Tarantino megint megcsinálta! Hölgyeim és uraim: Aljas nyolcas
2016. január 07. írta: thedirector

Tarantino megint megcsinálta! Hölgyeim és uraim: Aljas nyolcas

Aljas nyolcas

The Hateful Eight

2015

A magyar fordítást ugyan nem érinti, de az eredeti cím az első olyan Tarantino film, ahol nem két szóból áll a cím. Csak gyorsan átfutva a sort: Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Jackie Brown, Kill Bill 1-2. , Death Proof, Inglorious Basterds, Django Unchained. Ez is jól jelzi, hogy egy QT filmnél simán rárepülnek a rajongók minden infó morzsára.

hateful-eight.jpg

Jobbára 2 órán át erről szól a film, mégsem unjuk: Ordítozós nagy dumák, egy helyiségben, aljas fazonokkal.

Aljas menedzser

Szegény Quentin. Elsőnek kiszivárogtatta az egyik színész menedzsere a forgatókönyvet, amire a nagydumás író-rendező atyaúristen bevágta a durcát és visszatáncolt a film elkészítése elől. Majd gondolta képregény vagy valami novella formájában egyszer talán majd kiadja. Majd 2014 nyarán még is úgy döntött, átírva jó lesz ez filmnek. Megnyerte magának Ennio Morricone-t, aki a nyugdíjból jött vissza, hogy sok év után újra Western film zenét szerezzen. Jöttek sorra a jó hírek, amiben agyon dicsérik a filmet, sőt az isteni Tarantino azoknak a rajongóknak, akik 70mm-es ún. roadshow verzióra mennek be mintegy kb. 20 perccel hosszabb verziót ad.

kurtrussellsamuelljacksonhatefuleight.jpg

Azért vannak frankó kültéri jelenetek is

Ezzel el is jutottunk az újabb problémához. Tarantino és a Weinstein tesók erősen célozgattak rá, hogy marha jó lenne, ha 70mm-es vetítések lennének, és nem erőszakolnák meg a filmjüket a 35-ös digitális kópiákkal. Sok város fel is szerelt, felújíttatott ilyen gépeket, és aztán jött az évvégi slusszpoén. Az AMPAS szavazóinak kiküldött DvD screenerek (amiket ilyenkor szokás szerint kiküldenek, hogy a szavazók otthon, békés körülmények között meg tudják nézni, és majd az Oscar gálán tudják, ki mellé kell voksolni) egyike(?) kiszivárgott és már több százezres letöltésnél jár. Nesze neked 70mm-es Ultra Panavision promo és forgatás. Rossz DvD minőségben lesik otthon laptopon. Szegény Quentin tuti felrobban. Arról nem is számolva, hogy a Star Wars miatt az érdeklődés sem olyan nagy, mint várták.

the-hateful-eight-image-samuel-l-jackson.jpg

A QT kedvenc: Samuel L. Jackson, vagy ahogy Ted mondá" Ha láttál már filmet, ő volt benne a néger"

Pedig az Aljas nyolcas totál fasza film. Megérte megcsinálni, megérte várni és megérte megnézni. Na meg végig ülni egy seggel mind a 167 percét. Ami nem kevés. Főleg akkor, ha jó sok beszéd, és karakterépítés jutott az első 80-90 percbe. Mégis nézném újra azonnal. Ez pedig mi másnak lenne köszönhető, minthogy QT az egyik legjobb (ha nem a legjobb) író és színészvezető. Ezúttal a sztorit egy John Ruth (Kurt Russel) nevű fejvadász és foglya köré írta, a 19.század közepén, Western környezetbe. A fogoly és Ruth, egy közepesen kihalt fogadóba tér be, a hóvihar elől, ahol vegyes társaság fogadja őket. Tarantino film ismerőknek viszont nem újdonság, hogy az elkövetkező ~2 órában marha sok intrika, csavar, ármány, vér és duma lesz. Hogy mik, természetesen nem írom le. Viszont a színészgárdát igen: Daisy szerepében Jennifer Jason Leigh, aki a fogolyként simán esélyes lehet az Oscar női mellékszerep akár végső díjára is. Ahogy Walton Goggins is, a férfiéra. A további névsor sem pite, hiszen itt van még Demián Bichir, Bruce Dern és a QT allstar: Michael Madsen, Tim Roth, Samuel L. Jackson és Kurt Russel.

the-hateful-eight-mannix-screencap_1920_0.jpg

Walton Goggins karaktere, de még inkább színészi játéka egyszerűen csúcs. Simán ő a film embere

Az összes karakter telitalálat. Van aki jobban előtérben van, van, aki kevésbé emlékezetes. Egy dolog azonban közös bennük: Rohadtul vaj van a füleik mögött. Ahogy pedig elkezdődik a film második felvonása, bizony kiderül, hogy miért is aljas az a nyolcas. Sok a panasz ma, hogy a karakterek túl egy dimenziósak, csak alapvető fő jellemeik vannak, a dumák amiket a szájukba adnak pedig papírízűek. Quentin mind a 8 karaktert bőven több dimenzióssá varázsolta. Nem csak az alávaló gonoszság van meg bennük, de a jobbra vágyás, a szép felé való törekvés is. Nem mondom, hogy hétköznapi módon, de, aki látta, érteni fogja. Abban megállapodhatunk, hogy azért 8 fő karaktert egy fogadóban 2 órán át érdekesen mozgatni nem egyszerű. Ahogy az sem, hogy pont két szélsőséges műfajt ötvözött írónk, úgy, mint a Westernt, ami a szabadságról szól, a kamaradrámával, ami pedig pont ennek az ellenkezőjétől. Azt viszont muszáj megjegyezni, a történet ezúttal nem sikerült ütősre. Jobban épített a karakterekre és a színészi játékra. Noha, a mondanivaló most is megvan, sőt nyílegyenesen ez a legérhetőbb QT film, mégis van ám ott min gondolkodni. Elég csak az utolsó 1-2 percre gondolni. Persze megértem, ha valakinek unalmas, vagy nem ezt várta, hiszen eredendően tényleg Westernnek volt írva a film, és sok eleme hiányzik, amit kedveltünk ebben a műfajban, de aki pl. szereti Leone - nyíltan megidézett -  lassan csordogáló történeteit és feszültség építését annak tuti be fog jönni. A jó Ennio tuti ott kell legyen az év legjobb filmzene szerzői között, ahogy Robert Richardson bámulatos képei is. Csodásan játszik a fényekkel, árnyékokkal, a tájjal és még a berendezések is frankón látványosak. Kár, hogy kevés kültéri képet kapunk.

Összegzés: Magáról a filmről többet nem írnék. Aki szereti Tarantino filmjeit, stílusát, nem fog csalódni. Marha jól megírt, felvett, és érdekes film. Szerintem jobb is mint, a Django (már csak azért is, mert a történelmi vezeklést itt sokkal finomabban adta elő), de a Kutyaszorítóban, Ponyvaregény, Becstelen Brigantyk szentháromság érinthetetlen maradt.

Értékelés: 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr328247152

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2016.01.07. 13:13:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2016.01.08. 14:44:27

Nem két szóból áll a cím? Hateful eight. Ez nekem kettőnek tűnik. Vagy mire gondolsz?

Occam borotváltja 2016.01.21. 16:30:13

a cikk tele van helyesírási hibával, az embernek elmegy a kedve az olvasástól

gé ász 2016.01.23. 15:24:00

Sajnálom ,hogy Amerikában bukik a film,pedig megér vagy három Visszatérőt.
süti beállítások módosítása