne folytassam. Ha már kétségei vannak a nézőnek a film hitelességét illetően, ami hitelesnek akar tűnni (értsd. nem science fiction), akkor ott gondok vannak. Mellesleg ez a családi dráma az apukával és anyukával teljesen felesleges. Megkapjuk a tanulságot persze belőle (tanuljunk az idősektől és ne essünk az ő hibáikba), de ha már romantikus vígjáték, akkor a családi betegséget egyéb drámát kár belevonni. Örülök annak, hogy nem csapták össze azt a részt, amikor igazából felfedezik egymást és azt is, ahogy rádöbbennek az érzéseikre. Láthatjuk vívódni őket a vásznon, nem csak mint a többi ilyen filmben, hogy egy "isteni szikra által" vissza kell kapniuk "életük" szerelmét. Ami még jó volt, hogy kaptunk egy gyomrost, ugyanis a szemünk láttára figurázza ki Dlyan és Jamie a romantikus filmeket, kicsit kényelmetlenül is érezzük magunk. Az már más tészta, hogy röhögnek ezen filmek kliséin, de azok ugyanúgy jelen vannak ebben a filmben is. Színészeinkről sem lehet igazán rosszat mondani Kunis és Timberlake tündököl, bár ha én nekik lettem volna, egy ilyen "limonádé" filmmel, nem rúgtam volna ki a saját lábam, hisz mindketten egy nagyon erős filmmel búcsúztak 2010-től. (Social Network, Black Swan). 2011-ben szerintem ezzel a filmmel (is) mindketten rosszul jártak a színészi komolyságuk megítélést illetően. (Timberlake Rossz tanárját azóta sem hevertem ki).

Összegzés: Gyors pozitívumok: Dialógusok, színészek, pörgősség. Negatívumok: klisés, tempó vesztése után unalmas, feleslegesen drámaias. Egy jó erős közepes kissé limonádé film lett, de mégis a színészek és egy-két új ötlet miatt érdemes megnézni. 10évvel ezelőtt még dobtam volna rá akár 7pontot is, most ez nem jobb egy:

Értékelés:
5,5/10

Trailer:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr573522785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása