BEST OF 2015! Az elmúlt év LEGJEI
2016. január 29. írta: thedirector

BEST OF 2015! Az elmúlt év LEGJEI

A 2015-ös év nekem arról marad leginkább emlékezetes, hogy nem lesz emlékezetes. Valahogy tavaly nem igen találtam olyan filmet, amire azt mondanám "na ez igen,  itt egy idővel klasszikussá váló alkotás". Talán az új Mad Max állt ehhez a legközelebb. Amíg tavaly a legjobb 12-be már 9-es, vagy annál jobb osztályzattal lehetett csak bejutni, idén még 8-as pontszámú film is van a top20-ban, és csak az első 5 helyen állnak 9-es filmek.

rp5z2dwjyl7utj8wdphq.jpg

Ugyanakkor hiba lenne azt mondani, hogy gyenge év volt. Egyáltalán nem. Pusztán nem termelte ki a következő Drive-ot, Nightcralwer, Whiplasht, Prisonerst stb...Aminek külön örülök, hogy egy csomó könnyebb műfajú, blockbuster kifejezetten jól sikerült. Itt van például a Halálos iram 7, amely ugyan nem átütő, de végre tökéletesen balanszírozta ki a saját butaságát a szórakoztatási faktorral. Vagy ott volt az egészen elfogadhatóan sikerült Jurassic World, Bosszúállók. A hányattatott sorsú Ant-Man is szórakoztató volt, ahogy a Mission Impossible 5 is. Év végén pedig a Mentőexpedíció és az évtized durranása(nak szánt) Star Wars - Az ébredő erő. Az év egészét tekintve a Mad Max őrülete, és eleganciája emelkedik ki.

utj7b9n8qra1xlxjotkqggwsge.jpg

Azért voltak igényes művészi, kisebb költségvetésű filmek is. Jól sikerült Sorrentino új darabja, az Ifjúság, Steve Jobs életének újra fel (nem) dolgozása, és Fukunaga Beasts of No Nation-e is. A magyar filmek is remekül helytálltak, elég csak a Lizára, vagy a Saulra gondolni.

Az, hogy becsúszott pár ordas nagy bukás, csalódás is, senkinek nem meglepetés. Kitéptük a hajunkat az új Terminator-tól, Adam Sandler szutykaitól és a Fantasztikus négyes is sosem látott mélységekbe zuhant. Mi nem ájultunk el a Valami követtől sem, és a The Revenant is lehetett volna egy hangyányit jobb (Azért Inarritutól többet várt az ember, valljuk be), ahogy a dupla Hardy show, a Legenda is középszer.

Nézzük át tételesen, kik voltak 2015 legjei.

Legjobb főszereplők:

További remek alakítások: Tom Hanks (Kémek Hídja), Michael B. Jordan (Creed-Apollo fia), Kevin Bacon (Rendőrautó), Matt Damon (A mentőexpedíció), Michael Fassbender (Macbeth), Colin Firth (Kingsman) Tom Courtenai (45 év)

Legjobb női főszereplők:

További remek alakítások: Balsai Mónika (Liza, a rókatündér),Charlotte Rampling (45 év) Rachel Weisz (Ifjúság), Cate Blanchett (Carol), Marion Cotillard (Macbeth), Charlize Theron (Mad Max - A harag útja)

 Legjobb mellékszereplők:

További remek alakítások: Samuel L. Jackson(Aljas nyolcas), Mark Rylance (Kémek hídja), Abraham Attah (Beasts of No Nation), Michael Keaton (Spotlight), Mark Ruffalo (Spotlight), Tom Hardy (A visszatérő), Will Poulter (A visszatérő), Michael Caine (Ifjúság), John Cusack (Szeretet és köszönet)

Legjobb rendezők:

Legjobb filmzenék:

További remek filmzenék: Alan Silvestri (Kötéltánc), Carter Burwell (Carol), Dan Romer (Beasts of No Nation), Michael Giacchino (Agymanók), John Willams (Star Wars - Az ébredő erő), Michael Giacchino (Jurassic World), Ryüichi Sakamoto (A visszatérő), Tövisházi Ambrus & David Sakurai (Liza, a rókatündér)

Legjobb operatőri munka:

 

Cary Fukunaga - Beasts of No Nation

Emmanuel Lubezki - A visszatérő (The Revenant)

Robert Richardson - Aljas nyolcas (The Hateful Eight)

Edward Lachman - Carol

Luca Bigazzi - Ifjúság (Youth)

Legjobb forgatókönyv:

 

Pete Docter & Ronnie Del Carmen - Agymanók (Inside out)

