Poros dolgozószobában is vívnak harcokat
2015. december 01. írta: thedirector

Poros dolgozószobában is vívnak harcokat

Kémek hídja

Bridge of Spies

2015

bridge-of-spies-movie.jpg

Hogy őszinte legyek - ahogy már 3 éve a Lincoln esetében is leírtam - sosem kedveltem a történelmi, háborús filmeket gyártó Spielberget. Nekem túl pátoszosak, egyoldalúak és nem árnyaltak ezen filmjei. A München és a Lincoln esetében pedig a dögunalmas szót is le merem írni. A szörnyfilmes-scifis-kalandfilmes Spielberg nálam sokkal nyerőbb. Azt viszont nem gondoltam, hogy az évekig "Untitled Cold War Project" néven futó Kémek hídja jó lesz.

THanks

Ebben mondjuk nagy szerepe van annak, hogy a forgatókönyvírói feladatokat a Coen tesók látták el. Így az amúgy meglehetősen száraz alapanyagot alaposan átitatták öniróniával, cinizmussal és humorral. A történet 1957-ben játszódik (kezdetben) amikor is az FBI elfogja Abel Rudolf-ot (Mark Rylance), a szovjet kémet. Az Egyesült Államoknak példát kell mutatnia tisztességes ügy eljárásban, noha marhára semmi kedvük, de mégis kinevezik mellé James Donovan (Tom Hanks) ügyvédet, hogy legyen Abel védője. Eközben egy amerikai kémrepülő pilótája szovjet légtérben kénytelen katapultálni, így Gary Powers (Austin Stowell) pedig az ellenség markában ragad. A cserét Jamesnek kell lebonyolítani, mégpedig az ekkor éppen nem túl biztonságos Berlinben.

3ba82405-fa9e-489b-ba1c-9dc8b2251d05-2060x1236.jpeg

Hát kell azért bátorság erre az eseményre felhúzni egy majd 2,5órás filmet. Szerencsére érezték ezt a Coen tesók és Spielberg is, mert egészen jól elkülöníthető ~1-1 órára bontották a filmet. Az első "rész" Abel védelméről szól, míg a második etap a fogolycseréről. Szerencsére ez a két szekvencia nem oltotta ki egymást, így egyformán erősek és izgalmasak a maguk módján. Mert azért bizony piszkosul le tud ülni a film pár percre. Értem én, hogy a hidegháborúban a harcok informátorok, kémek között zajlottak poros szobákban, hófedte sikátorokban és dohos pincékben. Megvan a maga szépsége, csak éppen nem túl izgalmas. Pluszban nyilván nem túl hű film történelmileg (még ha igaz történet alapján is készült), viszont 1-2 jelenetet leszámítva nem sok hidegháborús fenyegetettséget tapasztalunk. Pont a paranoid, mindenki mindenkit lehallgat, informálódik, kémkedik részekből kapunk keveset.

bridge2.jpg

Innen nézve a Lincolnhoz áll közelebb, mint pl. a Hadak útján-hoz. Szerencsére azonban nem olyan unalmas és érdektelen mint az előbbi és nem olyan pátoszos, mint az utóbbi. Viszont így sem sikerült néhány hatásvadász jelenetet elkerülnie Stevennek. A német jelenetek például megmosolyogtatóan egy ügyük, ahogy az utolsó metrós jelenet sem kellett volna. Ezeket leszámítva viszont a film, több mint oké. Mark Rylance, amikor a vásznon van simán lopja a show-t. Tom Hanks a maga szokásosan elegáns, finom és makacs-humoros játékával szinte hozza a kötelező "nép fia" humánus, kedvelhető karaktert, aki családapa, hazafi, de emberséges is egyben. Ha nem is válik a szemünk előtt "fontos" emberré, a végére kiderül, hogy mennyire sokat is köszönhet az USA neki. A Coen tesók scriptje egységes, nem ingadozó minőségű, a dialógusai pedig tökéletesek, mint mindig. Janusz Kaminski remek képeket készített és Thomas Newman zenei témái is hozzák a kötelezőt.

Összegzés: Spielberg és alkotógárdája végre visszatért a szórakoztatáshoz. Sikerült egy egyenletesen jól felépített, szerethető és érdekes filmet forgatni, egy olyan emberről, aki elsőre nem tűnik jó alapanyagnak, de szépen a két és fél óra alatt kiderül, kár lett volna nem megismerni James B. Donovan életének egy fontos fejezetét.

Összegzés: 8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr858129728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása