The Gary Oldman Show
2018. február 23. írta: thedirector

The Gary Oldman Show

A legsötétebb óra

Darkest Hour

2017

„ Az unalmas Dunkirk”. Így jellemezte az Oscar időszakára már szokásossá vált „Őszinte poszter” összeállítás az alábbi filmet. Belekötni felesleges volna. Joe Wright dolgozata tulajdonképpen nem más, mint egy két órás Winston Churc..azaz két órás Gary Oldman show.

dh0.jpg

Annak pedig közel tökéletes. Churchillről mindenkinek van egy véleménye. Van aki zseninek, van aki tesze-tosza és idegesítő embernek látja. A filmben minden színt játszik, de tulajdonképpen meglehetősen árnyalva és sokszor finoman mutatja be a karaktert a rendezőnk. Ja a történet: A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön áll; a közvélemény felkészületlen, a király szkeptikus, saját pártja pedig a miniszterelnök, Winston Churchill ellen szervezkedik. Ilyen körülmények között néz szembe nemzete legsötétebb órájával. Nyilván, aki látta Nolan Dunkirkjét lesznek ismerős jelenetek. Nyilván, aki látta A király beszédét,lesznek ismerős jelenetek.

dh.jpg

Ugyanakkor nem hagy nyugodni a gondolat, hogy Wright tulajdonképpen nem akart ezzel a filmmel nagyot markolni, de annyit mindenképp, hogy tényező legyen az Oscaron. A történetet leírtam és ahogy anno Spielberg Lincolnjában úgy nem nagyon történik semmi izgalmas ebben a filmben sem. Békét kötni vagy nem kötni. Dohos dolgozószobákban a nemzet atyjai folytatnak néhol megrázó, néhol szellemes diskurzusokat. Churchill természetét jól ragadta meg Wright. A makacs, a humoros és az emberséges oldalát is. A szűk időintervallum ellenére azért vannak nagy jelenetek, pl. a Dinamó hadművelet vagy a szónoklat. De összességében teljesen átlagos és középszerű.

dh2.jpg

Középszerű, mert Oldman alakításán kívül szinte minden a biztonságos komfortzónán belül mozog. Tv filmes fényképezés és kamera beállítások. Szép jelmezek, átlagos zene. Oldman alakítása persze zseniális, bár néhol már túlzónak éreztem. Jövő héten vasárnap Oscar díjas lesz, és ebben a mezőnyben simán megérdemelt lesz, bár abszolút nem ez a legnagyobb alakítása, de kétségtelenül Oscar kompatibilis aktori munka. Ben Mendelsohn is jól játssza VI.György királyt, de nem üti meg Colin Firth szintjét.

dh3.jpg

Az igazán nagy bajom ezzel a filmmel, hogy tényleg olyan, mintha nem az amúgy legtöbbször ízléses és forgatagban igazán magát jól érző Wright rendezte volna. Unalmas a képi világa, leginkább a Hallmark vagy BBC stílusában készült tv filmeket idézi. Ráadásul nagyon nagyon súlyos aránytévesztések vannak a filmben. Az utolsó harmadában a giccs és az ízléstelenség új szintjére lép a film, gondolok itt a kritikán aluli metrós jelenetre, ami önmagában lehúz egy pontot a filmen, annyira hiteltelenül van megírva és előadva.  De mondhatnám aránytévesztésnek a film vontatottságát is (2óra 4 perc!) vagy, hogy olyankor is szellemes, amikor nem kéne. A csendet is méltatlanul keveset használja rendezőnk, pedig szükség lenne rá.

Összegzés: Most, hogy majdnem az összes Oscar jelölt filmet láttam, ki kell jelentenem, a Legsötétebb órát érzem a legkevésbé idevalónak. Gary Oldman, a sminkesek és talán a zeneszerző megérdemli a jelölést, de mint legjobb film? Soha!

További hírek a mafabon!

6_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr6213691984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.02.23. 20:29:59

+1.

Nekem is az volt az első gondolatom, hogy ez a szegény ember Dunkirkje :)

Mindenképen érdemes egyszer megnézni (szigorúan eredeti nyelven), de ha nem moziban kezd hozzá az ember nagy a kísértés hogy elkapcsoljon.

Máté 15 2018.02.23. 22:16:18

Én pár hete láttam moziban. Nekem nagyon tetszett, de valóban kell hozzá egyfajta történelmi beállítottság.

Billy Hill 2018.02.24. 20:47:39

@Ződ2000: Pedig már a Dunkirk is a szegény ember háborús filmje.
süti beállítások módosítása