[Klasszikus Film] A Csupasz pisztoly trilógia + 10 érdekesség
2016. augusztus 16. írta: thedirector

[Klasszikus Film] A Csupasz pisztoly trilógia + 10 érdekesség

Csupasz pisztoly trilógia

The Naked Gun Trilogy

1988-1994

Újítunk picit a havi klasszikus rovaton, és ezúttal egy trilógiát veszünk górcső alá. Persze szétoszthatnám a három részt (az űrős rész nem tartozik már a sorozathoz), de minek? Hisz az egész trilógia alig tesz ki bő 3 órát.

naked-gun-33-xlarge.jpg

Enrico Pallazzo, Robert De Niro, Al Yankovic és a többiek

Kicsit fájt is újranézni a trilógiát. Annyira hiányzik egy ilyen ember a színtérről, mint Leslie Nielsen. Már több, öt éve hagyott itt bennünket, és noha termékeny színész volt, mégis csupán egy tucat alkotása maradt meg a szuper kategóriában. De nézzük most meg, mindenki kedvenc Frank Drebin hadnagyát. Az említett két lábon járó sorscsapás még a 88-as mozi film előtt mutatkozott be sorozat formájába. A Nagyon különleges ügyosztály csak 4 (+2) részt élt meg, de az akkor már óriási névnek számító ZAZ trió (Zucker, Abrahams, Zucker, akik elkövették az Airplane!-t vagy a Top Secretet) nem akart lemondani az ötletükről, miszerint paródiát csinálnának a rendőrségből és annak alkalmazottaiból. Leslie Nielsent vitték tovább, de a komplett gárdát kicserélték a sorozat után és a film forgatás előtt. Érdekességképp mondom, hogy a sorozatot állítólag azért szüntették be, mert a tv csatorna szerint a nézők nem bírják befogadni a sok viccet és szituációs poént és elfárad az agyuk a részek végére.

f8w3lpb.jpg

A három részben a négy főszereplő szerencsére végig  ugyanazon színész alakításában köszön vissza. Így találkozhattunk a 6 év alatt Leslie Nielsennel, George Kennedyvel, O.J. Simpsonnal és Priscilla Presleyvel. Nem csak a telitalálat alakítások miatt lehet imádni a filmet, hanem mert a mai trendekkel ellentétben nem pusztán egymásra dobált poén(nak szánt) jeleneteket látunk, hanem egy koherens történetet. Ráadásul mindig reflektálnak egy társadalmi problémára, úgy, mint pl. az energetika, a terror merényletek, a sztárság nagyzolása vagy a hatalmi vezetők problémaköre, olyan nem is rejtett utalásokat nem is említve, mint a szubliminális üzenetek küldése.

maxresdefault_57.jpg

Tankönyvnyi lecke lehetne a mai filmeseknek az is, hogy a gusztustalan poénokat, hogy kell úgy szervesen beépíteni a cselekménybe, hogy egy fingás, vagy böfögés ne öncélúan hasson, hanem ott, abban a jelenetben, időben tényleg üssön. Ezt ma szinte kivétel nélkül senki nem érzi. Azt nem is említem, hogy itt tényleg minden szcénában történik valami. Vagy a kép előterében, vagy a színészek arcán, vagy a háttérben. Mindig van valami vicces, jelentős, maradandó. Emiatt az újranézési faktor is magasabb.

fwnljxf.png

Bár paródia film, annyira nem mondanám, hogy túlzásba vitték az idézéseket. A harmadik film, mondjuk már talán jobban átesett a ló túloldalára, hisz megidéződik a Remény rabjai, a Jurassic Park vagy a Thelma és Louise. Mégsem bántóan másolt, és cserébe vicces. Akármennyire is jópofa Nordberg vagy Jane, az igazi ász természetesen Frank Drebin és Leslie Nielsen. Bámulatosan adja elő a legképtelenebb marhaságokat olyan fapofával, hogy néha tényleg elhiszi az ember, hogy Drebin valójában zseni, és nem csak a pocsék körülmények pancser áldozata.

Összegzés: Tényleg minden paródia készítőnek olyan lecke kéne legyen ez a három film, amit ha álmából felkeltenek is, vissza kéne mondania. Persze önmagában még így is kevés, hisz nincs már többé Leslie Nielsen, és az új sem érkezett még meg. Ez a film trilógia, még ha nem is egyenletesen zseniális, de kortalan, örök és klasszikus.

Csupasz pisztoly (1988)

9.jpg

 

Csupasz pisztoly - A félelem szaga (1991)

8.jpg

Csupasz pisztoly - Az utolsó merénylet (1994)

8_5.jpg

 10 Tudtad-e?

1. Ez a legendás és Oscar díjas John Houseman utolsó filmje. Mármint az 1988-as rész. Segédkezett pl. a Citizen Kane megírásában is. Egyébként Stefany autós oktatóját alakította.

2. A Jane-t alakító Priscilla Presley sosem alakított előtte szerepet vígjátékban.

3. A ZAZ trió mindenképp akart egy neves, Oscarral elismert színészt a sorozatba. Egy év keresgélés után leltek rá az Ed-et alakító George Kennedyre, aki idén halt meg.

4. Kennedy egyébként nem rajongott túlságosan a forgatásért.Túl sokszor kellett újravenni jeleneteket.

5.Ludwig úr titkárnője eredetileg a Zucker tesók anyja lett volna

6.Tim McCarver fizetett egy rövid szerepért, hogy szerepelhessen Leslie Nielsennel, akinek az Airplane! óta nagy rajongója volt.

7.Nielsen temetésén a film főcímzenéjét játszották le.

8. Nielsen katona volt és eredetileg dráma színész.

9. A filmben Nordberget játszó O.J. Simpson-t a harmadik rész bemutatója után felesége és szeretője megölésével vádoltak. Ám felmentették. Az ügyet az évszázad gyilkossági ügye néven emlegetik. Egyébként O.J 2007 óta betöréses lopás miatt börtönben ül.

10. Szó volt róla, hogy Ed Helms alakítja Drebint a Csupasz pisztoly remakeben. Egyelőre azonban - szerencsére - áll a projekt.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr510261484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása