[Klasszikus Film] PiROSSZka
2018. március 26. írta: thedirector

[Klasszikus Film] PiROSSZka

PiROSSZka - A jó, a rossz, a farkas, MEGAnagyi

Hoodwinked

2005

Nem hiszem, hogy sokak szemében szimpi leszek a havi filmválasztással, de én már csak ilyen „megyek a fejem után” típusú ember vagyok. Valahogy így lehettek a borzalmas magyar címmel megáldott Pirosszka készítői is. Most még is 13 év után egy blog kult rovatában egy egész hónapnyi pihenőidőt kap. Szerintem nem érdemtelenül.

hw.jpg

Bizonyára feltűnt annak, aki rendszeresen rápillanat az oldalra, hogy relatíve kevés meséről írunk. Ennek egyik igen fájdalmas oka az, hogy pont olyan ritkán is van olyan, amiről meg is érni írni. Mert most mit írjak a havonta dobbanó Ferdinandokról, Baby Boss-okról meg Pulykalandokról? Aranyos, gyerekeket szórakoztató, ártalmatlan, némi tanulságot, és poént magában hordozó alkotás. Vagy a Pixar rapid Oscar gyártású műveiről? Persze, hogy jók. Naná. Talán a Disney lépett egész komolyat az évtized elsőbb felében a Frozen-Wreck It Ralph-Zootropolis, Big6-szel. Ha már írok valamiről, akkor szeretek olyanról, ami valamivel kiemelkedik a többi közül. Havi filmünk ilyen volt egykoron.

hw2.jpg

A Pirosszka egy igen bátor és formabontó, lázadó alkotás volt anno és tulajdonképpen az idő igazolta a tucat gyártott mesék között, hogy még aktuálisabb ma is. A Grimm tesók nevelő (kerüld a csúnya bácsikat) célzatú meséjét már mindenki ismeri. Fel lett sokszor dolgozva. Az Edwards tesók nem is akarták újra elmesélni ezt. Fogták az alapszitut. Piroska siet a nagyihoz, az úton találkozik farkaskomával, aki gyanúsan közeledik hozzá, majd a leleményes kislány lerázza. A mama házában azonban a farkassal találkozik, a megkötözött mama kiesik a szekrényből, egy favágó ront a házba. Ezt a hirtelen találkozást követi a rendőrség. Rongyláb béka nyomozó egyenként hallgatja ki a történet 4 főszereplőjét, hogy kiderítse mi is ez az egész.

hw4.png

Az író rendezők nem voltak restek totálisan kirázni a gatyájából a mese hőseit. A farkas talán nem is a mamát akarta megenni, a drabális vad kinézetű favágó mit akarhatott fejszéjével? Piroska mitől lett hirtelen ilyen nagyszájú és a mamikának vajon honnan van feketeöve a karate gí-jéhez? Számos kérdés, mi pedig tulajdonképpen flashbackben az elbeszéléseket összevágva fogjuk az egész képet látni. Amolyan Columbosan bomlik ki előttünk az elkövetés, csak itt nem előre, hanem utólag, okosan írva és vágva látjuk majd a bűntény elkövetését és bekövetkeztét. Annyi csavar van ebben a mesében, amennyit még Kevin Spacey is nehezen találna ki és még mindig egy gyerekeknek (is) szóló alkotásról beszélünk.

hw5.jpg

A remek történet mellé remek karakterek és mellékszereplők társulnak. Bizony aki egyszer meghallja a jódlizó kost, vagy a hiperaktív mókust, azon túl, hogy percekig a hasát fogja a nevetéstől, tutira örökre megjegyzi. És ha már nevetés, meglepően ülnek a poénok. Talán csak a favágós etap és a film zárása mellőzi a harsányságot, de minden túlzás nélkül simán felér nagyobb stúdiók meséihez a humora. Azt azért tegyük hozzá, hogy 15 millióból készült, ami kb egy Pixar mese jó negyedórája. Ebből adódik a legnagyobb keserűsége a filmnek. A képi és animáció minősége. Még 2005-höz képest is csapnivaló, ma pedig minden túlzás nélkül minden második lefolyó dugulás elhárító reklám csuklóból hozza az animációjának minőségét.

Összegzés: Totálisan megértem, akik szerint blődiség szeretni egy ennyire kifordított, furcsa szerkezetű, vágású mesét, de szerintem pont emiatt lett egyedi és maradandó a Pirosszka. Nyilván bele lehet kötni, ha nagyon akarjuk, de kár lenne. Inkább élvezzük. Úgyis ritka az ilyen csavaros krimi, főleg ha mese.

8.jpg

 további hírek a mafab oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr5413782088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2018.03.28. 15:04:48

MEGAszuper volt, ahányszor csak adják, mindig megnézem:). Szerintem az animációja sem olyan rossz, inkább egyedi, pont úgy jó, ahogy van.
süti beállítások módosítása