[Klasszikus Film] Az ördögűző
2015. augusztus 31. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Az ördögűző

Az ördögűző

The Exorcist

1973

exorcist-regans-window-140364.jpg

William Friedkin rendező úr sosem volt állítólag egy széplelkű, könnyen kezelhető személy. A francia kapcsolat című kultikus, Oscar díjas filmje kapcsán többen is megjegyezték, hogy hajthatatlan, szadista és a végletekig kiszámíthatatlan fickó. Aki nem hiszi megnézheti a 2011-es Gyilkos Joe-t, amiben Mr.Friedkin még 76 évesen is olyan dolgokat hozott elő, amire sok nyugdíjas korú alkotó már nem vállalkozna. Ki másnál lenne jobb helyen egy olyan zsigerien félelmetes és ellentmondásos, érzékeny témát érintő mű, mint Az ördögűző.

Öncélú támadás

A történet könnyen leírható annyival, hogy a tízen éves Regan-t megszállja az ördög. Édesanyja borzongva figyeli, ahogy lánya egyre furcsább és egyre visszataszítóbb viselkedési formát vesz fel. Majd, mikor az orvostudomány is tanácstalan , a nő felkeresi Merrin atyát, hogy végezzen el egy ördögűzést. "Minden idők legfélelmetesebb filmje". Ezzel a kijelentéssel indították a filmet a reklámanyagokon. Az az igazság, hogy alapvetően ha nem is teljesen helyes, van benne valami. A félelmetes helyett, inkább a felkavarót használnám. Már a forgatás idején kilenc ember halt meg. Tűz pusztította el a díszleteket. -20 fokot csináltak a szobában, ahol a film java játszódik. A bemutató idején pár helyszínen be is tiltották a filmet. Történt ugyanis, hogy a moziban egy nő elvetélt, többen is hánytak, elájultak, az autópályán pedig a film után hazamenet is meghalt egy ember. Néhányan pedig erős istenkáromlás miatt kérték, hogy vegyék le a filmet a műsorról. Látható volt, hogy nem zökkenőmentes Az ördögűző karrierje.

2222.jpg

Létezik egy rendezői változat is a műből, ami szerintem sokat ront az összképen. Kétségkívül vannak benne jó és hasznos jelentek, de akad bőséggel olyan is, ami megtöri a film ritmusát és öncélú is. Na, de a lényeg, hogy mitől sokkoló ez a film? Friedkin kiválóan építi fel az elkeseredettséget és vele párhuzamosan a totális megőrülést. Amint kezdenek befuccsolni az orvostudomány által megmagyarázható ötletek, és párhuzamosan Regan is egyre durvább lesz, az tanítani való. Főleg, mikor még mindig vakarják a fejüket az orvosok és ragaszkodnak valami orvosi állásponthoz, mikor már semmi nem igazolja őket. Regan pedig egyre jobban tombol. Igen, az a bizonyos feszületes jelenet még ma is megdöbbentően erős, nem pláne 40 éve. Szerintem Friedkint nem ok nélkül támadták, mert ezt ma sem sok mindenki meri megtenni.

exorcist.jpg

A film első fele ennek ellenére is helyenként terjengős. Fontos az alapozás, de már egy óra is eltelt, mire az ördög átvette a hatalmat a kislány teste felett. Innen viszont eldurvul a játszma. Regant alakító Linda Blaire telitalálat volt a szerepre. Karras atya jól ellenpontozza drámával a horrort. Mindig is éltem a gyanúperrel, hogy annyira azért nem volt bátor a stúdió, hogy 2 órát csak erre az egy történésre tegyen fel, ezért az Atya kálváriája is kapott megfelelő időt, de kibontást annyira nem. Az mindenesetre azért jól körüljárt kérdés, hogy a mai "felvilágosult" világban, hogy áll helyt egy pap. Megtalálja-e a helyét és tudja-e tartani a vallását. Hogyan él meg kríziseket? Ez a sok dolog, kiegészítve még az anya őrlődésével és a démon megmutatásával talán picit túl tolakodó lett, de a rendezői változat ezen javít valamelyest. Még a sminkesek, hangmérnök elsőrangú munkájára szeretnék kitérni. A hanghatások, vágások nagyon feszültté, már már idegőrlővé teszik a filmet. A smink pedig olyan durván torzítja el Regan-t, hogy valóban elhisszük, itt és most tényleg egy démont látunk egy kislány testében.

Összegzés: Nem állítom, hogy minden idők legjobb horrorja. Sőt a több dráma miatt ez szerintem nem is lehetséges, de hogy a legsokkolóbb és témájában a legjobb az biztos. Rendkívüli alakítások, sminkes és hangmérnöki munka. Friedkin a filmes tabuk egyikét nem csak feszegeti, hanem le is dönti. Hogy ez a film erénye, vagy visszataszító pontja, mindenki eldönti maga, de ettől független is klasszikus darab.

Értékelés: 8,5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr367749136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása