A kedvenc Tarantino jeleneteim
2016. május 27. írta: thedirector

A kedvenc Tarantino jeleneteim

Sosem tagadtam, hogy Tarantino az egyik kedvenc írom. Nem igen létezik nála már a kicsit szeretem vagy néha bejön átmenet. Mostanság divat utálni, vagy nagyon szeretni. Szükség van ilyen ellentmondásos, kissé egoista karakterekre a filmvilágból, aki olykor félpiásan lyukat dumál az Oscar hallgatóság hasán. Sokat gondolkodva, meghoztam az 5 kedvenc jelenetemet (hogy legyen neve a gyereknek, mert ide férne akár kétszer ennyi is) az eddigi 8 (kieg: 9) Tarantino filmből. Innentől valós spoiler veszély, szóval a film címe után, aki nem látta az adott műt, lépjen a következő szcénára.

1. Becstelen Briganty - Nyitó szekvencia

 ib_hans_landas_dairyfarm_pipe.jpg

A nyitójelenetek mindig fontosak egy filmben. Ezt jól tudja Quentin is. Olyan elemei a filmnek, mint egy könyv első oldalai vagy fejezete. Be kell rántani a nézőt azonnal. Szerintem az életmű egyik leghatásosabb nyitójelenete amikor Monsieur LaPedite-hez látogat el Christoph Waltz által alakított SS tiszt, Hans Landa.

Robert Richardson festői képei után találkozik az épp favágással tevékenykedő ház tulaja és a sátáni mosolyt magára erőltető zsidóvadász. Bemennek a házukba és elkezdenek diskurálni. Egy ideig csak általános témákról beszélgetnek, úgy mint szépek a ház urának a lányai és finom a tej. Teszi ezt Waltz a rá jellemző negédes, széles szájú mosollyal, a legnagyobb dzsentl'menre jellemző habitussal. A jelenet szépsége számomra, ahogy a vendég-vendéglátó viszony elkezd megváltozni. Fokozatosan alakulnak át a szerepek. Hanstól megkérdi LaPedite úr, hogy "Zavarja, ha rágyújtok?" Mire a tiszt "Nem, hisz Ön van otthon". Majd finoman rátérnek arra, hogy tudja-e miért van itt Hans. Aztán még pár percig ügyesen kerülgetik a kását, amolyan Tarantinosan, és végül eljön az, amiről mind a ketten percek óta tudják, hogy el fog jönni. Hol bújtatja a szökevény zsidókat? Ekkorra már minket is bevon a játékba Quentin, így pontosan tudjuk, mi fog következni. A többi már más lapra tartozik.

Azt is tudta abban a pillanatban a gazda, hogy ha ott megjelennek a németek, azt okkal teszik és nem fognak elmenni, anélkül, míg meg nem kapják, amit akarnak. Mondhatnánk, hogy felesleges időzés, de ahogy QT megfesti a karaktereket észre sem venni, hogy eltelt 20 perc a 160-ból. Pedig ez "csak" egy nyitószekvencia.

2. Ponyvaregény - Az aranyóra

 pulp-fiction-gold-watch.jpg

Csak, hogy meglegyen a kötelező "nyali" szerintem is a világ leglazább filmje. Szerintem is a világ legjobb filmjei között van. Szerintem sem ildomos kiemelni belőle jeleneteket, hiszen minden szerteágazásának ellenére, minden elem gondosan van előkészítve. A megcsavart, kiforgatott időrend ide vagy oda, a film egyben van tartva és minden újranézéssel találunk benne valami újat. Én mégis ezt a jelenetet tartom az egyik legjobbnak.

Amikor tanultunk forgatókönyvírást a főiskolán, ez volt az egyik tananyag. Az aranyórában a tárgyak megszemélyesítéséről tanultunk, és ekkor még nem voltam annyira oda ezért a filmért. Mitől jó ez a jelenet? (Leszámítva a vietnámi kikacsintásokat?) Attól, ahogy Christopher Walken felvezeti, szinte élő személlyé nagyít egy szimpla aranyórát. Mitől más ez az óra, mint amit talán Te hordasz? Attól, hogy a még gyerek Butch, aki nem ismerte az apját, megkapja egy számára idegentől (valójában apja katonatársától) ezt a tárgyat, amit a fogságba esett apja 5 évig rejtegetett, mielőtt elvitte a vérhas, majd odaadta Walkennek, aki két évig a végbelében rejtegette. A fiú kapcsa ez az eltűnt apjához, és egy letűnt korhoz, háborúhoz. Csoda-e, ha a felnőtt Bruce kiakad, mikor nincs meg?

3. Aljas nyolcas - Sam Holmes és a pince titok

 hateful_eight_6.jpg

Talán nem ez volt a Tarantino életmű legcoolabb jelenete, de amikor a 1,5 órás dumaragu után Sam Jackson elkezd filózni, és hangosan gondolkodni, hogy ki mérgezte meg a kávét, és mi is van azzal a gulyással, szinte tapintani lehet a feszültséget. Az előtte lévő jó hosszú felvezetés egy vihar előtti csendként jelenik meg a vásznon. Senkinek szemernyi kételye sincs afelől, hogy ennek  a pár tagnak hamarosan kicsi lesz ez a fogadó.

Plusz, aki már látott Tarantino filmet, azt nem lepte meg az sem, hogy szépen elhullanak legjobbjaink. Na, de ahogy itt át lettünk verve, te jó ég. A nyomozós rész után megvan a bűnös azt hinnénk. Megindul a mészárlás és onnan, ahonnan nem is várnánk vagy gondolnánk, egyszer csak feltűnik valaki, és szépen újra gondoltatja a filmet. Az addig pár gyanús jel és nyom egy csapásra értelmet nyer, mi pedig pislogunk, mint pocok a lisztben. Ezt az elemet ellőtte ugyan Tarantino a Becstelen Brigantykban is, de itt valahogy az egész olyan hirtelen és sokkolóan ütött. Teszem hozzá, nem tartom a legelegánsabbnak ezt így (hasonló mint a kiderül, hogy xy skizofrén vagy álmodta ezt azt elem bizonyos filmekben) mégis hazudnék ha az mondanám, hogy nem lett azonnal a kedvencem Tatum bájgúnár, szutykos fogó sunyulása

4. Becstelen Brigantyk - Az olasz filmes csapat

 basterds1.png

Már ennek a jelenetnek a felvezetése is fenomenális. Amikor Bridget von Hammersmark megjelenik a film bemutatón, sántikál. Hans Landa viszont a pincés kocsmás résznél (ami szintén egy bővebb listára beférne) megtalált egy női cipőt. Gyanakvása tehát már ekkor sem alaptalan, amikor azonban Bridget egy képtelen hülye hazugsággal kábítja a tisztet, az kineveti. Nyilván nem a "vélt" baján, hanem magán a szituáción, hogy tudja az igazságot, de legalább is mindenképp sejti. Aztán, amikor a Brad Pitt vezette filmes "olasz" brigád megjelenik, bemutatja a nő Landának. Az a magabiztos, önelégült "úgysem tud senki, egy német film bemutatóján olaszul" vigyor leolvad Pitték arcáról, mihelyt kinyitja a száját a katona: "Signori, è un piacere.. Gli amici della vedetta, ammirata da tutti noi, questa gemma propria della nostra cultura.. saranno naturalmente accolti sotto la mia protezione per la durata del loro soggiorno."

Ez az a pillanat, amikor minden"azért is a rosszaknak szurkolok" habitusú ember megemeli a tökfödőjét, mert itt már nincs kérdés. Hans Landa az egyik legnagyobb mocsok, akit a pokol felköpött a földre. Nem elég, hogy Pitték jenki akcentusa azonnal elárulja, hogy annyira tudnak olaszul, mint finnül, de nem hagyja annyiban. Elkezdi szívatni őket, hogy ejtsék már ki jól azt a kicseszett nevüket, és csengjen az olasz zene. Többször visszakérdez, a slusszpoén, hogy Dominic Decoco-t sikerül jól kiejteni az egyiküknek, és Landa jól vállon veregeti egy elismerő "Bravo"-val, ami még véletlen sem annak szól, hogy jól ejtette ki, hanem hármuk közül végre valaki képes volt jól hazudni. Mesteri.

5. Kutyaszorítóban - Nyitó szekvencia

 reservoirdogs-sin-2.jpg

Már 92-ben is megcsillogtatta a mester, hogy azonnal be tud rántani egy filmbe. Rohadt sokat dumáltatja a főhőseit és akár egy egy pillanattal, vagy megmozdulással fest fel jellemeket. Itt is a nyitószekvencia a kedvencem. Hogy miért? Például ezért a párbeszédért:
"-Mi a fenét mondtam is az előbb?
-Azt, hogy a True Blue arról szól, hogy egy érzékeny maca találkozik a királyfival, de a Like a
Virgin végűl is a nagy farkak hímnusza.
-Hadd mondjam el még egyszer, miről szól a Like a Virgin. Az egész egy punciról szól, aki egy szabályos kefélőgép. Reggeltől estig csak kuki,kuki,kuki,kuki,kuki,kuki,kuki,kuki.Kuki!
-Hány kuki is az?
-Sok."

Benne van a jelenetben, hogy terveznek valamit, aminek a részleteit tudjuk meg, ám mégsem ez a lényeges Tarantino szerint, sem az, hogy mit, sem az, hogy honnan jöttek és kik ők. Fontosabb, hogy Madonna slágere miről szól. Izzadtság szag a párbeszédekben semmi, max a tagok fehér ingéből párolog a meleg falatozóban. Aztán ott van Steve Buscemi okfejtése még arról is, hogy miért nem akar és szerinte miért nem ildomos jattot adni a pincéreknek. Az egész nyitó jelenet alig 10 perc körüli, mégis az összes karakterről kapásból legalább egy dolgot el tudsz mondani. Egy kezdő filmestől óriási ez, és itt még sikerült tartania a feszes játékidőt is. Az utána való filmszerkesztés ismételten csak tananyag, a film pedig történelem. Az egyik legjobb a QT életműben, aminek a nyitójelenete ezer pontos.

Nektek melyik jelenetek maradtak nagyon meg és
melyikeket szeretitek QT-től? Írjátok meg
kommentben!

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr348751490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chocco channel 2016.05.27. 19:53:48

Nekem az a kedvenc amikor a Death Car-ban a noket uldozi P.Swayze es az egyik csaj kvazi kifeszitve fekszik a kocsi ablakan mikozben sikitozik mert a pasi uldozi oket:-)))

Ugyanez a film mikor az egyik lany aki beszall a PS kocsijaba radobben, hogy nincs benne ules, szoval ott mar lehet erzekelmi, hogy nem romantikus autokazasra keszulnek:-))

A Reservoir Dogs-bol Michael Madsen tanca a "stuck in the middle with you"-ra amikor levagja a rendor fulet:-)))Nekem a Ponyvaregenybol ami ikonikus az amikor Uma Thurman tuladagol tanc kozben es el kell kinni a drogarushoz, illetve az amikor Harvey Keithel kitakarittatja Travoltaekkal a kocsit:-)))

Az Inglorius Bastards-bol az a jelenet amikor Waltz valami kremest esik a zsido lannyal aki megszokott,total aterzem szegeny csaj felelmet:-)))A Hateful 8 nekem nem tetszett igy nehez barmi ikonikus pillanatot felidezni, ugyhogy ebben egyetertek veled:-)))

2016.05.27. 20:17:45

@chocco channel: Kurt Russellre gondoltál, nem Patrick Swayze szerepel a Death Proof című filmben.

A krémeses jelenet szerintem is hatalmas, de az egész filmet imádom, a kedvencem Tarantinótól.

chocco channel 2016.05.27. 20:19:57

@nemorino: Jogos, folyton keverem a kettot:-)))))

2016.05.27. 21:02:26

Született gyilkosok, Kill Bill 1-2, Alkonyattól pirkadatig.
Ezeket ismerem tőle, ezek tetszenek is. Jelenetet nem tudnék kiemelni belőlük.

Tucker Crowe 2016.05.27. 21:10:39

Nem kérdés, hogy nekünk a haverokkal az abszolút überalles a Big Kauha burgeres jelenet a Ponyvaregényből. Dramaturgiai felépítését tekintve egyébként ugyanazon a vonalon megy végig, mint a Becstelen Brigantyk nyitójelenete, ahogy itt le van írva...

Tucker Crowe 2016.05.27. 21:13:44

Pardon, elírtam: Big Kahuna! :)

sanyi_a_hegyrol 2016.05.27. 21:18:01

Kifejezetten kar, hogy a Jackie Brown-t egyaltalan nem emlited meg. :)
Marpedig ott a csomagtartos jelenet, bar kozel sem olyan hosszu mint amiket irtal, igencsak jora sikeredett.
Louis: Who's that?
Ordell: That's Beaumont.
Louis: Who's Beaumont?
Ordell: An employee I had to let go.
Louis: What'd he do?
Ordell: He put himself in a position where he was going to have to do ten years in prison, that's what he did. And if you know Beaumont, you know ain't no god damn way he can do ten years. And if you know that, then you know Beaumont's gonna do anything Beaumont can to keep from doing them ten years, including telling the federal government any and every motherfucking thing about my black ass. Now that my friend is a clear cut case of him or me. And you best believe it ain't gonna be me.

Ja es nem a felnott Bruce, hanem a felnott Butch lesz paprikas amikor Fabienne rohadtul otthagyja a kenguru farkan a rugos sziju aranyorat.

zenbubu 2016.05.27. 21:24:04

Kutyaszorítóban:
- Madonna-Borravaló
- Madsen őrült tánca
Ponyvaregény:
- Rocky Horror és a lábmasszázs
- Zed: Hozd a bénát!
- Mia megmentése
- Jules megvásárolja Pumpkin életét
- Mr. Wolf dolgozik
- az egész film
Jackie Brown:
- Niro és Jackson: Bűntudat a szörfös csaj miatt - utólag.
Kill Bill:
- Hattori Hanzo-nál
Becstelen brigantik:
- Nyitó jelenet
- Kocsma jelenet
Dango:
- Na most hívd a békebírót!

Ennyi jut eszembe hirtelen, biztos vannak még.

fingerbangs 2016.05.27. 22:40:56

Landa nem "zsidó vadász" hanem zsidóvadász... omg
eddig olvastam

egyébként bárki tudna ilyen jelenetetek írni, ha eléggé elhagyja a morális érzéke

ka_TARZI_s 2016.05.27. 22:48:22

Hűűű, hát tényleg jó sok van.

Ponyvaregény:

- Vincent és Mia beszélgetése a Jack Rabbit slims-ben
- Az aranyórás rész tényleg nagyon ott van.
- Mr. Wolf.
- Az utolsó jelenet a kávézóban.

A Kill Bill-ből:

- A találkozás Hattori Hanzoval
- A párbaj O-Ren-el
- A végén a beszélgetés Bill nappalijában (éjszaka).

Becstelen Brigantyk:
- Amikor Frederick Zollner meglátja Shossana-ta kávézóban, elkezdenek beszélgetni, és közben egyre több német katona felismeri a srácot, és kiderül ki is ő valójában.
- A kocsmai jelenet.

**-

Nem Tarantino rendezés, de Tarantino forgatókönyv:

Tiszta Románc: a végén a lövöldözés ill. annak felvezetése.
Alkonyattól pirkadatig: lazulás a Titty Twister-ben,

2016.05.27. 23:00:52

Jelentkezzen aki tudta, hogy a Vészhelyzet c. sorozathoz is volt köze Tarantinonak! Engem meglepett.

norbertus 2016.05.27. 23:50:05

Csak a pontossag kedveert: Landa nem egy zsido vadasz, hanem egy nagyon is nemet zsidovadasz. Ez azert nem mindegy. A zsido vadasz nemet vadakra vadaszik, mig a nemet zsidovadasz zsido vadaszokra vadaszik:)

norbertus 2016.05.27. 23:57:48

@Tucker Crowe: Az nekem is nagy kedvencem, furcsaltam is, hogy a Ponyvaregenybol nem az kerult a listara. De vegulis ebbol a filmbol meg legalabb 6-7 klasszikus jelenetet lehetne idezni.

norbertus 2016.05.28. 00:04:48

@zenbubu: A Django-bol a nyitojelenet is zsenialis. De nagyon jo DiCaprio jelenete is a koponyaval.

thedirector 2016.05.28. 08:35:01

Örülök hölgyeim/uraim, hogy ennyi jelenetet írtatok! Köszönöm!
süti beállítások módosítása