A végtelen háborúba! és tovább? *Spoilermentes*
2018. április 27. írta: thedirector

A végtelen háborúba! és tovább? *Spoilermentes*

Bosszúállók: Végtelen háború


Avengers: Infinity War
2018

Gyorsan eltelt tíz év. 2008-ban ilyenkor robbant be a köztudatba a nagydumás, feltaláló, zseni, milliomos, playboy Tony Stark, aki a Marvel Studio-val közösen elindította azt a milliárdokban mérhető őrületet, ami most, 2018. április 26-án teljesedett ki. Nem véletlen mondják, hogy a Végtelen háború lesz a Marvel ékköve. Valóban így lett?

av1.jpg

Szóval tíz év és egy rakás új hős(és csapat) köztudatba behozása és önálló filmje után végre majdnem az összes szuperhős egy filmben. Ne legyünk lusták, soroljuk is fel gyorsan őket a teljesség igénye nélkül: Amerika Kapitány, Vasember, Thor, Loki, Hulk, Sólyom, Hadigép, Pókember, A Tél katonája, Doctor Strange, Űrlord és a Galaxis őrzői (és barátaik), a Fekete Párduc és ugyanilyen színű Özvegy, Vízió, Skarlátboszorkány. Szinte visszaemlékezni is megerőltető. Kevin Feige, az pali, aki átlátja ezt az egész káoszt, egy csapatba dobatta Joss Whedonnal a Bosszúállókat 2012-ben. Akkor még jóval kevesebben irtották az ellent, de a lényeg megint a végén durrant, amikor is egy sisakos, lila fejű egyén, egy bizonyos Őrült titán, aka Thanos kacsintott ránk és dobta be a köztudatba a végtelen kövek kifejezést. Minden film azóta ebbe az irányba tartott és most itt van nekünk.

av2.jpg

Kezdjük azzal, amiről minden szólt az előzetestől a rajongói teóriákig: Igen! Az összes karakter interakcióba lép (majdnem) a másikkal. Persze vannak klikkek, más területen zajló csaták, de mégis örömteli élmény amikor Stange és Tony Stark na meg Űrlord próbálja meg a saját EGO (haha)-ját összepárosítani. Mégis azt kell mondjam, hogy hiába a két tucat szupersztár és hős, ez a film legalább annyira Thanos filmje, mint a többieké együtt. Rá ki fogok térni mindjárt, de előtte pár szót a Russo tesókról, akiknek ez már a 3. Marvel filmjük, ezzel rekordtartók a stúdió berkein belül.

av3.png

A Tél katonájával kaptak lehetőséget, hogy a Polgárháborúban megnézhessék, vajon tényleg tudnak e ennyi karaktert kezelni, irányítani. A válasz egy határozott igen volt, és nagyobb nyugalommal tekinthettünk előre: Menni fog ez a Bosszúállók 3-ban is. Megy is. Igaz, hogy ehhez kellettek kompromisszumok. Nem tud minden karakter beszélni, találkozni (még) egymással, és szét kellett szedni őket pár külön szálra, de senki nem kapott karakteridegen helyzetet, szituációt, szöveget. Teljesen stíluson belül maradnak és az is megsüvegelendő, hogy kapott mindenki legalább egy nagy jelenetet, jelentőségteljes mondatot.

av4.png

...és akkor Thanos (Josh Brolin). Mivel ő neki se külön filmje, se igazán nagy jelenete nem volt eddig, az egyszeri koca rajongó joggal érezhette azt, hogy mitől is nagy szám ez a pali? Mitől lesz érdekes gonosz? Gonosz egyáltalán? Christopher Markus íróék is érezték ezt, így nem voltak restek ráépíteni a film jelentős részét. Ez nem azt jelenti, hogy folyton a vásznon van Thanos, de a legfontosabb "Hű" meg "Ha"jelentei neki vannak. Kétségtelen. A Marvel filmeket gyakran érte az a vád, hogy a főellenségek nem elég érdekesek, félelmetesek, nincs kihívás a legyőzésükben. Plusz az indítékaik is meglehetősen egydimenziósak voltak: Bosszú és hatalomszerzés. Ezt így ahogy van majdnem kukázták Markusék. Thanos egy ízig vérig klasszikussá érhető antagonista. Bár neki is van sablonos terve, az ahogy gondolkodik, ahogy próbálja formálni a világot, tényleg méltán predesztinálja az Őrült titán becenévre. És a legdurvább, hogy a maga romlott vadságában is megmarad a hihető, ésszerűség határán belül. Talán a 10 év alatt egyszer sem érkeztek ilyen közel a tökéletes gonoszhoz. Josh Brolin mimikája, alakítása pedig a render farmokat megizzasztó cgi effeketen keresztül is átüt.

av5.jpg

Legyek akármennyire is pozitív, ami a látványt (agyrobbantó csúcskategória), a zenét (lélegzetelállító) a karakterek közti fantasztikus interakciót, vagy a tökéletes ritmusban adagolt feszültséget, humort, látványt nézve, vannak kétségeim a film utolsó néhány percét illetően. Russoék nagyon komoly tökösségről tettek tanúbizonyságot, amivel elérték, hogy a film sok sok időn keresztül velünk maradjon még. Viszont nem felejtettem el, hogy ez egy Disney alkotás és ennél fogva meg lennék lepve, ha a második részben nem fordítanának valamit máshogy. Márpedig ha így lesz, ez a film néhány megdöbbentő pillanata a filmtörténelem legnagyobb blöffje lesz és rettentő szomorúvá fog tenni.

Mafabon még több hír! Katt

Összegzés: Valóban a Marvel filmek talán legjobbika, és nyilván ilyen gárdával és támogatással Russoék csak nyerhettek. De, hogy erről a filmről mi lesz a végső verdiktem még meg kell várni a jövőre érkező "második" részt.

8_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr3513873758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J. McClane 2018.04.27. 15:08:36

Nekem unalmas volt. Az állandó, véget nem érő verekedésorgia már sok volt, és hiábavaló.
A végén pedig a nagy WTF momentum nem nagyon jött át, tudva, hogy lesz még egy film, és biztos nem írják ki a fél csapatot. Így várható, hogy visszacsinálódik, és az meg emiatt súlytalan volt.
süti beállítások módosítása