Kik lehetnek ott az idei év legjobb filmje összesítésben?
2012. október 08. írta: thedirector

Kik lehetnek ott az idei év legjobb filmje összesítésben?

Nehéz feladat egy ilyen lista készítése, lévén nem lehet egyértelműen személyes tapasztalatokra hagyatkozni minden esetben. Elsősorban a kritikákra, fesztivál bemutatókra és pontszámokra hagyatkozunk. Lássuk kik lehetnek partiban az összesítésben:

hollywood-upcoming-movies-2012.jpg

The Silver Linings Playbook:
David O' Russel rendező neve ismerősen csenghet a filmek rajongóinak, hiszen olyan remek alkotásokat készített már, mint pl a Sivatagi cápák, vagy éppen 2010-ben a The Fighter (amivel 2 Oscart is bezsebelt színészeinek). Új filmjében egy elmezavaros történelemtanár (Bradley Cooper) történetét követhetjük végig, miután kikerült az elmegyógyintézetből. Visszatérésekor célul tűzte ki, hogy ex-nejével rendezze a viszonyát, ám a sors úgy hozza, hogy az életében feltűnik egy szintén kattant nő (Jennifer Lawrence) és elkezd alakulni köztük valami...
Cooper és Lawrence jelenleg talán a két legnagyobb húzónév a szakmában, és az alakításuktól már most csak szuperlatívuszokban beszélnek a kritikusok. A filmfesztiválok egyik kedvence volt Cooper, így jó eséllyel pályázik a film az előkelő pozíciókért a véghajrában. Ja, a történet Matthew Quick híres regénye alapján készült. Még egy plusz pont.

The Master
Az idei év legnagyobb favoritja lehet Paul Thomas Anderson új filmje. A rendezőről tudni illik, hogy nem sieti el a filmjei készítését, viszont közös jellemzője az alkotásainak, hogy elképesztően egyediek, igényesek és minden kétséget kizáróan remekek. A The Master megjelenése már elég közel, ám még mindig sok a kérdés a filmmel kapcsolatban. A történet középpontjában egy szekta(amelyről bár nem mondják ki, de a szcientológus egyházhoz hasonlatos) vezér és az ő tanítványa állnak. Itt is ki kell emelni a főszereplőket, mert Joaquin Phoenix és Philip Seymour Hoffman is elképesztő alakítást nyújt. A velencei filmfesztiválon el is vitték a legjobb alakításoknak járó díjat, míg Anderson a legjobb rendezői díjat kapta meg. A zenét ismét a Radiohead tagja, Johnny Greenwood (Vérző olaj zenéje fűződik még a nevéhez) szerezte, így a zenei aláfestésre ismét csak nem lehet panasz. Anderson 2007-ben eljutott már az Oscar legfontosabb jelöléseiig( anno a Nem vénnek való vidéktől kapott ki), ám jövőre hisszük, hogy el is fog hozni párat.

Life of Pi
Ang Lee filmjét is bemutatták már a New Yorki filmfesztiválon a filmtől bár nem voltak egyöntetűen elájulva, ám a látványvilágát és a film képeit nem győzték dicsérni. Yann Martel híres könyvét dolgozta fel a többszörösen elismert rendező (Értelem és érzelem, Tigris és sárkány), amelynek középpontjában egy fiatal bogaras fiú áll, aki egy állatkerti rakománnyal megpakolt hajón utazik, ám egy vihar következtében a hajó elsüllyed. A fiú az egyik túlélő, a másik pedig egy tigris. Kettejük kapcsolatáról szól, a sokáig megfilmesíthetetlennek tartott alkotás.

Zero Dark Thirty
Mert nincs év valamilyen háborús film nélkül. Ez éppen Osama Bin Ladenről szól. Vagyis a tavaly történt eseményeket dolgozza fel. Főleg a nyomozást és az akciót. Nem nagyon szeretjük az ilyen filmeket, mert leginkább egy erős amerikai melldöngetés és propaganda eszköz lehet, ám az a Kathryn Bigellow rendezi, aki néhány éve már megcsinálta a lehetetlent: Első női Oscar díjasnak mondhatja magát egy kifejezetten férfias filmmel, és még csak nem is volt nagyon propagandisztikus. Ettől már jobban félünk, de majd az idő eldönti. A főbb szerepekben Joel Edgertont, Jessica Chastaint és Mark Duplasst kell keresni idén decemberben.

Les Misérables
A musicaleket szeretjük, és általában egészen jól is teljesítenek a nevesebb alkotások. A Nyomorultak (mely nem túl meglepő módon az 1862-es Hugo regény alapján készült) kifejezetten kényelmes helyzetben van, hiszen az a Tom Hooper csinálja, aki két éve már elnyerte az akadémia kegyeit (A király beszéde). A történetet valószínűleg mindenki ismeri, de azért röviden: A 19. századi Franciaországban játszódó történet főszereplője Jean Valjean akit élelmiszerlopásért közel húszévi kényszermunkára ítélnek. Büntetése letöltése után azonban ismét lopni kényszerül – egyik éjjel befogadja egy püspök, akitől reggelre ellopja ezüst gyertyatartóit. Mikor Valjeant elfogják, a püspök nemhogy vádat nem emeltet ellene, hanem odaadja a szegény embernek az ezüsttárgyakat. A gesztus mély nyomot hagy benne. Letelepedik egy kisvárosban, ahol idővel az egyik legbefolyásosabb üzletember és polgármester válik belőle. Múltja mégis kísérti, mikor egy áthelyezett börtönőr lesz a rendőrkapitány, aki felismeri benne régi foglyát. Újra harcolnia kell szabadságáért és megvédenie a szívéhez legközelebb álló embereket a rosszindulatú támadásoktól…A film főszereplői gárdája igazán minőséginek mondható: Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried, Helena Bonham Carter. Ilyen szereplő gárdával nem nagyon lőhetnek mellé az alkotók.

Argo
Vagyis idehaza Az Argo-akció néven forgalomba kerülő mű. Ben Affleck újabb rendezése, amely a kritikus egyöntetű kedvence jelenleg. A Chicag Sun Times szerint szimplán a jövő évi Oscar biztos befutóját köszönthetjük. A többi kritikus szerint is elképesztően csavaros, lebilincselően izgalmas és profi a film. A film arról szól, hogy a CIA túszszabadító embere egy csavaros és szinte lehetetlen tervet eszel ki az Iránban ragadt amerikaik hazahozatalára. A vélemények szerint van a filmben bőven feszültség, izgalom és dráma, valamint megér egy misét a rendezés mellett főszerepet is játszó Affleck fizimiskája is. A további szerepekben John Goodmant és Bryan Cranstont (Breaking Bad) láthatjuk.

Moonrise Kingdom
Wes Anderson filmjei mindig is a legfurábbak közé tartoztak. Aki már látott egyet is akár közülük(Édes vízi élet, Utazás Darjeelingbe, Fantasztikus róka úr) tudhatja, hogy mire számítson. Kétségtelenül példás filmográfiája van és nagyon egyedülálló és remek látásmódú rendező, ám a Moonrise Kingdommal feltette az i-re a pontot(ezt mi is bizonyíthatjuk, mivel láttuk a filmet). A film két 12 éves gyerek történetét meséli el, akik szerelmesek lesznek és együtt szöknek el a New England-i partoktól a vadonba. Míg a hatóság a két gyereket keresi, hatalmas vihar közeleg a sziget felé, felbolydítva lakóinak nyugodt életét.

