[Klasszikus Film] Animal Kingdom
2015. április 27. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Animal Kingdom

Animal Kingdom

2010

Havi K.F. rovatomba egy olyan alkotást választottam, amely kicsit eltér az eddigi szereplőktől. Nem igazán ismert. Nem igazán könnyű mű. Nem lett anyagi siker. A közönség imádta, de nem tudta úgy szeretni, mint egy igazi nagy mozit. Az Animal Kingdom ráadásul pl. nálunk nem is került forgalomba (Miskolci Cinefesten ugyan meglehetett nézni egyszer). Mégis itt van és lazán elérte a státuszát, pusztán nem széles körben lett klasszikus, hanem csak egy bizonyos rétegnek. Viszont ideje megismerkednie vele annak, aki még nem látta.

010aki-james-frecheville-003.jpg

"Ez egy kibaszott őrült világ"

2011-ben, amikor daráltam le a 2010-es filmek elmaradását, azt hittem jobb bűnügyi film nem lesz Ben Affleck Tolvajok városájánál. Aztán megérkezett az Animal Kingdom, és úgy vágott pofán, hogy nem tudtam hogy van e még a zsánerben több ennél. Azóta sem igazán láttam jobb filmet a témában, és most, a napokban újranézve sem csökkent az élmény. A történet egy Pope Cody (Ben Mendelshon) nevű szökésben lévő bűnözőről és népes családjáról szól. 3 fivére és anyja bújtatja a férfit. Összetartó a família, noha, a testvérek nem könnyű jellemek. Ebbe a közegbe kerül be a tizenéves Josh (James Frecheville), akinek az anyja (Jackie Weaver) a fiú tesók húga volt, amíg túl nem lőtte magát. A rendőrség, Leckie nyomozóval (Guy Pearce) az élen, persze folyamatosan ott ólálkodik a család körül. Ahogy elmérgesedik a helyzet a tesók és a rendőrök között, úgy válik egyre nehezebbé a kérdés Josh számára is, hogy hova álljon?

010aki-joel-edgerton-001.jpg

David Michód (vele tavaly a The Rover kapcsán már találkoztunk) író-rendező nagyon finom, minimális filmnyelvi elemekkel éri el, hogy szinte a bőrünkön érezzük, milyen érzés, amikor egy ártatlannak tűnő, magát kiszolgáltatott helyzetben találó ember / fiatal önkénytelenül keveredik bele olyan eseményekbe, amibe nem szeretne. Milyen érzés az, amikor próbál távol maradni a bűnözéstől, mégis a rendőrőrsön találja magát. Amikor az ilyen közegből próbál valaki kitörni, az mennyire nem marad lelki, testi sérülésmentes. Michód szinte alig használja a narratív elbeszélést, vagy bolygatja meg nagy csavarokkal a történetet. Teljesen jól tud mesélni karakterekkel, képekkel. Emiatt még állatiasabb az egész. A cím nem véletlen. Egy matriarchális rendszert látunk, ahol tényleg állati törvények uralkodnak. Az anya "tigris" a vezér, majd jönnek a kölykök, ahol a legerősebb b**ik.

image01.jpg

Zenével is a finom, nem tolakodó utat választották és a képek sem fognak sírásra kényszeríteni bennünket, de ne higgyük, hogy ez nem tudatos, vagy elbaltázott. Itt minden a ridegségnek van alárendelve. A szereplőgárda bámulatos. Tele van nagy névvel, Michód mégis elérte, hogy senki ne játsszon le senkit a vászonról. A fent írtakon felül feltűnik még Joel Edgerton Mirrah Foulkes és Luke Ford is. Mindenkinek jól megírt, több dimenziós, olykor kiszámíthatatlan karaktere van. Figyeljétek meg az anyukát. Az egyik legjobb anya karakter, akit vászonra kanyarintottak. Ahogy beszél a gyerekeivel, neveli a meglett férfiembereket. Rémisztő. Josh szintén remek. Sokan írták, hogy az érzelemmentes, már már unott játéka, megöli a filmet, pedig pont emiatt lesz izgalmas. Hiszen nem lehet olvasni az arcáról, hogy most épp kivel van, és mit fog tenni.

still-of-ben-mendelsohn-and-laura-wheelwright-in-animal-kingdom-_2010_-large-picture.jpg

Egyedül talán Guy Pearce karaktere lett tipikus nyomozós, amolyan igazság bajnoka karakter, aki csak a szemetet akarja kisöpörni az utcákról. Persze így is van egy csomó nagy pillanata. Ahogy a filmnek is. Volt néhány olyan jelenet, amit tuti nem felejt el, aki látta. Az viszont sajnos bajos, hogy helyenként indokolatlanul leül a film és ritmust téveszt. Emellé 1-2 hatásvadász elem is felkerült az étlapra. A rendező úr azonban ezeket a The Roverre már kigyomlálta, így az szinte tökéletes film, ez egy picivel alatta marad.

Összegzés: Kár lenne mellébeszélni: Az Animal Kingdom rémisztő, megdöbbentő és riasztó film, arról, milyen amikor valaki rossz közegbe kerül és ráadásul nem is tehet róla. Könyörtelen bűnügyi film, a vásznat szétfeszítő krimi-dráma, pazar szereplőgárdával és közel tökéletes rendezéssel. Pár hiba becsúszik ugyan, de ettől még zseniális és klasszikus a műfajában.

Értékelés: 8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr967402248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TommyFCIM 2015.04.28. 10:46:08

Nagyon jó film. Hasonlóan letaglózó, zseniális alkotás a Snowtown is. Nem mellesleg az is ausztrál film.

thedirector 2015.04.28. 12:34:47

@TommyFCIM: Köszönöm az ajánlást. Azt még nem láttam.
süti beállítások módosítása