[Klasszikus Film] Az oroszlánkirály
2014. július 29. írta: thedirector

[Klasszikus Film] Az oroszlánkirály

Az oroszlánkirály

The Lion King

1994

Kicsit nehéz szülés volt a havi Klasszikus Film rovat, mert nagyon sok film közül tudtam volna választani, mégis valahogy egyiket sem éreztem most alkalmasnak. Aztán az Az oroszlánkirály több okból is adta magát (noha, nem akartam egymás után két darab 90-es évekbeli filmet is a rovatba tenni, a múltkori Singles után): Egyfelől a múlt hónapban volt a 20.évfordulója a film (USA béli) bemutatásának. Másfelől pedig ez lesz az első rajzfilm, a rovat 17 részéből.

A trón harca

Fura csillagzat alatt született az Az oroszlánkirály. A készítés közben egyáltalán nem volt magától értetődő a siker, sőt az akkor nagy reményekkel megtámogatott Pocahontasra koncentrált a Disney stúdió inkább. Viszont Don Hahn producer és a rendező, Roger Allers -Rob Minkoff páros hitt a sikerben és a díjeső, az elismerés, és a hirtelen márkanévvé válás őket igazolta.

LionKingCast.jpg

Ebben az időben azért nem ment rosszul a cégnek. Már pár éve kijelölték az irányt, a sokkal bátrabb, és a gyerekeket, kevésbé gyereknek néző alkotásiakkal. Pedig igazán nagy trükkök nincsenek ebben a filmben. Egy királydrámába ágyazott felnövés történet a szavannákon. Igaz, ennél azért némiképp összetettebb a kép. A történet egy oroszlán testvérpárról szól kezdetben. Mufasa a méltóságteljes király, míg Zordon a ravasz testvére, aki lemaradt a trónról. Mikor megszületik Mufasa kölyke, Simba, Zordon teljesen kiesik az öröklési folyamból, ezért ravasz tervet sző, hogy eltüntesse a képből a királyt és utódját is.

The-Lion-King-3.jpg

A mese, amely sok gyerek lelkét törte össze akkor. Disney filmekben szülőnek lenni nehéz, sőt egyáltalán nem épp a leghálásabb karakter, és itt sincs másként. Mufasa korai és értelmetlen halála minden kisgyermek (de állítom sok szülőnek is) az emlékezetébe vésődik. Pedig váratlanul éppen senkit nem érhetett, olyannyira felvezették. Mégis a halál motívuma és a hirtelen felnövés, magunkra utalás, kissé rideggé és félelmetessé teszi a mesét. De, hiába nem maradunk örökké gyerekek, és az élet az úr, ahogy mondja a film is. Szerencsére azért az alkotók nem akarták, hogy a film úgy maradjon meg mindenki emlékében, mint egy szadista elemeket is felvonultató alkotás, ezért Simba száműzött gyermekkori éveit, két félnótás egyed segítségével dobják fel, akik természetesen Timon és Pumba. Talán itt kezd kissé túlontúl kapkodóssá válni a film, mert túl hamar nő fel Simba, és hamar találja meg a hangját. Igaz, Raffiki, amolyan tanítómester módján vezetgeti a helyes döntés felé, plusz ott vannak apja életvezetési tanácsai is.

wpid-The-Lion-King-1-the-lion-king-20129350-1150-673-hd-cartoon-wallpapers.jpg

A végső összecsapás pedig igazi elementáris harc, ami rajzfilmhez képest igen szokatlan erővel sújt le. Simba gyerekkori megvezetettségével néz szembe. Zordon pedig sunyi és gyilkos tettével. Ez egyébként szintén nem egy hétköznapi felütés, hogy a mesében gyilkos legyen. A trónért vívott harc igazi jó és rossz harca, meglepetés nélkül nyilván.

the-lion-king-3d-wallpaper_108137-1920x1200.jpg

Az alkotóknak sikerült jól és életszerűen megalkotni a környezetet (és annak minden kettősségét is), amit fantasztikus színekkel vérteztek fel. Nem véletlen tanulmányozták hónapokig az afrikai közeget. A zenéért Hans Zimmer felel, aki meg is kapta érte az Oscar díját. A filmbéli betétdalokat pedig Elton John, Tim Rice koprodukciónak köszönhetjük, akik szintén vitték az aranyszobrot. Valószínűleg a legjobb mese díját is magabiztos kézzel kaparintották volna meg, de ez a kategória akkor még nem létezett.

Összegzés: A Disney egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb meséje, amely már idejekorán felnőttként kezelte gyermek nézőit. Az oroszlánkirály nem egy klasszikus gyermekmese, bugyirózsaszín történttel, hanem egy igen méltóságteljes, bátor, drámai elemekkel operáló, felnőtté válás története. Akit ez a film nem érintett meg, az keresse fel Óz-t egy szívért.

Értékelés: 8,5/10

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr696556413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kátai Levente Árpád 2014.07.30. 10:35:07

Nekem nem nagyon tetszett - ellentétben a többi korabeli Disney-filmmel. Nincs története, mázas, túlerőltetett érzelmek jellemzik, birodalmi seggfej zenéje van. Ráadásul 10 évvel korábban láttam már ezt a történetet medvékkel. Aztán kiderült, hogy már oroszlánokkal is megcsinálták korábban.

eßemfaßom meg áll 2014.07.30. 12:11:57

@Kátai Levente Árpád: +1

@poszt "A Disney egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb meséje"

Szerintem azért összetettben még mindig bőven több Hófehérkés tolltartót adtak el mint oroszlánosat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.30. 12:57:38

nem rossz mese, de messze nem olyan jó, mint amennyire körülrajongják.

thedirector 2014.07.30. 17:18:36

@Kátai Levente Árpád: Pedig az érzelgőssége ellenére igen is felnőttként kezeli a gyermekeket, és a Mufasa-Simba, Mufasa-Zordon párbeszédek akár egy felnőtteknek szóló filmben is helyt állnának.

@eßemfaßom meg áll: Nem elfelejteni, hogy a Hófehérke brandet azóta nem csak mesében, de más médiumon is előszeretettel tolták/tolják. Ennek ellenére számomra nem képzi kétség tárgyát, hogy az Az oroszlánkirály egyik a legnagyobb Disney húzónévnek. Elég csak ide rápillantani.

www.disneymovieslist.com/best/animated-disney-movies.asp
www.disneymovieslist.com/best/decade-1990-movies.asp
www.disneymovieslist.com/best/best-disney-movies.asp
www.thetoptens.com/best-disney-animated-movies/
Konkrétan most relikviákat, repitárgyak eladásáról nem kerestem/nincs infóm, de azért Hófehérkéne van pár évtizednyi előnye ebben is. Viszont ha találsz, másold már be kérlek, mert már engem is érdekel azért. :)

@doggfather: Azért azokat az el nem vitatható érdemeit, ami a filmet jellemzi, adjuk meg neki. :) Én sem tartom a legjobbnak, de nem indokolatlan a hype.

Köszönöm, hogy írtatok! :)

Kátai Levente Árpád 2014.07.30. 17:31:27

Nem úgy értettem, hogy túl érzelgős, hanem hogy a szereplők olyan érzelmekkel bírnak, amik a valóságban nem léteznek - ami nem lenne még önmagában baj -, de a mesékben sem hatnak jól. Egyszóval akárcsak a zene, seggfejek a szereplők is, minden lazaságot nélkülöznek, túl komolyan veszik önmagukat. Persze ez nem vonatkozik a két bohócra, de az ő karakterükkel nem lehet elvinni az egész filmet. Nekem a film hangulatával van bajom.

eßemfaßom meg áll 2014.07.30. 17:46:02

@thedirector: ezeken a listákon a "legjobb"-ként szerepel te viszont "leghíresebb"-nek nevezted és legjobbsága is minimum kérdőjeles, az imdb-n pl a Chihiro leveri, a rottentomatoes szerint a 8. az oroszlány

www.imdb.com/list/ls000422381/?start=1&view=detail&sort=user_rating:desc&defaults=1
www.rottentomatoes.com/guides/best_disney_animated_movies/

tovább meg keresgéljen linkeket aki nagyon unatkozik.

thedirector 2014.07.30. 19:19:35

@eßemfaßom meg áll: Egy kis időt még eltölthettél volna az interneten. :) Azt írtam "egyike, ha nem a.." azaz véleményes, de mindenképpen ott van.

A másik, hogy szép dolog, hogy idemásoltad a Chihirot, de Disneynek annyi köze van ahhoz a meséhez, mint Pali bácsinak a kvantummechanikához. A chihirot a Ghibli International gyártotta, Mijazakinak pedig szintén nem sok köze van Walthoz.

¿Qué tapas hay? 2014.07.30. 19:35:15

@thedirector: Igazából szerintem maga a mese magától nem lenne nagy szám, hanem a csodálatos rajzfilm-technika és a zene adják el. Ez egy nagyon jó rajzfilm, egy közepes történetre építve. Mondjuk a főcím magában egy önálló mestermű, de ez igazából csak moziban érvényesül jól. (Magánvéleményem ehhez, hogy az eredeti angol főcímdalban Carmen Twillie hangja elég gyenge)

thedirector 2014.07.31. 08:45:47

@¿Qué tapas hay?: Leírtam én is, hogy a történet nem egy nagy etwas, de amit vállal, azt azért simán lehozza.

Kyria 2014.08.06. 16:15:16

Én imádtam. Ilyet kérnék még, nem a bugyuta Jégvarázs sokszorosítását. A gyerek attól, hogy kicsi, még nem hülye, az én öcsém is teljesen feldolgozta az Oroszlánkirályt (akkor mint kísérő nővér voltam jelen, de rögvest rajongóvá avanzsáltam).

thedirector 2014.08.11. 12:41:23

@Kyria: Köszönöm, hogy írtál. Jó volt ezt olvasni. :)

Petrow 2014.08.19. 14:17:09

Zordon minden idők legjobb (rajz)filmes gonosza! Nem pöcsöl, nem adja elő hosszasan a tervét, hogy "de bizony akkor itt most meggyilkollak, és ugyanazt teszem a kölyköddel, muhhhahhha", csak egy egyszerű "Éljen...a...király!", és game over!
süti beállítások módosítása