BEST OF 2014!! Ez volt 2014 szerintünk.
2015. január 29. írta: thedirector

BEST OF 2014!! Ez volt 2014 szerintünk.

*sablon szöveg, sablon szöveg, sablon szöveg*.  Na jó, kicsit azért beszéljük meg ezt a 2014-et. Sokan hajtogatják, hogy döglődik a filmipar és nem készülnek jó alkotások, sőt a tavalyi év kifejezetten nudli volt filmek terén. Mi, ezt tökéletesen másként látjuk. Sőt fennállásunk negyedik évében azzal kellett szembesülnünk, hogy ezúttal, már a Top10-be is minimum 9-es osztályzattal tudott csak bejutni film. A sorrendbe szedést meghagytuk úgy, ahogy tavaly is. Azaz a 20 legjobb filmet írtuk össze. Egyszerűen, ha kis és nagy költségvetésű filmeket is meg akarjuk mutatni lehetetlen 10-be szedni, viszont külön külön kasztokba rendezni meg nem szeretnénk.  A többi kategória is maradt úgy, ahogy 3 éve.

21_1.jpg

Filmek terén, mi kifejezetten élveztük 2014-et. Jake Gyllenhaalból igazi féreg lett, J.K.Simmonsból egy szadista zenetanár. Steve Carelltől megfagyott az ereinkben a vér, és Rosamund Pikenak sem lennénk a barátja. Az északi filmkészítők brutálisan összeszedettek még mindig, ahogy általánosságból elmondható az európai filmekről is. Amerika marad továbbra is a biztonsági játszmánál, már ami a blockbustereket illeti. Viszont kifejezetten jól sikerült folytatások és képregényfilmek készültek. Elég, csak, ha Galaxis őrzőire, az X-menre vagy az új Amerika Kapitányra gondolunk. "Kedvenc" majmaink új kalandja is remek lett. Imádtuk Linklater ambíciózus 12 éves munkáját. A synthpop kezd újra betörni a filmekbe. Lubezki megint parádés felvételeket készített egy mexikóival. A legnagyobb öröm, hogy 2011-után újra magyar filmet köszönthetünk a listán (akkor a Torinói ló jutott be a legjobb 10-be). A VAN kicsit helyretette a hazai filmek renoméját. Egyszóval nem volt rossz év ez. Sőt!

Legjobb színészek:

További színészek: Tom Hardy (Locke), Benedict Cumberbatch (The Imitation Game), Joaquin Phoenix (Her), Jack O' Connell (Starred Up), Bradley Cooper (American Sniper), Philip Seymour Hoffman (Most Wanted Man), Miles Teller (Whiplash).

Legjobb színésznők:

További színésznők: Emma Stone (Birdman), Shailene Woodley (The Fault in Our Stars, White Bird in a Blizzard), Amy Adams (Her)

Legjobb mellékszereplők:

Legjobb rendezők:

Legjobb filmzenék:

További remek filmzenék: Trent Reznor & Atticus Ross - Gone Girl, VA-White Bird in a Blizzard, VA - The Guest, Mica Levi - Under The Skin, Brian Batz,Kaspar Kae & Kare Vestrheim - Kraftidioten, Michael Giacchino - Dawn of the Planet of the Apes.

Legjobb operatőri munka:

Emmanuel Lubezki - Birdman
Daniel Landin - A felszín alatt (Under The Skin)
Hoyte van Hoytema - Csillagok között / A nő (Interstellar / Her)
Philip Ogard - Az eltűnés sorrendjében (Kraftidioten)
Robert D. Yeoman - A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel)

Legjobb történet / forgatókönyv:

Dan Gilroy - Éjjeli féreg (Nightcrawler)
Spike Jonze - A nő (Her)
Dan Futterman & E. Max. Frye - Foxcatcher
Gillian Flynn - Holtodiglan (Gone Girl)
Wes Anderson - A Grand Budapest Hotel (The Grand Budapest Hotel)

Legrosszabb film:

Mogyoró meló (The Nut Job)
Herkules legendája (Legend of Hercules)
Pompeii
Én, Frankenstein (I, Frankenstein)
Csajok bosszúja (The Other Woman)

Az év legegyedibb filmjei:

Coherence
What We Do In The Shadows
A felszín alatt (Under The Skin)

Legkellemesebb csalódások:

A Lego kaland (The Lego movie)
A holnap határa (Edge of tommorrow)
VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Legnagyobb csalódás:

Godzilla
Noah (Noé)
Műkincsvadászok (The Monuments Men)

Legjobb animációs filmek:

A Lego kaland (The Lego Movie)
Így neveld a sárkányod (How to Train Your Dragon 2.)
Hős6os (Big Hero 6)

Leglátványosabb filmek:

Csillagok között (Interstellar)
A galaxis őrzői (Guardians of the Galaxy)
Transformers - A kihalás kora (Transformers - Age of Extinction)
A hobbit - Az öt sereg csatája
(The Hobit - Battle of the Five Armies)
X-men: A eljövendő múlt napjai (X-men: Days of the Future Past)

AZ ÉV 20 LEGJOBB FILMJE:

 

Megint sikerült száznál is több filmet megnézni a tavalyi felhozatalból. Sajnos nem mindet. Lesz egy két alkotás, akik már csak az idei évben versenyezhetnek. Nem is szaporítanám a szót. Lent képekkel illusztrálva, kis megjegyzéssel az a 20 alkotás, amit a legjobbnak találtunk. Aki lusta olvasni, vagy szeretné mozgóképen is megnézni, a szokásos videó ezen sorok alatt található.

TOP 20 FILM - PART 1. (20-11)

TOP 20 FILM - PART 2. (TOP 10.)

20.

20_2.jpg

A Kálvária, csattanós választ ad az örök kérdésre a hittel, vallással kapcsolatban. Néhol leül a film, és sokat filozofál, de aki szereti a McDonagh féle sajátos humort-drámát, az adjon egy esélyt a filmnek. Ezzel In Bruges-i közelségbe került John Michael.

19.

19_2.jpg

Kicsit Kubrick, kicsit Malick, kicsit Lynch, de nem plagizálva. Jonathan Glazer filmje tűpontos képet fest az idegenek önfelfedezéséről és beilleszkedéséről.Erősen társadalomkritikusi felhanggal bír, amit az ilyen filmek ráadásul nem vásári módon adnak el. Vizuálisan pedig lenyűgöző alkotással van dolgunk. Hogy évek múlva is hivatkozási alap lesz-e a film, nem tudni, de hogy megvan rá minden esélye, az biztos.

18.

18_2.jpg

Aki hozzám hasonlóan elvesztette mára a hitét a horror műfajában, az nézze meg a The Babadook-ot, mert rettentően szuggesztív alkotás. Végre kaptunk 2014-ben egy olyan ízig-vérig klasszikus horror elemekkel operáló filmet, ami jó eséllyel pályázik a hivatkozási alap jelzőre.

17.

17_3.jpg

Nagyon jó és okos film. Nem beszél mellé, nem unalmas, feszült, és releváns kérdéseket feszeget. Parádésan fényképezett és nagyon jó kaland. Egyedül az érzelmek és a giccs két marokkal való szórása, valamint az állandóan hiteltelenül puffogtatott űr Coelho miatt nem lesz ez több egy, pusztán jó filmnél. Sok rendező szeretné, ha ilyen lenne a „csak jó” filmje.

16.

16_2.jpg

Megint nem kellett csalódni a Marvelben. A galaxis őrzői ízig-vérig szórakoztató film, mely ügyesen vegyíti a műfajokat. Tele van emlékezetes, idézhető egysorosokkal. Egy látványos, szerethető, és nagyon bátor próbálkozás eredménye.

15.

15_2.jpg

Az egyik legfurább romantikus film, ami nem kisebb feladatra vállalkozott, mint, hogy megmutassa milyen a szerelem. Az igazán őszinte és belülről jövő érzés. Megmutatja milyen csodálatos és fájdalmas dolog. Azt is, hogy mire képes az emberrel pozitív és negatív oldalról is.

14.

14_2.jpg

Wes Anderson nem okozott ezúttal sem csalódást. Imádjuk ezt a középre rendezős, babaházas, börleszkbe hajló dráma-komédiás stílust, de azért nem lehet elmenni szó nélkül az önismétlés mellett. Nincs ezzel a filmmel semmi nagy gond, de a végtelenségig nem lehet futni ugyanazokat a köröket.

13.

13_2.jpg

Sokan állítják, hogy az átírt végkifejlet ellenére is, ebből a könyvből jobb filmet nem lehetett készíteni és én, hiszek nekik, de nem vagyok teljesen elégedett a látottakkal, Fincher mércével mérve. Erős atmoszféra, kissé lassú történetvezetés, teljesen korrekt színészi alakítás, csavaros és sokkoló második félidő és okos kérdések, amik azonban sajnos javarészt csak a felszínt kapargatják.

12.

12_4.jpg

A színészi játék fenomenális és természetes. A forgatókönyv és a mondanivaló jó és nem öncélú. Vizuálisan parádés. Pusztán nagyot akart markolni, és a végére túltelítődünk a mondanivalóval. Ettől még persze egy tiszteletreméltó és jó film, egy zseniálisan erős rendezőtől.

11.

11_2.jpg

A VAN pokoli szórakoztató és tanulságos film. Semmi erőlködés, semmi izzadtságszag, semmi művészieskedés. Kiváló kórkép a 30-asokról, Budapestről, az országról. Szinte végig egyenletes színvonalú, hiteles, őszinte alkotás.

10.

10_2.jpg

Ennél jobb film nem volt nyáron. A majmok bolygója - Forradalom minden szinten közel hibátlanul teljesít. Fantasztikus élmény, a komolyabb filmek és a könnyedebb akcióra vágyóknak egyaránt, az nem kérdés, hogy sokkal jobb, mint az első része és az sem, hogy van egy szakajtóra való retinába égő jelenete.

9.

09.jpg

Ez a film nem töröl lába, mielőtt rád rúgja az ajtót. Átvert, elhitette velem, hogy egy átlagos dráma lesz, és olyan szintű, zseniális műfaj kavalkáddá nőtte ki magát a végére, hogy nem tudtam mást tenni: mosolyogtam, mint a tejbetök. Ez a film hangulatilag egy csoda. Egy fejbiccentés a jó 80-as évek slasherei, hideg thrillerei előtt. De még milyen biccentés!

8.

081.jpg

Meglepően zseniális film lett az Eszeveszett mesék. Végre egy olyan vígjáték, ami tényleg elejétől a végéig vicces, ugyanakkor elgondolkodtató. Sírva nevettem végig. Több ilyen igényes filmre lenne szükség. Reméljük Damián Szifrón legközelebb is valami hasonlóval ajándékoz meg bennünket. Az év egyik legjobbja.

7.

07.jpg

Rejtett buktatókat ez a film, de Bennett Miller gyakorlatilag mindet kikerülte. Szinte meg sem lehet mondani, hogy egy Hollywood-i produkciót látunk, olyan minimalistán szerzői filmes. Ráadásul egy percre nem válik negédessé, pátoszossá. Bivaly erős rendezés, fantasztikus színészi teljesítmény. Első rangú színész és történetvezetés. Ezt hívják mestermunkának.

6.

06.jpg

Elképesztően erős alkotással van dolgunk. Állandóan megújuló műfaj. Értelmes, csavaros történet. Remek korrajz és közeg. Parádés színészi gárda. A képi világ és a zene már csak hagymakarika a zsíros kenyér tetején.

5.

05.jpg

Nagyok voltak az elvárások a Boyhood-dal kapcsolatban. Meg is felelt neki erősen, ráadásul kísérleti filmes mivolta  ellenére maradandó és fantasztikus alkotás, az biztos. Tökéletesen átadja azt az érzést, hogy minden ember egyedi és az élet minden pillanata egy élmény. Egy emlék a gondolatainkban vagy akár a celluloid szalagon.

4.

04_1.jpg

Bivaly erős atmoszférájú, feszült film lett az Országúti bosszú. A színészek remekelnek, a történet egyszerű, de nagyszerű és az i-re a pontot egyértelműen a befejezés teszi fel, ami után újra kell értékelni a filmet. Zseniális alkotás.

3.

03.jpg

Hatalmas hiba kihagyni Az eltűnés sorrendjében-t!  Végig erős, szuggesztív, fekete komédia, már-már szürreálba hajló groteszk humorral, erős drámai felhanggal, cinikussággal. Gyakorlatilag nem tudok róla semmi rosszat mondani. Nem is lehet kérdés, hogy északi barátaink továbbra is nagyon tudnak filmeket készíteni.

2.

02_2.jpg

Nincs értelme mellébeszélnem: A Whiplash magasan kiemelkedő film a tavalyi felhozatalból. Egy vérprofi, ritmusos, hangulatos, összetett, intelligens és nagyon nagyon élvezetes mestermunka.

1.

01_6.jpg

Drive+Hálózat+Taxisofőr és egy kis Torrente összeturmixolva, de semmi plágium. Egyszerűen ilyen egy tökéletes, szórakoztató, intelligens, jól megírt és eljátszott mozi 2014-ben. Ki ne hagyjátok!

Best of 2013:

http://filmertek.blog.hu/2014/01/30/1_991

Best of 2012

http://filmertek.blog.hu/2013/01/26/best_of_2012_az_ev_legjobb_mindene

Best of 2011

http://filmertek.blog.hu/2012/02/05/2011best_of

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr287109727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása