[Klasszikus Film] Észak-északnyugat
2015. szeptember 22. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Észak-északnyugat

Észak-északnyugat

North by Northwest

1959

maxresdefault_29.jpg

Humor, feszültség, erotika. Ez a hármasság határozza meg személyes kedvenc Hitchcock filmemet, amit minden évben meg kell nézzek legalább egyszer. Az idei is megvolt és ha már letudtam, viszonylag könnyen szavaztam meg neki a hónap [Klasszikus Film] rovat győztesi címét.

Ki tudja merre van arccal?

Roger Thornhill (Cary Grant) az életét folyton pörgésben élő, sikeres reklámszakember. Egyik átlagos napon elrabolják, és a megbízó Mr. Vandamm azt gondolja róla, hogy ellenséges kém, ezért infót akar kicsikarni tőle. Roger nem tudja, hogy valóján a titkosszolgálat csalija, akivel az ő kémjüket szeretnék félrevezetni. A férfi élete hamarosan fordulatot vesz és ezúttal azért kell pörögnie, hogy megússza ép bőrrel.

north-by-northwest-kickass-microstar-rg-mp4_006412406.jpg

Az Észak-északnyugat egy vérbeli, nagyszabású akció kém thriller. Hitchcock zsenijét nem lehet elégszer dicsérni (fogjuk is még mindjárt), de hogy valaki képes arra, hogy az akció-thriller műfaját nem oltja ki a vígjátéki elemek, hanem csak erősíti, azt gondolom nem kis dolog. Talán azóta is maximum egy kezemen meg tudom számolni, hányan képesek erre. Rendezőnk szinte tökéletesen alkalmazza a menekülő férfi toposzát. A már már Coenesnek mondható fatális félreértés és az ebből bonyolódó, kivételes képességgel végigvezetett csavaros történet lefedi a zseniális jelzőt. Talán az egyik olyan Hitch film, amiben hibátlanul lett balanszírozva a humor és a suspense. Emiatt nyilván a könnyedebb szórakozásra vágyók is megtalálják benne a számításukat.

north-by-northwest-52.png

"Ez csak egy film" - válaszolt Alfred, mikor arról kérdezték, hogy nem volt-e a repülős jelenet befejezése kissé triviális. Részben igaza van. Ez csak film valóban, de nem egy, hanem A. Bátran kimerem jelenteni, hogy azt a jelenetet, amiben a találkozó helyszínén (kukorica táblával szegélyezett kereszteződésben) fényes nappal egy permetező gépet küldött Vandamm , Roger ellen, a filmtörténelem egyik legtöbbet kopírozott, klasszikus akciófilmes jelenete. Soha előtte, és azóta is ritkán látni ilyen intenzív akció szcénát. Ha, hozzávesszük, hogy ez 1959-ben készült, szinte felfoghatatlan. A rendező úgy nyilatkozott, hogy elakarta kerülni az akciófilmek kliséit, ahol a gonosz és a főhős egy sötét sikátorban vagy gyárban találkozik. A számítása bejött, hisz erről a jelentről csak az nem hallott, akit sosem érdekelt igazán a filmművészet.

north-by-northwest.jpg

Ez pedig csak egy jelenet a sok emlékezetes közül, hisz ahogy a repülős, úgy a részegen autóvezetős, vagy a finálé is bőven megelőzi a korát. Nem véletlen emlegetik a Patyomkin páncélos filmtörténeti szerepéhez ennek a filmnek néhány elemét. Hitchcock ráadásul mindig is a legelegánsabban és leggondosabban alkotta meg filmjeit és annak háttérinfóját. Annál is érdekesebb, hogy ezúttal a csavar abban rejlik, hogy Vandamm tétjét nem ismerjük meg. Nem tudjuk a kormányügynökök vetélkedésének tétjét. Pusztán elég, hogy a főhősünket olyan eseményekbe sodorja, ami a rohanó, és kissé pimasz életviteléből, egy sokkal felelősségteljesebbe taszítsa. Megkapja a szerelmi szálat is a film, amit én ugyan nem hiányoltam, de az is igaz, hogy van annyi izgalom és romantika Roger és Eve (Eva Marie Saint) között, ami fenntartja az érdeklődést. Bár szerintem a színésznő kicsit túltolta néha.

994401_orig.jpg

Még a fantasztikus zenére és a vágásra akartam kitérni. Míg előbbi iszonyatosan sokat adagol a suspenshez (és néha bizony túl hangos is volt), addig a vágásnál csak maximum annyit lehet felhánytorgatni, hogy a vége egy picit kapkodós lett. De az a jelenet pl. mikor Eve és Roger épp ágyba bújnak és Hitchcock átvág egy vonat képére, amint bemegy az alagútba. Kell ide magyarázat? :)

Összegzés: Szédülés, Madarak, Psycho, A kötél, Idegenek a vonaton stb..Már csak ezekből kiválasztani a legjobbat is nehéz lenne, de szerintem az Észak-északnyugat a rendező legjobbja. Fordulatos, letisztult, önironiukus akció-kém thriller egy kis humorral. Tökéletesen végigvezetett, jól megírt film, egy sor filmtörténeti jelenetsorral, amire mindenki emlékezni fog, aki megnézni.

Értékelés: 9/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr487808024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása