Az idei Oscar jelölt filmek kritikája és minőségi sorrendje
2017. február 26. írta: thedirector

Az idei Oscar jelölt filmek kritikája és minőségi sorrendje

Két film híján mindenről írtunk kritikát. Bár a Fences és a Moonlight még hátravan, azért a maradék 7 álljék itt röviden, ha kattintotok,akkor hosszabban is:

nejxvgvripfonm_2_b.jpg

1. Kaliforniai álom

Összegzés: Willam Friedkin azt mondta, hogy Chazelle azért van itt, hogy megmentse Hollywoodot. Nagy szavak ezek, de tessék nekem hinni. Minden, amit leírtam, azért van, hogy az ilyen csodálatos, bájos és szép filmnek legyen leírva. Semmi nagy trükk nincs itt: Egy ilyen kissé régi vágású filmnek vagy van szíve és stílusa, vagy nincs. A La La Landnek mind a kettőből bőven kijutott.

Kritika: ITT

2. Hell or Highwater

Összegzés: Mackenzie nem újította meg a műfajt, de nagyon sokat tett annak érdekében, hogy tovább éljen és viruljon. Festménybe illő képek, pazar karakterek és egy nagyon korrekt cselekmény, ahol a tájnak, a döntéseknek, emberi sorsoknak és minden kimondott szónak súlya van. Kőkemény világ ez, amit inkább néznénk csak, mint kipróbálnánk benne élni. Az év egyik legjobb rendezése és filmje. Mehet rá a magas pont.

Kritika: ITT

3. A régi város

Összegzés: Tudom, hogy nem voltam túl konkrét a filmmel kapcsolatban, ennek pedig két oka van: Az egyik, hogy rengeteg az érzelem és drámaiság, amit hiba lenne leírni, hisz úgysem tudom átadni. A másik, hogy a film igen komoly fordulatokat tartalmaz, amiről megint nem akarok beszélni. Induljatok ki abból, amit a bevezetésben írtam: Remek, megindító, olykor lélegzetelállító dráma, szuperül megírva, megrendezve és előadva. Zsepiket elő!

Kritika: ITT

4. Érkezés

Összegzés: Az Érkezés olyan film, amin sokat lehet agyalni. Bár nem túl valószínű a cselekménye, mégis benne van, hogy akár velünk is megtörténhet. Nézőjét nem tekinti hülyének, okosan, még talán azt is mondom, hogy fordulatosan megírt története gondolkodásra késztet. A színészei, főleg Adams remekel. A zenéje csodaszép, a képe is, de itt már elkélt volna egy nagyobb nívójú alkotó, pl. Deakins. Elegáns és sci-fihez mérten annyira lecsupaszított a stílusa, hogy kis túlzással már nem is az. Ez mind nem zavar, viszont érzékeny vagyok arra, amikor kicsit blöffölnek az alkotók, és az szentimentalista töltetű résznél ezt éreztem. Ezt leszámítva viszont tényleg eddig az év egyik legjobbja.

Kritika: ITT

5. A számolás joga

Összegzés: A számolás joga nem ígér többet, mint a pár soros leírása. Pontosan, felemelt fejjel halad előre azon az úton, amit kijelölt. Theodore Melfiéket nem érdekelte több, mint az amit be szerettek volna mutatni. Nem akartak beleszuszakolni mindent filmjükbe és nem akarták azt sem, hogy ők tetszelegjenek a „múltért bocsánat jár” hálátlan szerepében. Egy minden elemében szórakoztató, de kicsit szégyenfoltról nem megfeledkező, korrekt munkát raktak le az asztalra, ráadásul egy csomó remek alakítással, szép fényképezéssel, brutál jó zenével megtámogatva. A Kaliforniai álom mellett ez a film az, ami leginkább felemelő az idei Oscar brancsból.

Kritika: ITT

6. A fegyvertelen katona

Összegzés: Gibson 10 év után egy nagyon korrekt filmet rakott le, aminek az első fele egészen kiváló, a második viszont csak rutinmunka, ráadásul eléggé elvárja, hogy fogadjunk el mindent, amit Ő a vászonra költ, mert az úgy van. Ha a későbbiekben ez lesz a minimum szint, akkor egy szavunk sem lehet. Ui: Vince Vaughn élete legjobb szerepét kapta meg. Több mocsok, szadista humoros szerepet neki!

Kritika: ITT

7. Oroszlán

Összegzés: Semmi forradalmit nem mutat az Oroszlán. Vállaltan érzelmes, könnycsepp csalogató. Kicsit patikamérlegen van minden kiszámolva benne, ami nem feltétlen baj. Őszinte film. Viszont keveset beszél a második félidő arról, amit vállal. Kapkod, nem használja ki rendesen a rendelkezésére álló időt, ezért az első egy óra jóval a második felé emelkedik izgalomban és rendezésben is. Első filmnek szerintem sokan szeretnének hasonló bemutatkozást, mi pedig ha másra nem is, arra jónak találtuk az Oroszlánt, hogy Garth Davis nevét azért az emlékünkbe véssük és várjuk a következő filmjét.

Kritika: ITT

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr2912295797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása