A 80-as évek 20 legjobb filmje I.rész TOP 20-11
2014. augusztus 11. írta: thedirector

A 80-as évek 20 legjobb filmje I.rész TOP 20-11

Sokkal nehezebb dolgom volt a 80-as évek filmes listáját összeállítani, mint a 70-eset. Ott az első 3 film volt nagyon szoros versenyben, itt viszont nem volt olyan "durván" kiemelkedő és egyértelműen az elejébe kerülő film. Sok nagyon egyformán jó és magas színvonalú film született ebben az időben, de dönteni kellett, úgyhogy így néz ki a lista (első fele).

20.

First-Blood.jpg

Rambo - Első vér (1982)
Rambo: First Blood
Rendező: Ted Kotcheff

Vicc vagy sem, a Rambo első része egy fantasztikus lelki dráma, harci közegben. Ez a film több akart lenni és több is lett, mint egy sima háborús-akció mozi. Itt tényleg értjük John vívódását. Egy olyan embert látunk, aki harcolt, és akiről lemondott a hazája. Ezt a feldolgozási folyamatot pedig tökéletesen visszakapjuk. Látjuk Vietnám miféle utálatot, feszültséget húzott elő a harci géppé képzett veteránokból. Elfogadhatatlan és igazságtalan, ami Johnékkal történt, és ezek megjelenítése miatt itt a helye a filmnek a top 20-ban.

 

19.

pb1.jpg

Roger nyúl a pácban (1988)
Who Framed Roger Rabbit
Rendező: Robert Zemeckis

Fantasztikus stílusbravúr ez a film. Nem csak a rajzolt-élőszereplős kettősségre gondolok, hanem a pengeéles noir paródiára, amely egyszerre ismerős mégis újszerű. A karakterek, melyek egytől egyig jól megírt, több dimenziós alakok, pedig itt a papírmasé kifejezés is helytállna. Csavaros, vicces, szerethető és egyben izgalmas is a Roger nyúl.

 

18.

stand-by-me-coin-flip.jpg

Állj mellém! (1986)
Stand by me!
Rendező: Rob Reiner

Mert szükségünk van minden korban, a szívmelengető, barátokról szóló történetekre. A karakterek nagyon jól megírtak, és a színészek is remekelnek. Főleg Jerry O' Conell és Kiefer Sutherland. Lendületes, hullámvasút az egész film és tartom: Stephen King dráma-kaland könyvei jobban működnek a vásznon (Halálsoron, Remény rabjai, Atlantisz gyermekei), mint a horrorjai.

 

17.

die-hard-1.jpg

Drágán add az életed! (1988)
Die Hard
Rendező: John McTiernan

A nagy betűs akciófilm. Méghozzá az újkori akció mozik királya. A kis területre korlátozódó akció, egyszerű történettel operáló, egy hősre korlátozódó film, megannyi más mozinak taposta ki az utat. John McClane azóta jelenség lett. Nem azért, mert Bruce Willis szinte tökéletesen testesíti meg a cinizmussal átitatott, "legyünk túl az egészen", beleszarok, hős archetípusát, hanem mert John McClane esendő, ember. Akinek van mit vesztenie, aki csak a feladatát látja el. Pluszban itt még a fő gonosz is libabőrt okoz bármikor.

16.

raging_bull.jpg

Dühöngő bika (1980)
Raging Bull
Rendező: Martin Scorsese

Ismertem egy bokszolót, aki látta Scorsese Jake LaMotta életéről szóló filmet, és azt mondta, hogy szereti a régi idők moziját, rajong a bokszért, de annyira ellenszenves volt Jake karaktere, hogy nem tudta szeretni a filmet. Ezzel maximálisan így vagyok én is, de ez senkit ne tántorítson el, ugyanis ez a filmet dicséri. Robert De Niro LaMotta szerepében ugyanis utálni valóan zseniális. Testileg és szellemileg is brutálisan fel kellett készülnie a szerepre és egymaga elviszi a filmet. Joe Pesci pedig itt alapozta meg a karrierjét Scosesevel. A 40-50-es évek hangulata még fekete-fehérben is hihetetlen erővel csapódik le.

 

15.

maxresdefault_3.jpg

Átlagemberek (1980)
Ordinary People
Rendező: Robert Redford

Rober Redford rendezői debütálása kifejezetten erősre sikerült. Olyannyira, hogy el is vitte a legjobb film és rendező Oscar szobrát is. Az Átlagemberek nem ígérte, hogy valami hihetetlen nagy dologról fog szólni, hogy lerántja a leplet az amerikai álomról, hogy megértjük milyen egy nehézségeken átjutó átlag család. Ennek ellenére, nagy dologról beszél, megismerjük a hamis amerikai álmot és megértjük az átlagemberek gondjait. Hiszen ez a film átlagembereknek szól.

 

14.

terminator1.jpg

Terminátor - A halálosztó (1984)
The Terminator
Rendező: James Cameron

Fojtogató, ijesztő és acélhideg. Ezekkel a jelzőkkel illették a kor egyik legjobb thriller-scifijét. A második rész nézőbarátabb, monumentálisabb részével ellentétben itt egy nagyon minimálisra nyírbált szentimentalizmus és optimizmus mentes, kemény férfias tech noirt kapunk. A végén a feszültségteremtése pedig simán állja a sarat bármelyik korabeli horrorfilmmel. Ez a nem puha.

 

13.

blade_runner_1982_9.jpg

Szárnyas fejvadász (1982)
Blade Runner
Rendező: Ridley Scott

Cyberpunk-scifi kedvelők egyesüljetek! Sokáig nem tudtak az emberek mit kezdeni Scott nyomasztó, lassú, kimérten elegáns scifijével, hiszen, ebben az időben sokkal közönségbarátabb filmek készültek a témában. Kevés a párbeszéd és egy Dick adaptációtól mi más várható el, mint minimum rohadt sok mögöttes tartalom? Mi van akkor, ha a teremtmény túlnő alkotóján? Mikortól önálló életforma egy gép? Mitől leszünk emberek? Ridley Scott ezen kérdésekre tökéletesen leképző művet készített, mely a 80-as évek egyik legnagyobb "most mit láttunk?" filmje. Nem tökéletes, de alapmű.

 

12.

Charlie-Sheen-in-Platoon-LOOKIN-SEXAY-sheenism-religion-for-sheen-addicts-32197115-1216-663.png

A szakasz (1986)
Platoon
Rendező: Oliver Stone

Nem volt könnyű helyzetben a mű, hiszen elődei olyan filmek voltak, mint a Szarvasvadász, az Apokalipszis most! és szinte egyidőben landolt a kor másik híres háborús Vietnámi filmje, az Acéllövedék. Ennek ellenére letaglózó filmet sikerült Oliver Stonenak a vászonra rittyentenie. Sikerült, mert míg a felsorolt filmek inkább a háború lélekre gyakorolt hatását, vagy a háború lezártával találkozó embert festi le, addig Stone filmje bedob minket a sűrűbe és átélhetjük a valódi borzalmakat. Talán utólag többen is túlontúl amerikai mosdatásnak titulálták a Vietnámi háború körül bonyolódó filmet, azt kár volna elvitatni tőle, hogy klasszikus született.

11.

amadeus-1984-19-g.jpg

Amadeus (1984)
Rendező: Milos Forman

Szép is az, hogy a film képes a zenét is megérinteni főleg, ha  humoros, tragikus, és szentimentális is. Páratlanul jó korrajz, és remek kosztümös dráma a világ egyik leghíresebb komponistájáról. Páratlanok azok a jelenetei a filmnek, ahogy egy egyszerű ötletből megszületnek a világ leghíresebb tételei. Milos Forman pedig sokadszor bizonyítja, hogy rendezőként, mit ki nem képes hozni színészeiből.

 

Olvasd el a 70-es évek összefoglalóját!

http://filmertek.blog.hu/2014/08/04/a_70-es_evek_20_legjobb_filmje_i_resz_20

http://filmertek.blog.hu/2014/08/06/a_70-es_evek_20_legjobb_filmje_ii_resz_top10

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr686579119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Globetrotter2014 2014.08.11. 15:58:43

Amadeus RRambó mellett, nem semmi lista :)

thedirector 2014.08.11. 16:24:36

@Globetrotter2014: Igazából előtte van az Amadeus, ha megnézed. :) Egyébként, igen, próbáltam szerteágazó és több műfajú listát összerakni.

Booksi 2014.08.11. 16:28:23

Hát az a Roger nyúúl, az valami borzalom. Főleg a többiekkel összehasonlítva.
Az tény, hogy a műfajok keverednek itt ami nem baj, csak igazából nem az "alma van az almával" összevetve.

thedirector 2014.08.11. 16:30:35

@Booksi: Már miért lenne borzalom? Szerinted eljutott volna olyan magasságokba a film, ha "borzalom" lenne, amilyenbe eljutott?

paráznabillegető 2014.08.11. 16:47:58

roger nyúl??? há mé nem a he-man, master of the universe?

Booksi 2014.08.11. 16:53:28

@thedirector: Na jó, de akkor a lósz@r sem lehet rossz, hiszen annyi légy nem tévedhet... :)

Valószínűleg csak nekem nem jött be, de igazából többszöri nekifutásra sem tudtam végignézni.
Vannak ilyen kisiklásaim, utálom pl. a szárnyas fejvadászt, a ponyvaregényt is. Pedig ezeket is majd mindenki isteníti, én meg már többször elaludtam rajtuk aztán mindig próbáltam esélyt adni nekik, és mire sikerült végig vinnem őket rájöttem, hogy az alvással jobban jártam.

thedirector 2014.08.11. 17:11:22

@Booksi: Filmeknél szerintem ez az érv, nem így van. Egyébként nem akarom, hogy ízlések miatt felesleges szócséplés legyen, de elmondásod szerint végig sem nézted, így mi alapján hozol meg döntést, hogy nem lenne a listán a helye? Mondjuk nyilván, nem tetszett, így nem értesz egyet, de elvitathatlan érdemei vannak a filmnek, ami miatt nem bánom, hogy a listára került. (egyébként ha telepakoltam volna művészfilmekkel, és kultúrsznob alkotásokkal, szintén lenne vita, úgyhogy nem bánom azt sem, hogy a mainstream dolgokból is emeltem be ide párat).

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.11. 17:12:36

Ha ez a legszarabb, népszerűvé vált filmek listája lenne...
még el is tudnám fogadni.
De így...

nyunyógomez · http://indafoto.hu/arecibo 2014.08.11. 17:15:21

Roger nyúl???? Na ne má... Inkább: Utolsó csillagharcos, Kedves ellenségem, Végső visszaszámlálás. Csak így hirtelen. :)

thedirector 2014.08.11. 17:23:27

@álfirkász: Megtennéd, hogy kifejted itt a tudatlan, filmhez nem értő publikumnak, hogy miért szar film pl. a Dühöngő bika az Amadeus vagy bármi más a "népszerűségi listáról" ?

bloghal 2014.08.11. 18:00:38

a diszkóból hazatántorgó kamaszgyerek ír ilyen színvonalon, amikor eszébe jut a házi feladat becsöngetés előtt

Booksi 2014.08.11. 18:03:00

Igazad van, izlésről vitatkozni értelmetlen és felesleges. Nincs bajom a listáddal, alapvetően felöleli annak a korszaknak a filmgyártását. A Roger nyúl egyszerüen számomra nézhetetlen kategória, de másoknak így neked is tetszett. Nem akartalak ezzel téged megsérteni. Mivel a lista még nem teljes gondolom a vissza a jövőbe széria szép helyen fog szerepelni. :)

thedirector 2014.08.11. 18:17:05

@Booksi: Korrekt írás. Nem sértettél meg. Nem vagyok sértődékeny. :)Holnap lesz a 2.része. Valószínűleg hasonlóan megosztó lesz az is. :)

Triest 2014.08.11. 18:46:57

ööö én azt a filmet Állj ki mellettem címen láttam.

porch monkey 4 life! 2014.08.11. 19:03:41

Végre egy blogger, aki tökösen bevállalja a saját véleményét! Szerintem 100-ból 0 fő jelölte volna a Rogert a 20 legjobb közé, pedig király :)

Amúgy az Acéllövedék jobb a Szakasznál, a Veszedelmes viszonyok jobb az Amadeusnál, hamár háború dzsungelben és kastélyban...

Nem írom a hiányzókat, mert nem ismerem az első tíz filmet. Ja, és a haverom a Die Hard hatására hordja a képen látható módon az óráját :)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.11. 19:14:46

@thedirector: Amadeust speciel nem ismerem. Amiket ismerek ezek közül, azok nem "jó", hanem populáris filmek, ami szvsz nem ugyanaz.
De abból kiindulva, hogy a Rambo, meg a Roger nyúl kb. a zs kategória teteje, a Terminátor is a so so, elviselhető... szóval ez egy értelmezhetetlen válogatás. Még ha az lenne a címe, hogy a "80-as évek húsz, nekem legjobban tetsző filmje", akkor nem is szóltam volna egy szót sem.
De akinek rambó kell... hát attól minden kitelik. :D

krferi 2014.08.11. 19:14:52

Képes voltál rá, hogy kijavítod a hibát, amit megemlítek (First Blood) és ugyanazzal a lendülettel ki is moderálod a hozzászólásomat? Úriember vagy, koma!

thedirector 2014.08.11. 19:15:59

@porch monkey 4 life!: Köszönöm szépen. Nem mondom, hogy nem esett jól. :) Holnap várható a top 10 és igen..Bruce annyira cool, hogy szétfeszíti a vásznat.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2014.08.11. 19:16:52

@thedirector: ja, hogy ezt te hordtad össze... így már értem a sértett hangnemet. Gondolom, úgy 12 éves lehetsz. Legalábbis lelkileg.

arncht 2014.08.11. 19:31:09

en szerettem a roger nyult :) azert nem olyan nehez jo filmeket talalni a 80as evekben sem... varom a kov reszben a vissza a jovobent es az indyt.

thedirector 2014.08.11. 19:33:42

@álfirkász: Megtennéd, hogyha nem értesz a filmekhez nem írsz ide? Nem fog hiányozni a kattintásod! A Roger nyúl a pácban, mint ZS. kategória teteje? A Terminator nálad elmegy kategória? Aki kicsit is konyít a filmekhez, az azonnal fog tudni legalább egy, de talán két érvet is miért van a listán a helye. Lottózni meg ne lottózz ma, mert ez a 12 éves téma is csúnyán mellé ment. Egyébként sem éppen betonbiztos lábakon álló érv "letizenkétévesezni" valakit. Vagyis lehet narancsosliba földén ez így dívik, de itt az érvekkel megtámogatott írásokat szeretjük nem a "csinálj jobbat" , "tízéves vagy" , "populáris szenny zs kategória" vérpistike kommenteket. Ettől független jogodban áll írni bármit is, de azért nem kéne elfelejteni a blogok lényegét. Ezt a tartalmat én így gondolom, ezért osztottam meg, ettől ez az írás nem megcáfolhatatlanul tényként kezelt valami, pusztán egy ártatlan lista. Nem kell továbbgondolni, azt ami nincs. :)

porch monkey 4 life! 2014.08.11. 20:28:38

@álfirkász:

Nem tisztem védeni a bloggert (nincs is rászorulva), de erről szólt a helyben végzett mai tevékenységed: fika, fika, fika, fika....fika, fika, személyeskedés...

Csak egyetlen érvet mondj, hogy miét szar a lista, csak egyetlent.. vagy mutasd meg a világnak a lelked mélyén szunnyadó esztétát írj 3 szerinted remek filmről... Még az is lehet, hogy neked lesz igazad, azt is elismerem :)

thedirector 2014.08.11. 20:33:46

@arncht: Valóban amilyen könnyűnek tűnik, pont annyira nem az. :)

arncht 2014.08.11. 21:06:03

@thedirector: korabban imdbn volt szures igy is :) most mar nincs.

Booksi 2014.08.11. 22:39:44

@álfirkász:
Egyébként te miket sorolnál fel abból a korszakból?
Mert az látjuk, hogy miket nem. Annak ellenére ezeknek a filmeknek a rendezői a mai napig a legelismertebb szakemberek hálivúdban és azon túl.
A Rambo 1 egyébként a később szériává bővülő "eposz" legjobb darabja. Közel sincs annyira elrugaszkodva a valóságtól mint az utána következő részek.
Mivel itt ízlésről, próbálsz meg vitatkozni, ezt nem tudod megtenni anélkül, hogy meg ne bánts valakit, kivéve ha kellő intelligenciával rendelkezel. Mivel feltételezem, hogy ez így van nálad, ezért praktikusabb, ha elmondod, hogy te milyen filmeket raknál egy ilyen listára.
Kíváncsian várom a jelöltjeidet.

thedirector 2014.08.12. 09:04:22

@mrbloodbunny: Örülök, hogy tetszett. köszönöm :)

Leone_510 2014.08.12. 10:59:08

álfirkász egy kis hülye puhapöcs a szaros blogjával együtt, ne válaszoljatok neki, egy buzi troll és ne etessétek !

a lista jó de nyilván van kb. 40-50 jó film és csak egyéni ízlés dolga, hogy mi kerül fel

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.12. 13:11:02

a die hard már látatlanban (értsd: a top 10et nem láttam még) nagyon hátul van.

Átlagos Nevű 2014.08.12. 14:42:40

A Rambonak fenn van a helye a listán, megvédem. Jók a jellemrajzok, nagyon élethűen bemutatja, hogy egy olyan ember, akinek évekig a háború volt az élete, mennyire kiszakad az otthoni világból. Brian Dennehy zseniális, mint keményfejű vidéki seriff, David Caruso szereplése meg visszanézve nagy poén.
A kultúrára is nagy hatással volt, a fejkendőt meg nem kell bemutatni, a fél világ másolta, ha meglátjuk, most is a film ugrik be egyből. Meg a "rambókés" kifejezés. Még az Angyalbőrben sorozatban is volt egy "Rambo".
A további részekre nem érdemes szót vesztegetni, azok simán agykikapcsolós lövöldék, de legalább abból jófajták.

Átlagos Nevű 2014.08.12. 14:49:10

Roger nyulat én megnéztem, tetszett, jópofa volt, de a 20-as listára a választék ismeretében tuti hogy nem férne be. Akkor már inkább a Csupasz pisztoly (hacsak nem az első tízre tartogatod :))

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.08.17. 07:23:51

@thedirector: simán, osztom a rágcsáló pisilőhely nézetet

HellsAngel 2014.08.17. 22:43:01

Ez a lista kb. annyira megoszto, mint Anettka fenykoraban, raadasul ugyanazt az iranyvonalat kepviseli mind a ketto: nulla tudas, nulla tehetseg, de azert kiall, es megmondja.

thedirector 2014.08.18. 08:38:15

@HellsAngel: De szerencsénkre itt vagy te és most jól az orrunk alá dörgölted. :)

moRtiZ 2014.08.18. 09:06:01

Szvsz. jó a lista. Aki Rambo First blood-ot leszolja, az talán nézze újra a filmet, egyáltalán nem az az agyatlan mészárlás mint a többi rész.
süti beállítások módosítása