Cary Joji Fukunaga - Beasts of No Nation

Aaron Sorkin - Steve Jobs

Quentin Tarantino - Aljas nyolcas (The Hateful Eight)

Alex Garland - Ex Machina

 

Legjobb dokumentumfilmek:

 
Amy - Az Amy Winehouse sztori (Amy)

A hit börtöne (Going Clear: Scientology and The Prison of Belief)

Listen To Me Marlon

Legegyedibb filmek:


The Duke of Burgundy

A homár (The Lobster)

Liza, a rókatündér

Legnagyobb csalódások:

 

A tenger szívében (In The Heart of The Sea)

Valami követ (It Follows)

Holnapolisz (Tomorrowland)

Legrosszabb filmek:

 

Terminator: Genezis (Terminator: Genisys)

Csábítunk és védünk (Hot Pursuit)

A szürke ötven árnyalata (50 Shades of Grey)

Hitman: A 47-es ügynök (Hitman: Agent 47)

Fantasztikus négyes (Fantastic Four)

Legjobb filmek:

Videó formájában itt: (alul is linkelem)

 

20.

Kémek hídja (Bridge of Spies)

20_4.jpg

Spielberg és alkotógárdája végre visszatért a szórakoztatáshoz. Sikerült egy egyenletesen jól felépített, szerethető és érdekes filmet forgatni, egy olyan emberről, aki elsőre nem tűnik jó alapanyagnak, de szépen a két és fél óra alatt kiderül, kár lett volna nem megismerni James B. Donovan életének egy fontos fejezetét.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/12/01/bospies

19.

Beépített hiba (Inherent Vice)

19_3.jpg

Nem tudom minden szeretem ellenére sem ajánlani a filmet mindenkinek. Fáradt aggyal garantáltan kikapcsolod, de még ha nagyon figyelsz is könnyek elengedi a kezed a Beépített hiba. Stílusos, vicces, máskor drámai, szövevényes krimi-vígjáték a Beépített hiba, de csak sok türelemmel rendelkezőknek és 70-es évek rajongóknak (és/vagy Pynchon rajongóknak). Nekik baromi hangulatos 150 perc a jussuk, a többieknek merő unalom és érdektelenség.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/03/19/ez_az_ember_allandoan_be_van_szivva

18.

Egyenesen Comptonból (Straight Outta Compton)

18_3.jpg

Bár szomorú vagyok a film második fele miatt kicsit, mert sokkal, de sokkal több lett volna a kevesebb. Akár egy igazi zenei mérföldkő is lehetett volna az Egyenesen Comptonból, így viszont csak egy jó zenetörténelmi óra. Mondjuk már az is nagy dolog nálam, hogy elérte a film, hogy a stáblista után letoltam egy Fuck The Police-t.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/17/mesterdarab_helyett_zenei_tortenelem_ora

17.

Szeretet és köszönet (Love & Mercy)

17_4.jpg

A Szeretet és köszönet nem emelkedik ki történetileg különösebben a zenés életrajzi filmek sokaságából, de tökéletesen szerethető és élvezetes film, egy kifejezetten erős és egy eléggé okés etappal. Paul Dano tökéletes választás volt a szerepre. A zenék ülnek, nyilván. A film hitelességét nem áll módomban bírálni, mert nem ismerem a Beach Boys munkásságát behatóan, de én rendkívül jól szórakoztam a filmen. Rajongóknak kötelező, de a műfaj kedvelői sem fognak csalódni.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/12/08/szeretet_es_koszonet

16.

Carol

16_3.jpg

Színészileg, rendezésileg és technikailag is csodás film, de a témájában az égvilágon semmi újat nem nyújt, amit ne láthattunk volna. Oké, a közeg más, de végtére mégis a feltétel nélküli szerelemről szól, és ilyenből nagyon sok volt az elmúlt években, egészen hasonló(an jó) színvonalon.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/12/31/leszbi_drama_az_ev_utolso_napjara

15.

Macbeth

15_3.jpg

A művet mindenki ismeri, olvasta. Ezt a filmet viszont látni kell. Vizuálisan lenyűgöző, igazi mocskos, véres, szuggesztív és tanulságos film. Feszes rendezés, kiváló színészi munka. Igazi mozi élmény.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/28/fassbender_mocskos_aljas_es_vert_okadik

14.

Liza, a rókatündér

14_3.jpg

Megérte ez a 2-3 év fejlesztés, mert nagyon meglátszik a filmen, hogy sokáig érlelt, minőségi szerelemprojekt. Egyszerűen nem lehet nem szeretni. Játékos, vicces, élvezetes, de olykor elgondolkodtató szürreális mese egy rakás tehetséges embertől. Jó ezt megint leírni, de szép munka!

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/02/26/ebbe_a_nobe_mindenki_beleszeret

13.

Rendőrautó (Cop Car)

13_3.jpg

Stílusát tekintve a film egy road movieba oltott coming of age film, némi Coenes fekete humorral, tudatos b-kategóriás attitűddel. Aki ebből bármelyiket szereti, annak máris ajánlani tudom. A Cop Car egy nagyon tudatos alkotó, stílusos és klisé mentes alkotása. Rendkívül jó és feszült felütés, alakítások, feszes tempó. Az év nagy meglepetése nálam.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/09/14/a_korrupt_zsarukat_plane_ne_piszkald

12.

Creed - Apollo fia (Creed)

12_5.jpg

Őszintén szólva nem vártam remegve ezt a spinoffot, de jó volt látni az öreg Rockyt és az ifjú Creedet egy filmben. Remekül rendezett, megírt, egyenletes ritmusú, picit talán túl „általános” sportfilm, mégis van szíve, drámája, motivációja stb.. úgyhogy aki szereti a férfias, ám olykor mégis könnyes sportfilmeket, annak csak ajánlani tudom. Egy kicsivel több írói bátorsággal ez a film lehetne 2015 egyik legjobbja, így tényleg csak egy szuper film.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/23/ez_meg_mindig_az_oreg_rocky_filmje

11.

Ex Machina

11_4.jpg

Nagyon értelmes, végig jól megírt-megrendezett scifi ez, ami mellett nem lehet csak úgy elmenni. Fontos kérdéseket tesz fel, és frappáns válaszokat ad rá (amikor ad). Bátor alkotás, amit minden olyan filmrajongónak tudok ajánlani, aki szereti a csavaros, feszült, az emberi és gép lét kérdéskörét boncolgatni.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/06/17/meg_lehet-e_bizni_egy_robotban

 10.

A mentőexpedíció (The Martian)

10_4.jpg

Feszesre vágott, kitűnően megírt és megrendezett családi scifi-kaland bőven a nagyközönségnek szánt fajtából. Nem lehet nem szurkolni Watney-nak (még, ha nem is igen hagy kétségét a film a végével kapcsolatban), nem lehet nem szeretni a történetét és karaktereit és nem lehet unatkozni rajta. Ezt a történet azt hiszem ennél jobban senki sem tudta volna vászonra kanyarintani.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/10/03/a_kedvenc_marslakom

9.

A visszatérő (The Revenant)

09_1.jpg

Azt hittem Inárritu blöfföl egyet és el fogja matyizni a filmet, de nem. Sok külföldi filmes lap nem tartja annyira jónak A visszatérőt, de engem kifejezetten megfogott. Hangulata páratlanul erős. Technikailag kifogástalan. Színészi játék nem kevésbé. Igen, lehetne rövidebb, lehetne mélyebb a sztorija, mégis azt gondolom, hogy a Birdman után ez egy indokolt lépés volt. Ezt minden valamirevaló, a siker csúcsán tanyázó rendező megtenné: Sok pénzből egy álom projektet. Inárritu még ebből is egy nagyon izgalmas és emlékezetes alkotást rittyentett.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/14/dicaprio_bear_grylls_segitseget_kerte_a_nyuves_oscarjaert

8.

Spotlight (Spotlight - Egy nyomozás részletei)

08_1.jpg

Ez egy olyan film, ami könnyen lehetett volna megosztó, folyamatos beszédtémát szolgáltató. Az, hogy nem lesz ilyen, annak köszönhető, hogy McCarthy visszafogott eszközökkel mesél. Nincsenek benne olyan hatásvadász jelenetek, mint pl. A bőven túlértékel 12 év rabszolgaságban. Fontos dologról beszél,(olyan dologról, amiről kell, hiszen mai napig is probléma) elegánsan, és közben szépen csendben összeroppantja a szíved.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/25/a_szemunk_elott_bantalmazzak_a_gyerekeinket

7.

Ifjúság (Youth)

07_1.jpg

Az Ifjúság több, mint A nagy szépség és kevesebb is. Sokkal jobb dolgokról beszél nyíltabban, és őszintébben. Ellenben sokkal több dologról is próbál, ami nem feltétlen jelent, minőségbeli javulást is. A képek, zenék, színészi játékok hibátlanok. Az mindenesetre jó, hogy van egy olyan európai rendezőnk, aki új szín a palettán és ráadásul megtalálta úgy néz ki végérvényesen a saját hangját. Azért, ha lehetne javasolni, a jövőben próbáljunk meg kevesebb témát körbe járni, mert az irány jó, az út még viszont nem 9 pont.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/12/03/ven_kecske_is_megnyalja_a_sot_918

6.

