2016.08.29. 12:53| Szerző: thedirector

Mondá Adam Wingard, akinek a neve idehaza nem sokaknak csenghet ismerősen, pedig két éve még a The Guest című hihetetlen fogós stílusbravúrját még az év 10 legjobb filmje közé is beválogattuk. Akkor is elfelejtettünk levegőt venni sokszor az izgalomtól és úgy látszik ebből jottányit sem akar engedni, új Blair Witch című filmje kapcsán sem.

A cím nyilván nem véletlen cseng ismerősen, hiszen az 1999-es év és az évtized legnagyobb filmes talánya és meglepetése kapcsán a történet hasonló lesz. Nem teljesen tiszta, hogy reboot-e vagy folytatás, de maradjunk abban, hogy a Cloverfield Lane10 kapcsán abban az "univerzumban" játszódik. Egy egyetemi társaság elmegy nyomozni az erdőbe, hogy kiderüljön egyikük húgával mi történhetett. A stílus a hagyományosnak mondható found footage alapvonásokon halad tovább, de ebből a rögtönzött 2 percből is kiderül, hogy azért még nincs minden kihasználva, kiszipolyozva a kézi kamerázásból. Szeptemberben nézzük, és ha hihetünk a kritikáknak (és az előzetesben felvillanó inserteknek), akkor a Vaksötét és a Démonok között 2 után még egy film fog beszaratni minket zsinórban. Várjuk.


2016.08.26. 09:32| Szerző: thedirector

Sundance fesztiválon debütált Kenneth Lonergan Manchester by the Sea című filmje, amelyről csak szuperlatívuszokban beszéltek a kritikusok. Az év egyik legmagasabb átlagpontjával rendelkező film elmondhatja magáról, hogy ott lehet a jövő évi Oscar gálán, hiszen szinte mindig emelnek át egy filmet az átadóra. Gondoljunk csak a Whiplashre vagy akár a Beasts of the Southern Wild-ra. A Casey Affleck által alakított Lee, elhunyt testvérének a 15 éves fiát kapja a nyakába, mert őt jelölték ki gyámjának. Nyilván egy gyászoló tinédzser önmagában sem könnyű eset, de egy exfeleség és egy lelkileg széthulló gyám ígéretes drámát sejtet. November 18-tól nézzük (magyar premierről nincs hír).


2016.08.22. 20:31| Szerző: thedirector

Eddie, a sas

Eddie The Eagle

2016

Lehetett valami 1988-ban a levegőben, mert a téli, kanadai Olimpián nem csak a totálisan elmebeteg ötletként számon tartott első jamaikai bob csapat indult, hanem egy esetlen, kapafogú, elhízott és a sportból kiöregedett síugró is.

eddie-the-eagle-movie-poster-taron-egerton.jpg

Töki, a sas

Michael Edwards már a 70-es évek óta olimpikon akart lenni. Mindegy miben, mindegy hogy, csak  induljon. Mivel finoman szólva sem sportalkatú, tehetséges vagy pénzes, ezért két dologba tud kapaszkodni: A kitartásába és az álmaiba. Itt le is lövöm a film nagy tanulságát, ami talán egy sportfilm esetében nem számít spoilernek: Ha kitartó vagy és nem adod fel az álmaid, elérhetsz a célodig. Akkor is, ha semmi nem szól melletted. Sőt még a saját apád is inkább fogná, és a kezedbe nyomná a polgári szakmát.

gallery1-gallery-image.jpg

Ám az Eddie, a sas nem ettől lesz igazán jó film. Hanem mert az első perctől fogva nem árul zsákbamacskát. Teljesen nyilvánvaló, hogy a fiú híján van mindennek, ami miatt sikeres sportember lehet. Ellenben nagy sportember lehet. Mert Eddie nem azzal a céllal indult, hogy rekordot rekordra halmozzon. Hogy lobogtassa az érmet. Hogy mindenkit lemosson. Hanem, hogy a saját maga elé állított tízen éves akadályt megugorja. Szó szerint.  Nem vezet meg Dexter Fletcher rendező. Ez nem az a sportfilm, ahol az utolsó ütés utáni még feláll a bokszoló. Nem lesznek magas, heroikus küzdelmek ellenfelek között és utolsó után pillanatban megeresztett győztes gól sem. A szimpátiánkat elnyerte ott, hogy a főszereplőt nem karikírozza, mégis nevetünk és együtt is érzünk vele. Szurkolunk, hogy jusson már el végre ez a fiú az Olimpiára, amire nagyon akar. Nem szánalomból, hanem mert jár neki, és nem csak a győzteseké az Olimpia (ezt ő mondta egyébként).

video-eddie-the-eagle-uk-trailer-1-superjumbo.jpg

Ez a „feelgood” hangulat szinte rögtön ráragad az emberre. Taron Egerton (Kingsman) alakítása parádés. Testileg sem keveset követelt meg a szerep, mégis el lehet hinni, hogy ő Eddie. Youtubeon megnézhető az igazi Sas. Önmagában azért nem lenne ilyen erős a film, ám szerencsére itt van a film motorja és humora, a meglepőnél is meglepőbb szerepben Hugh Jackman. Mint egykori kiválósága a sportágnak, ma azonban egy lecsúszott alkesz. Nagyon sokat tesz hozzá a laza karaktere a filmhez. Bőven lenne keresnivalója ilyesmi szerepekben, ha megunja a Farkaskodást (márpedig jövőre igen).

gallery2-gallery-image.jpg

Amúgy a jópofa megközelítést és a tényleg kellemes hangulatot leszámítva, semmivel nem több, mint az átlag sportfilm. Nagy küzdelem, lecsúszott, egykor sikeres edző, edzés montázsok, király zenék, és a nagy jutalom. Puff, már vége is. Mégis az, hogy ezt leszartam a nézése közben a film hangulatára és stílusára írandó. A producerek között ott van Matthew Vaughn, akinek köszönhető a Kick Ass vagy a Kingsman és ezen a filmen is nyomon érhető a vágási stílusa például.

Összegzés: Olyan ez a film is, mint a Jégveled. Tudod, hogy mi lesz, mi várható. Szerethető karakterek. Kapásból adod a filmnek a szimpátiád. Nincs túlhúzva, igényes minden téren. Amekkora képtelen hülyeségnek tűnik, pont annyira meglepő és szuper film.

8.jpg

 


2016.08.21. 14:46| Szerző: thedirector

Vadász és a Jégkirálynő

The Huntsman Winter's War

2016

Vannak azok a filmek, amiknek már az első részét sem értem, minek készült, a folytatást meg pláne nem. Talán túlzás azt írni, hogy kicseszett pocsék a Vadász és a Jégkirálynő, de hogy totál felesleges, az biztos.

maxresdefault_55.jpg

Hárem

A Universal mégis megszavazott némi bizalmat a 2012-es film folytatásának. Kasszát nem robbantott, de nem éhezett a gyártó, így Chris Hemsworth főszerepével folytatódott a történet. Kristen Stewart jobbra ki, Emily Blunt és Jessica Chastain balról be. Minőségibb csere nem is lehetett volna. Theron meg maradt mint gonosz királynő. A történet pedig annyi, hogy Blunt varázsképességeit egy tragédia felszínre hozza. Sajnos vele együtt a lelke is megromlik, ezért birodalmában mindent megfagyaszt és mindenkiből katonát akar nevelni, hogy kiűzze az emberekből a szeretés fogalmát. Pluszban megszerezze a tükröt. Megjelennek még a törpök, hogy izzadtságszagú poénjaikkal kényeztessék rekeszizmainkat két órán át.

winterswar-xlarge.jpg

Tulajdonképpen én nem bánom, ha egy filmbe elemeket összelopkodnak. 2016-ot írunk és sok sok évnyi filmnézés után nincsenek illúzióim: Nem  fogja senki feltalálni a passzát szelet. De az igényes és értelmes, még inkább indokolt lopás és az egymásra hajigált lopkodás között van különbség. Mondjuk annyi, míg előbbi megmosolyogtat, de 1 perccel később már nem emlékszem rá, utóbbi pedig bosszant. Így van ez itt is. Megidéződik Narnia, Jégvarázs (én kb. azt hittem ez a mese, felnőtt, élőszereplős átdolgozása), na meg a Gyűrűk ura. Komolyan a tükrön még a tünde írást is felfedezni véltem, meg ahogy csalogatja a gazdáját. Szégyenteljes.

huntsman.jpg

Tök béna az, hogy a film első harmada előzménytörténet, a maradék meg folytatás. Kiránt az amúgy sem túl mély történetből és ritmustalanná teszi az egészet. Pluszban, aki nem látta az előző részt lehet nem is érti, hirtelen mi a fene van. Egyébként is atomjaira esik sokszor a cselekmény. Pont olyan ez a film, mint az összes hasonló CGI kaland-fantasy. Átlagos képeken, átlagos rendezésben, átlagos vagy annál is rosszabb cselekményben, átlagos karakterek érzelmi csúcspontok nélkül jutnak el A-ból B-be. És akkor a színészek: Chris Hemsworth tahó macsóskodása idegesítő. Szinte újrázza a Vakáció béli alakítását, csak az ott jól beépített túljátszás volt, itt meg csak szimpla bájgúnárság. Jessica szép, de totál nulla. Blunt fel-fel villant valamit, de nem hálás szerep egy érzelemmentes jégkirálynőt alakítania. Theron meg zseni, mint legtöbbször. A jelmezek viszont csodásak voltak. Meglepne, ha elmaradna az Oscar jelölés.

Összegzés: Felesleges volt az eredettörténet is, de az előzmény-folytatás meg még inkább. Totál átlagos, ám egyben ártalmatlan két óra. Ha láttál már idén bármilyen CGI fantasyt, akkor gyakorlatilag ezt a filmet is láttad.

4_5.jpg


2016.08.16. 14:36| Szerző: thedirector

Csupasz pisztoly trilógia

The Naked Gun Trilogy

1988-1994

Újítunk picit a havi klasszikus rovaton, és ezúttal egy trilógiát veszünk górcső alá. Persze szétoszthatnám a három részt (az űrős rész nem tartozik már a sorozathoz), de minek? Hisz az egész trilógia alig tesz ki bő 3 órát.

naked-gun-33-xlarge.jpg

Enrico Pallazzo, Robert De Niro, Al Yankovic és a többiek

Kicsit fájt is újranézni a trilógiát. Annyira hiányzik egy ilyen ember a színtérről, mint Leslie Nielsen. Már több, öt éve hagyott itt bennünket, és noha termékeny színész volt, mégis csupán egy tucat alkotása maradt meg a szuper kategóriában. De nézzük most meg, mindenki kedvenc Frank Drebin hadnagyát. Az említett két lábon járó sorscsapás még a 88-as mozi film előtt mutatkozott be sorozat formájába. A Nagyon különleges ügyosztály csak 4 (+2) részt élt meg, de az akkor már óriási névnek számító ZAZ trió (Zucker, Abrahams, Zucker, akik elkövették az Airplane!-t vagy a Top Secretet) nem akart lemondani az ötletükről, miszerint paródiát csinálnának a rendőrségből és annak alkalmazottaiból. Leslie Nielsent vitték tovább, de a komplett gárdát kicserélték a sorozat után és a film forgatás előtt. Érdekességképp mondom, hogy a sorozatot állítólag azért szüntették be, mert a tv csatorna szerint a nézők nem bírják befogadni a sok viccet és szituációs poént és elfárad az agyuk a részek végére.

f8w3lpb.jpg

A három részben a négy főszereplő szerencsére végig  ugyanazon színész alakításában köszön vissza. Így találkozhattunk a 6 év alatt Leslie Nielsennel, George Kennedyvel, O.J. Simpsonnal és Priscilla Presleyvel. Nem csak a telitalálat alakítások miatt lehet imádni a filmet, hanem mert a mai trendekkel ellentétben nem pusztán egymásra dobált poén(nak szánt) jeleneteket látunk, hanem egy koherens történetet. Ráadásul mindig reflektálnak egy társadalmi problémára, úgy, mint pl. az energetika, a terror merényletek, a sztárság nagyzolása vagy a hatalmi vezetők problémaköre, olyan nem is rejtett utalásokat nem is említve, mint a szubliminális üzenetek küldése.

maxresdefault_57.jpg

Tankönyvnyi lecke lehetne a mai filmeseknek az is, hogy a gusztustalan poénokat, hogy kell úgy szervesen beépíteni a cselekménybe, hogy egy fingás, vagy böfögés ne öncélúan hasson, hanem ott, abban a jelenetben, időben tényleg üssön. Ezt ma szinte kivétel nélkül senki nem érzi. Azt nem is említem, hogy itt tényleg minden szcénában történik valami. Vagy a kép előterében, vagy a színészek arcán, vagy a háttérben. Mindig van valami vicces, jelentős, maradandó. Emiatt az újranézési faktor is magasabb.

fwnljxf.png

Bár paródia film, annyira nem mondanám, hogy túlzásba vitték az idézéseket. A harmadik film, mondjuk már talán jobban átesett a ló túloldalára, hisz megidéződik a Remény rabjai, a Jurassic Park vagy a Thelma és Louise. Mégsem bántóan másolt, és cserébe vicces. Akármennyire is jópofa Nordberg vagy Jane, az igazi ász természetesen Frank Drebin és Leslie Nielsen. Bámulatosan adja elő a legképtelenebb marhaságokat olyan fapofával, hogy néha tényleg elhiszi az ember, hogy Drebin valójában zseni, és nem csak a pocsék körülmények pancser áldozata.

Összegzés: Tényleg minden paródia készítőnek olyan lecke kéne legyen ez a három film, amit ha álmából felkeltenek is, vissza kéne mondania. Persze önmagában még így is kevés, hisz nincs már többé Leslie Nielsen, és az új sem érkezett még meg. Ez a film trilógia, még ha nem is egyenletesen zseniális, de kortalan, örök és klasszikus.

Csupasz pisztoly (1988)

9.jpg

 

Csupasz pisztoly - A félelem szaga (1991)

8.jpg

Csupasz pisztoly - Az utolsó merénylet (1994)

8_5.jpg

 10 Tudtad-e?

1. Ez a legendás és Oscar díjas John Houseman utolsó filmje. Mármint az 1988-as rész. Segédkezett pl. a Citizen Kane megírásában is. Egyébként Stefany autós oktatóját alakította.

2. A Jane-t alakító Priscilla Presley sosem alakított előtte szerepet vígjátékban.

3. A ZAZ trió mindenképp akart egy neves, Oscarral elismert színészt a sorozatba. Egy év keresgélés után leltek rá az Ed-et alakító George Kennedyre, aki idén halt meg.

4. Kennedy egyébként nem rajongott túlságosan a forgatásért.Túl sokszor kellett újravenni jeleneteket.

5.Ludwig úr titkárnője eredetileg a Zucker tesók anyja lett volna

6.Tim McCarver fizetett egy rövid szerepért, hogy szerepelhessen Leslie Nielsennel, akinek az Airplane! óta nagy rajongója volt.

7.Nielsen temetésén a film főcímzenéjét játszották le.

8. Nielsen katona volt és eredetileg dráma színész.

9. A filmben Nordberget játszó O.J. Simpson-t a harmadik rész bemutatója után felesége és szeretője megölésével vádoltak. Ám felmentették. Az ügyet az évszázad gyilkossági ügye néven emlegetik. Egyébként O.J 2007 óta betöréses lopás miatt börtönben ül.

10. Szó volt róla, hogy Ed Helms alakítja Drebint a Csupasz pisztoly remakeben. Egyelőre azonban - szerencsére - áll a projekt.

 

 

 

 

 


2016.08.13. 20:37| Szerző: thedirector

A zátony

The Shallows

2016

Van abban valami megmosolyogtató, bájos és fájdalmasan szomorú, hogy a nagy nyári popcorn ’gyere a moziba’ blockbuster szezonban összesen két jó filmet láttam.(Ha már a májusi Rendes fickókat és Amerika Kapitányt ideveszem, akkor négyet, de a Star Trek 3 még hátra van) A mókás az, hogy mind a kettő egy kis volumenű, költségvetésű, nagyjából két összetett mondatban leírható alkotás.

the-shallows-2016-movie-review-shark-thriller-blake-lively.jpg

Nem nagyobb hajó, hanem akármilyen hajó kellene

Az egyik a múlt hónapban bemutatott Csontok és Skalpok, ami kannibálos, western bosszú drámájával és okosan épített történetével volt kedvenc. A másik pedig a hozzánk csak most eljutó A zátony. Tényleg pofátlanul egyszerű a történet: Blake Lively elhunyt anyja kedvenc tengerparti helyére elmegy szörfözni, majd egy óriás fehér cápa egy szirtre kergeti és várja, hogy megszerezze magának a vacsit. A Vacsi pedig nem óhajtja ezt megvárni, úgyhogy megpróbál kijutni a tőle nem messze található partra, vagy minimum segítséget kérni.

maxresdefault_56.jpg

Jaume Collet-Serra (Liam Neeson elmúlt filmjeit dirigálta) alkotása úgy kellett ebben a bukdácsoló, unalmas, pocsék nyári szezonban, mint Livelynek egy korty édesvíz. Pocsék lett az új X-men, a Warcraft, Alice, Függetlenség napja 2, Szemfényvesztők 2, Jégkorszak, Suicide Squad stb..erre jön egy eddig közepest is alig alkotó rendező és nem kell neki 250 misi, meg Batman meg Superman stb, hanem odapakol egy csini bikinis nőt meg egy hatalmas cápát és hagy gyepálják egymást egy órán át.

shallows-trailer-blake-lively-2016.jpg

Merthogy kb. ennyi a tiszta túlélési játékidő (az egész film alig éri el a 80 percet). Mégis végig feszült, idegőrlő, logikus és okos. Persze Serra kitanulta a spielbergi sulit és egészen sokáig rejtegeti ragadozóját. Plusz szerencséje is van, mert mostanság nagyon menők az egyszemélyes kamaradrámák gondoljunk csak a 127 órára, az Élve eltemetvére vagy a Pí életére. Szép képeket sikerült alkotni is, és működik a film drámája, feszültség és humora is. A sirályra nagyon érdemes figyelni. Azért nem gondolták túl a filmet: A története sallangmentes, Lively alakítása pont annyi, amit megkövetelt a szerep. Vonzza a szemet. Az utolsó percek (amivel azért sikerült aláásni kicsit az addigi logikus szerű hozzáállást az alkotóknak) pedig bebizonyítják, hogy azért ez mégsem több, mint egy nyári limonádé.

Összegzés: Szerencsére a jobb fajtából. Jól használják a cápát, mint tipikus gonosz filmes toposzt és szembenézést a félelmeinkkel. Lively jó, a film is jó. Mindent elmond az idei nyárról és kb úgy nagyjából Hollywood-ról, hogy egy 80 perces cápás kamaradráma volt a legélvezetesebb film egyike az elmúlt hónapokban. Ha másra nem arra biztosan jó volt, hogy bizonyossá tegye már unjuk a folytatásokat, rebootokat.

7_5.jpg


2016.08.12. 07:19| Szerző: thedirector

Kellett várnunk vagy 3 hetet a Comic Con után, de csak megérkezett a Zsivány Egyes előzetese, ami messze jobb, mint az előző. Pedig az sem volt épp gyenge. Még az állam keresem, ezek az új köntösbe bújtatott zenék, látvány, akció csodálatos. Reméljük az újraforgatás, tesztvetítési szájhúzogatás és rendezői mizéria nem befolyásolja az élményt. Dec 15-én nézzük.A logó utáni részt várjátok meg!