Bukott birodalom, bukott sorozat?
2018. június 10. írta: thedirector

Bukott birodalom, bukott sorozat?

Jurassic World – Bukott birodalom

Jurassic World – Fallen Kingdom

2018

Jó híreim vannak a dínók rajongóinak: J.A. Bayona (A lehetetlen, Árvaház, Szólít a szörny) rendező tökéletes választás volt egy ilyen jellegű film levezénylésére. Spanyol rendezőnk az eddigi munkáiban is elég markánsan otthagyta a kézjegyét, legyen az egy látványos, drámai katasztrófafilm, vagy horror vagy egy megindító dráma-szörny fantasy. Ennél fogva alkotóként Trevorovhoz képest szintet lépett a film. Van egy rossz hírem is viszont. Utóbbi rendezőnk íróként közel nem nőtt fel Bayona tudásához. Ne kerülgessük a kását: A második rész történetileg komoly hiányosságokkal küzd.

jw00.jpeg

Bár pont a moziból kibandukolva gondolkoztam el azon, hogy miért keresek igazán hibát egy olyan filmben, ahol dínók szaladgálnak. Megint. Miért nem sikerült jobban megírni a JW2-t? Nem felmenteni akarom Trevorovot, de egészen egyszerűen nincs ebben a sorozatban ennyi.  Volt már park nyitás, dínó mentés, kihalás, újra megteremtés, most akkor megint mentés? Merthogy sztorink erről szól: A Jurassic World szigetén elszabadult állatokat egy vulkánkitörés veszélyeztetni. Owenék (Chris Pratt) mentőakciót szerveznek néhány borostás marlboro reklámarc segítségével. Kiderül persze, hogy a zsoldosokat nem feltétlen etikai, morális döntések vezérlik a mentéskor, sokkal inkább a pénz. Meglepő.

jw01.jpg

A legfőbb gond, hogy alapból az egész sztori egy orbitális nagy logikátlan marhaságra épül. A dínók kimentése és áttelepítése egy másik szigetre. Oké. Tekintsünk el attól, hogy az előző 4 rész tapasztalatai alapján,  bizonyítottam egy generációnyi felnőtt ember nem tanult abból, hogy ezeket a lényeket sem mozgatni, sem megmenteni, se sehogy semmi módon  zargatni nem szabad, mert még nem jöttünk ki nyertesként szituációból, ami velük kapcsolatos, miért akarjuk megmenteni? Teljesen egyértelmű(en állatvédelmi lobbin túl), hogy csak katasztrófa lehet, mert már bocs, de a dínók egy jelentős csoportja hússal táplálkozik, a másik része meg véletlen összelapít. Szóval, ahogy a jó Ian Malcolm hálás két percében elmondja, nem jó ötlet baszakodni a természettel és beleavatkozni abba, amibe nem kéne.

jw02.jpg

De ha már megtörtént a baj, akkor lássuk Bayonáék mit léptek. Gyakorlatilag két teljesen jól elkülöníthető részre szedett filmet kapunk. Az első fele egy bazi látványos mentőakciós katasztrófa-akciófilm, amiben nagyon jól érvényesül a rendező A lehetetlenben szerzett tapasztalata. Akkora akciót rittyent a film közepén, hogy garantáltan tátva marad mindenki szája. Majd jön a második félidő, ami pedig egy klausztrofób gótikus horror(Helló Árvaházbéli tudás) 12-es korhatárhoz fazonírozva. Igen. Van egy jelenet, amire sokan ugrottak és bár az előzetes előtte, de azért SPOILER: amikor az Indoraptor a odanyúl a kislányhoz, aki az ágyában fekszik. Mindenki azt mondta, hogy mekkora marhaság. Bayona viszont elmondta, hogy gyerekkori félelme volt és még sokaknak, hogy az ágyban szörnyek támadják meg. Szerintem ennyi szerzőiséget igencsak megérdemel egy blockbuster is, és talán annyira nem is lógott ki, mint mondják SPOILER VÉGE.

jw03.png

A látvány persze elsőrangú, sokat javult az elmúlt években. Nyilván több pénzt is költöttek rá. Kedvenc dínójából mindenki megkapja a maga adagját. Owen és Claire között a kémia továbbra is tökéletes. Ülnek a poénok (meglepő módon még jobb is mint az első részben), a párbeszédek. Az izgalmi faktor szintén működik és örömteli, hogy a második etapra nem akarták a film középi nagy akciójelenetet megdönteni. Így a végére egy sokkal másabb finálét kapunk, mint amit eddig megszoktunk, de nem kevésbé emlékezeteset. Rafe Spall, aki a gonosz pénzembert testesíti meg, viszont végtelenül elszabott casting és itt az írók is már-már asylum szintű baromságokat lépnek meg. Szerencsére nem sok időre, de épp eléggé fájdalmasan.

Összegzés: Hát ez van. A Jurassic World 2. két jól elkülöníthető film. Egy korrekt mentőakciós katasztrófa akció és egy korrekt horror.  Mind a két részben vannak ordító marhaságok, de szerencsére a nagy pillanatok még mindig túlsúlyban vannak. Nem a sorozat legjobbja, de látványfilmnek, blockbusternek még mindig vastagon jó.

Új hírek és érdekességek a mafabon!

7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr9514036222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Exploiter 2018.06.11. 07:06:28

Igen, ahhoz képest, hogy mindenki lehúzta(és igen, gagyi a története, ok) egy kifejezetten szórakoztató film.
Szerintem egy részben sem volt még ennyi feszültség, horrorisztikusabb volt, mint jó pár sztárolt újabb horrorfilm.
Jó ez.

dr. mesterséges színezék 2018.06.11. 08:07:54

A pontrendszerek értelmét veszi el az a gyakorlat, hogy a szóbeli értékeleséktől függetlenül a szám valójában nem 1 és 10, hanem 6.5 és 8.5 között mozog.
Mintha a tanár aszondaná, hogy "nagyon hülye vagy fiam, ülj le! hármas".

Kivlov 2018.06.11. 09:02:54

Jó a film.
Persze a zsindexre csak fikázás kerülhet ki.

McZozo 2018.06.11. 11:31:22

Hat en tegnap neztem meg es a vegere sirhatnekom volt. Transformersi melysegeket ert el a film szerintem.

Fritz Gerlich 2018.06.12. 06:34:07

@Kivlov: Van egy-két filmes blog, amelyik pozitívan irt a Jurassic World 2-ről, de az Index kínosan ügyelt arra, hogy egyetlen ilyen poszt se kerüljön ki. Csak a lehúzó cikkek.

Filmworlds blog · http://filmworlds.blog.hu/ 2018.06.12. 06:38:44

@Fritz Gerlich: .... Mi például pozitívan írtunk a filmről. ... Mondjuk valóban nem is került ki a posztunk a cimlapra!

thedirector 2018.06.12. 12:19:45

Nyilván lassan 7 évnyi blogolás után, annyit megengedek magamnak, hogy ne fazonírozzam a "kritikám" igényekhez :) Amit amúgy sem tudhatok, hogy épp melyik szalad indexen. A lehúzó vagy a túldicsérő. Én ezt így érzem, és a 7 pont nem hiszem, hogy lehúzás lenne. Az átlag pontok neten 4-5 pontok. Szóval épp, hogy inkább jó filmnek tartom (de az igaz: véletlen sem szupernek).

A filmworlds-ös srácok/lányok is csak fél ponttal adtak jobbat, úgyhogy gondolom nem ez alapján választottak kiemelést.
süti beállítások módosítása