Aljas nyolcas (The Hateful Eight)

06_1.jpg

Aki szereti Tarantino filmjeit, stílusát, nem fog csalódni. Marha jól megírt, felvett, és érdekes film. Szerintem jobb is mint, a Django (már csak azért is, mert a történelmi vezeklést itt sokkal finomabban adta elő), de a Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Becstelen Brigantyk szentháromság érinthetetlen maradt.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/07/tarantino_megint_megcsinalta_holgyeim_es_uraim_aljas_nyolcas

5.

Star Wars - Az ébredő erő (Star Wars - The Force Awakens)

05_1.jpg

John Williams, JJ.Abrams, Kathleen Kennedy, Lawrence Kasdan, és az összes többi régi és új arc is tényleg azért dolgozott itt, hogy egy olyan filmet rakjanak le az asztalra, amit ők is szívesen néznének. Rajongóktól, rajongóknak. Ahogy Abrams is mondta. Az SW régi fényében tündököl, sőt talán még jobb is mint pl. a Jedi visszatér. Nem volt könnyű dolga a stábnak, de az újnak még ennyire sem lesz Rian Johnsonnal a vezető ülésben, mert már nincs meg a 10 év (valakinek 32) remegése az új űrkalandért. Nem fog 1,5 év múlva újra könnybe szökni a szemünk, a 6 szó és 4 pont után, viszont most nagyon nagyon jó érzés rajongónak lenni.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/12/18/vegre_megint_velunk_van_az_ero

4.

Steve Jobs

04_2.jpg

Óriási hiba kihagyni a filmet. Végig lekötött. Roppant feszes, érdekes, izgalmas alkotás. A drámája és a humora is egyaránt működik. A színészei remekelnek. A mondanivalója érdekes, és cseppet sem szájbarágós, ízetlen életrajzi film. Aki két órányi vegytiszta zsenialitást szeretne, ne is keressen tovább. Jó helyen jár.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2016/01/20/istvan_dolgozik_avagy_steve_jobs_utnivalo_taho_volt

 3.

Agymanók (Inside Out)

03_1.jpg

Nagyon vártam az Agymanókat és persze nem csalódtam. Ebben az évtizedben abszolút a legjobb Pixar mese. Eszméletlenül kreatív, nagyon szép, megható, érzelem gazdag. Szinte minden elemét csak dicsérni tudom. Talán egy picit néhol már már sok volt az ötlet és a sötét elem, de ezt sem lehet igazán hibának felróni, mert illeszkedik a történetbe.  Az egyik legjobb, ami idén mese fronton történhetett velünk az, hogy Pete Docterék megadták nekünk azt, amit soha senki: Belelátni egy ember agyába.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/07/01/belelathatunk_egy_nonemu_fejebe_nane

2.

Beasts of No Nation

02_3.jpg

A Netflix a B.O.N.N-nel bekerült a legnagyobbak közé. Igazán mocskos film, mocskos dolgokról, mégis elegánsan és profin előadva, aminek alig van gyenge pontja. Azt gondolom, ennél nagyobb gyomrost tavaly kevés film vitt be. Kellenek ilyen filmek. Kellenek ilyen filmek, amik emlékeztetnek rá, hogy a világunk nem csak annyi, amit a fejlődő régiókban mi tapasztalunk. Kell, hogy olykor elidegenítsen magunktól. Cary Joji Fukunaga (Jane Eyre, True Detective S01) élete egyik legjobb döntését hozta meg, amikor ezért a filmért otthagyta a langyos True Detective második évadát.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/11/08/konnyek_es_ver_az_ev_egyik_legnagyszerubb_filmjeben

1.

Mad Max - A harag útja (Mad Max - Fury Road)

01_7.jpg

Egyértelműen a Mad Max – A harag útja az az akciófilm, amire már nagyon régóta vártunk. Egyszerűen tökéletes. A látványa pazar, és itt nem pusztán csak az akcióra gondolok, hanem a díszletektől, a járműveken át, az utolsó halálfejes sebváltóig az egész film  kidolgozottságára. A történet egyszerűnek tűnik, de valójában van min gondolkozni rajta. A zene, az operatőri munka, a színészek, ritmus, szövegek mind hibátlanok. Nagyon rég készült ilyen mestermű az akciófilmek között. Korszakalkotó.

Kritika: http://filmertek.blog.hu/2015/05/23/az_orulet_uj_szintre_lepett

A szokásos Top20-as videónk pedig itt. Jó nézelődést!

Ha tetszett a cikk, kérlek likeold az oldalunk. Van ott még, ahonnan ez jött.

https://www.facebook.com/filmertek/

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr218328396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása