[Klasszikus Film] Mátrix
2017. szeptember 24. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Mátrix

Mátrix

The Matrix

1999

Az egykor szebb napokat látott Wachowski tesók, akik azóta már nem férfiként, hanem nőként funkcionálnak, egy igazi alapművet tettek le karrierjük során (meg még két majdnem alapművet V mint Vérbosszú, Felhőatlasz). De azt egészen konkrétan úgy csapták le, hogy a magmáig süllyedt.

matr4.jpg

Nem tudom és nem is akarom titkolni rajongásom a Mátrix iránt, egyrészt meg felesleges lenne, másrészt mert megérdemli. Tökéletes lezárása a kísérletezős és CGI évtizedének. James Cameron és Steven Spielberg az évtized elején megpróbálta a lehető legjobban kitapogatni a látvány effektekben  (ha valakinek nem esett le a Terminator 2-ről és a Jurassic Parkról beszélek) rejlő lehetőségeket. Aztán persze minden jött ment megpróbálta használni a tudást, inkább kevesebb, mint több sikerrel. 1999-ben viszont a Mátrix akkorát rúgott az egész filmipar látványtechnikai részén, mint egy jól felbőszített musztáng.

matr.jpg

Egészen konkrétan majd 2 évtizeddel később sem kopott semmit a film látványa. Wachowskiék nagy érdeme volt, hogy úgy voltak képesek elengedni a fantáziájukat (amihez ne legyenek illúzióink, vastagon lopkodtak ötleteket), hogy a legnagyobb hihetetlen marhaság is dögös és profi legyen ne kiröhögni való hótgagyi. Még ha annak is néz ki.

matr2.jpg

Két valóság létezik. Az egyikben éljük mindennapi gondtalan életünket. Ezt a világot ismerjük. Ebben a világban álmodunk. A másik világ a Mátrix. Thomas A. Anderson (Keanu Reeves) tudatalattiját nem hagyja békén ez a megfoghatatlan dolog. Kutatja a Mátrixot. Tudja, hogy irányítja az életét és tudni akarja az igazságot. Ehhez szüksége van Morpheusra és kompániájára (Laurence Fishbourne), akiket a világ legveszélyesebb embereinek tartanak. Csak ő tud útmutatással szolgálni Thomas számára, hogy megismerje a Mátrixot és Neo lehessen, és beteljesítse a próféciát.

matr3.jpg

Amennyire képtelen hülyeségnek hangzott (akkor) ez a történet, ami jelentősen merít a Bibliától kezdve a kínai filozófiákon át a cyberpunkig és még megannyi popkultúrából származó alkotásból (a teljességi igénye nélkül Ghost In The Shell, Terminator, John Woo filmek stb..), úgy vált azóta ez a film is megannyi alkotás copy tárhelyéül (khm. hogy mást ne mondjak Inception). Amikor tizenévesen belefutsz ebbe a technokrata, zöldre szűrőzött, összetett industrial metalra kevert, időlassításokkal és mindenféle döbbenetes effektekre alapozó két órába, azonnal tudod, hogy valami nagy dolog született meg. Wachowskiék profizmusa nem csak abban rejlik, hogy tökéletesen kevertek össze dolgokat és rántottak mögé olyan filozófiát, amin lehet vitázni, értelmezni, bogozgatni, hanem, hogy ez működik egészként (ami nem mondható el a többi részről).

matr5.png

Szerintem mindig is az a jó scifi-k, és fantasyk érdeme, ha sikerült menet közben úgy kutyulni a tér-dőhurkokat, párhuzamos univerzumokat, időutazásokat és a többi blabla-t, hogy ne rángasson ki a filmből. Érjek rá utána agyalni rajta, de közbe ne. Így jobban el is lehet rejteni a film hiányosságait. Ez a film elvarázsol, szórakoztat, lenyűgöz és rabul ejt. Nem csak a pazarul megalkotott hangulat és okosan kifundált történet, hanem a karakterek is.

matr6.jpg

Neo, mint a kiválasztott és Keanu Reeves ikonikus (ám nem túl sokrétű) színészi alakítása tök egyértelműen ott van minden idők legikonikusabb filmszereplői/hősei között. Ahogy nem kevésbé Morpheus. Mai napig ott cseng a fülemben a klasszikus mondata. „Ha a kéket veszed be a játéknak vége, felébredsz az ágyadban, azt hiszed amit hinni akarsz. De ha a pirosat, maradsz Csodaországban, és én megmutatom neked, milyen mély a nyúl ürege.”Köszönöm. Ennyi elég is.

Összegzés: Azon felül, hogy itt ajnároztam a mély, sokrétű (tényleg, nálunk érettségi tétel is volt) történetét, a hihetetlen műfaji kavalkádját, a Mátrix nem felejt el az lenni, ami: Egy tökéletes hollywood-i akció-scifi blockbuster. Vagy ez kellett ahhoz, hogy Wachowskiék eladhassák az amúgy Pazar ötletüket. Korát meghazudtoló, tökéletes alkotás, ami még abban is az élen járt, hogy az elsők között tapintott rá – rohadt jó érzékkel – az internet terjedésére és a cyber világra az ezredforduló elején. Döbbenetes filmélmény. Igen, 18 évvel később is.

9_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr4012886834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus. 2017.09.24. 23:46:34

Teljesen egyetértek. Eltelt 18 év és a Mátrix pontosan ugyan olyan élvezeti értékkel bír és nézhető újra, mint annak idején. Kimagasló megoldások, fantázia, kreativitás, jó rendezés, szuper szereplőgárda lendületes forgatókönyv, élvezetes sztori.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2017.09.25. 07:50:20

Még annyit méltatásul, hogy amikor bemutatták akkor mutatták be valamelyik star wars-t is a Jar-Jar-os trilógiából közel egyidőben (most nem gugliznám ki melyiket). A SW iszonyat marketingelés, mindenki várta mint állat aztán tudjuk mi lett, ez meg jött -számomra az ismeretlenből- és úgy lealázta a nagy nevet, hogy csak pislogtam. Iszonyat nagy sokk volt, hogy 2 ismeretlen rendező ilyen tényleg tökéletest alkosson, és ki merje állítani a lukácsgyuri gépezete ellen. A Mátrix 2-3 már nem volt annyira maradandó, rossz se, de az 1. rész ütött akkorát, mint hetvenX-ben a New Hope.

commentes nikk 2017.09.25. 09:31:15

"Két valóság létezik. Az egyikben éljük mindennapi gondtalan életünket. Ezt a világot ismerjük. Ebben a világban álmodunk. A másik világ a Mátrix. " - nem akarnék beleokoskodni, de mintha fordítva lenne. Ahol élik a tudatlan_gondtalan áloméletet, az a Mátrix, az azon kívüli rögvaló meg a valóság.

Billy Hill 2017.09.25. 10:49:32

Pont a nyári vizsgaidőszakban ment az H**-n, és tanulás helyett napi kétszer megnéztem, annyira újszerű volt (nekem). :-)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2017.09.25. 12:11:44

a látványvilág nem egyenlő a cgi-vel... azt sokkal inkább a kamerakezelés, vágás, fényképezés stb határozza meg. a cgi azonosítása a látványvilággal a totálgáz szuperhősfilmeknek, traszformerszeknek köszönhető... sivárság...

mellesleg szerintem a mátrix mindhárom része tökéletes film, magasan (nagyon magasan) az átlag scifik felett, mind rendezésben, kamerakezelésben, vágásban és MINDENBEN

Terézágyú 2017.09.25. 12:43:56

"Amennyire képtelen hülyeségnek hangzott (akkor) ez a történet, ami jelentősen merít a Bibliától kezdve a kínai filozófiákon át a cyberpunkig és még megannyi popkultúrából származó alkotásból (a teljességi igénye nélkül Ghost In The Shell, Terminator, John Woo filmek stb..)"

maga az alapsztori, hogy van egy gépek által kreált világ, amit igazinak hiszünk, az több scifi regény/novellában is felbukkan - még egy magyar szerzőében is...

Jakab.gipsz 2017.09.25. 13:37:59

A valósághoz viszonyítva a Mátrix, dedós mese.

Mint film viszont remek.

datam 2017.09.25. 14:01:21

@commentes nikk:

Pontosan ezt szerettem volna én is írni. Az a világ, amiben a "gondtalan életet" élik, álmodnak, dolgoznak etc, az a Mátrix. A valóság pedig a földalatti világ, Zionnal, minden egyébbel.

Morpheus. 2017.09.25. 14:24:26

@Jakab.gipsz: ha belegondolsz zseniális maga az alapsztori, mely szerint mindannyian egy jól megtervezett álomvilág szereplői vagyunk.

Terézágyú 2017.09.25. 15:11:03

"zseniális maga az alapsztori"

... csak éppen nem új :)

Peetee 2017.09.25. 15:42:57

@commentes nikk: Pontosan, Morpheus is úgy kezdi, amikor először találkoznak Neo-val, a kék/piros kapszulás jelenet elején: "Matrix has everywhere..."

Jenci77 2017.09.25. 22:51:26

Az Animatrix még remekül (sőt!), kapcsolódott hozzá, de utána nem kellett volna a két folytatás. Legalábbis így nem...

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.09.25. 23:03:30

Én régen nagy rajongó voltam, de amikor tavaly elővettem, akkor már sok helyen nevetségesnek éreztem az akciójeleneteket. Persze nem annyira fakult meg, mint az eredetileg is nevetséges Baljós árnyak :)

Hauzer 2017.09.26. 09:36:43

Az első tényleg jó. De színvonal részről,részre csökkent.

commentes nikk 2017.09.26. 11:23:24

Az első egyébként tényleg zseniális, a második elmegy átvezetőnek, a harmadik viszont egy tragédia, elbaszott forgatókönyv, otromba ötletek, rémes szövegek, szóval ott elfogyott az ihlet rendesen, pedig lett volna egy roppant ütős és eléggé kézenfekvő irány, miszerint a főszereplők szerint észlelt külső világ még mindig a Mátrix része, az egész sztori pedig kvázi egy hibakereső program lefuttatása, amivel a generált valóság hibalehetőségeit keresi a gépagy. Ez ütött volna, ehelyett kaptunk egy dedós fegyverszünetes befejezést.

studkell 2017.09.26. 16:23:49

"„Ha a kéket veszed be [VESSZŐ], a játéknak vége, felébredsz az ágyadban, azt hiszed [VESSZŐ], amit hinni akarsz."

posztolónak: ahova "bmeg"-et tudnál rakni, tegyél vesszőt. Az esetek 95%-ában bejön. Ahogy egyébként most is, csak ez nagyon szúrta a szememet.
süti beállítások módosítása