Inside Llewyn Davis
Bő két év után a Coen fivérek is újra alkotnak. Nem is akármit. A kikerült információk szerint a filmnek nem lesz cselekménye! Furán érdekes és zavarba ejtő film lesz ez, hiszen a tesók rendkívüli módon tudnak történetszálakat kreálni, majd ezeket össze is kuszálni, ahogy illik.
Nem nagyon mennénk bele a Coenek filmi világába, viszont azt érdemes tudni, hogy talán mindenkinél jobban tudnak dialógust írni. A karaktereik mindig a kisemberek, annál nagyobb gondokkal. Fekete humor, szélsőséges és groteszk cselekmények. Kíváncsiak leszünk mit sikerült idénre kotyvasztaniuk Justin Timberlake, Carey Mulligan főszerepléséve. Nem lesz könnyű dolguk, ha csak a saját filmográfiájukat nézzük: Véresen egyszerű, Hollywoodi lidércnyomás, A Nagy Lebowski, Fargo, A halál keresztútján, Ó testvér merre visz az utad, Nem vénnek való vidék, vagy épp legutóbb a Félszemű.

Django Unchained:
Nem szabad elfeledkezni arról, hogy idén Tarantino is rendez. Bár a film közel sem olyan könnyen állt össze, mint ahogy azt a mestertől megszokhattuk (csúszások, mellékszereplők dobbantása), azért csak elkészül és hamarosan be is mutatják a nagyérdeműnek. A történet szerint  Egy különös módszereket követő profi fejvadász (Christoph Waltz) egy rabszolga (Jamie Foxx) segítségével nagy sikert ér el, és hálából felszabadítja Djangót – a társak azonban együtt maradnak, hogy megkeressék a fekete férfi feleségét (Kerry Washington), akit egy rabszolgapiacon láttak utoljára. A nyomok végül egy ültetvényre vezetik őket, melynek tulajdonosa (Leonardo DiCaprio) rabszolgáit – trénere segítségével – egymás elleni gladiátorküzdelemre képezi ki. A fejvadászoknak sikerül bejutniuk a birtokra, de nem biztos, hogy ki is jutnak onnan: a földesúr hű szolgája (Samuel L. Jackson) gyanút fog, és a kalandorok csapdába esnek. Dönteniük kell, hogy az önfeláldozás vagy a túlélés-e a fontosabb számukra… Minket annyira nem vett meg az előzetes és még a történet sem, de mégiscsak korunk egyik legzseniálisabb írójáról, rendezőjéről van és ha Ő rendez, arra mindig oda kell figyelni. Egy Oscar jelölést már most megelőlegezünk neki Di Caprióért.

Seven Psychopats
Még a hónapban bemutatásra került McDonagh (Erőszakik) új filmje. A főszerepet ezúttal is Colin Farell alakítja. Szerepe szerint egy írói válságba keveredett alkotót alakít, aki egy rejtélyes ügy keretében belekeveredik a Los Angeles-i alvilág ügyeibe barátai lévén. A film az első előzetesek alapján eléggé Guy Ritchie-s lesz, de persze ezt nem bánjuk ha a minőség a helyén lesz. Erről a neves szereplőgárda gondoskodik majd, olyan nagy nevekkel (a fent említett Farellen kívül), mint Sam Rockwell, Woody Harrelson vagy Chris Walken). Nem gondolnánk, hogy eljut a nagy díjkiosztókig, de ismerve a rendező úr őrültségeit egy pazar kis film lehet a Seven Psychopats.

Lincoln
Az államfő, aki idén már volt vámpírvadász is (Abraham Lincoln, a vámpírvadász) most egy egészen más jellegű filmben látjuk viszont. A filmet az a Steven Spielberg rendezi (akinek nem soroljuk fel a híres filmjeit), aki mára már bármit leforgathat, amihez kénye kedve van. Ha éppen álmai lovára akar eldorbézolni több millió dollárt, megteheti. Ha Lincolnról akar megemlékezni? "Adjuk a pénzt Steven!". Nem akarunk nagyon rosszmájúak lenni, de a rendező nem nagyon találja már az egyensúlyt a filmjeivel. A Hadak útján is elképesztően giccses és unalmas alkotás volt, de persze csomó Oscar jelölésig elvitte. Így nem lepne meg minket ha a Lincoln (ami szintén eléggé sziruposnak tűnik az előzetes alapján) is hasonló utat járna be. Ám a főszereplő maszkírozásáért járó díjat - elnézve Daniel Day Lewis fizimiskáját, aki kiköpött Lincoln - megelőlegezzük már most. A további szerepekben láthatjuk még: Joseph Gordon Lewittet, Sally Fieldet, Tommy Lee Jonest és Tim Blake Nelsont. Novemberben tekinthető meg a rendező új filmje.

Cloud Atlas
A Wachowski fivérek (Mátrix, V, mint Vérbosszú) és Tom Tykwer (Lé meg a Lola) közös majd 3órás filmje tűnik az ősz legnagyobb dobásának, már ami a látványt és a fantáziát illeti. A történet szerint a Felhőatlasz felfedi előttünk, hogyan módosítják a másik életét az egymástól független emberek tettei és azok következményei a múltból kiindulva a jelenen át egészen a jövőig. Gyilkosból hős lesz? A filmben nem probléma. A kritikusokat  - A Pí életéhez hasonlóan - megosztotta a film. Van akik szerint egy terjengős, nehezen bevehető és bukásra ítélt film (újabb párhuzam a Pí-vel, hogy ezt a filmet is megfilmesíthetetlennek ítélték), mások szerint egy igazi remekmű, és elgondolkodtató alkotás. Az biztos, hogy a technikai díjakban diadalmaskodhat a film. Kérdés, hogy a történet és a kivitelezés elég lesz-e? Talán a rendezők nagy visszatérése lehet a film. A főbb szerepekben: Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Hugh Grant és Jim Sturgess.

The Place Beyond the Pines
Erről a filmről még valószínűleg senki nem hallott, hiszen olyan jelentéktelen színészek játszanak benne, mint Ryan Gosling, Bradley Cooper és Eva Mendes. Na jó komolyra fordítva a szót. Azért lesz érdekes ez a film, mert a Drive és a Blue Valentine (Gosling két etalon filmje) találkozik a vásznon. A filmet egyébként a B.V rendezője (Derek Cianfrance) készíti, a története pedig nagyon hasonló a Driveéhoz: Luke színész-kaszkadőr és egy motorost alakít, ám barátnője (Eva Mendes) és gyermekük anyagi biztonsága érdekében rablásra adja a fejét. Kitalálható, hogy az akció nem sül el valami jól és a rendőrség a nyomában lohol, élükön Bradley Cooperrel. Gosling a Drive után ismét egy érzékeny, halk szavú, mégis mindent feláldozni képes karaktert játszhat el. Reméljük azért nem nagyon fog hasonlítani a fent említett filmhez,  mert az megismételhetetlen. Azt is reméljük az az alakítás sem egyszeri csoda. Az előzetes nem fogott meg egyértelműen, de bármi lehet még.

The Perks of Being a Wallflower
Na ez az a film, ami már nagyon kilógott a listáról. Egy igazi botrány film, ami egy igazi botrány könyvből készült. Stephen Chbosky saját 1999-es regényét filmesítette meg. A könyvét nem rég a 3. legkárosabb olvasmánynak nevezték meg. A film egy Charlie nevű középiskolás fiúról szól, akit két eszement és botrányokról híres lány vesz a szárnya alá. A fiú a találkozás és néhány parti után elkezd lefele gurulni a lejtő. Drogok, öngyilkossági hajlam és a szex nyílt ábrázolása tényleg nagyon sokkoló lehet. Nem csak alulról kaparja a fiatalok középiskolai problémáit, hanem egyenesen belelök a mélybe. A filmet egyébként bemutatták már az Egyesült Államokban és egészen komoly pontokat osztottak ki rá. Ami még felkeltheti egyesek figyelmét, hogy Harry Potter után, Emma Watson ebben a filmben próbálja ledobni magáról a boszorkány attitűdjét. Mindazonáltal nyílt és erőszakos ábrázolás módja miatt kizártnak tartjuk, hogy bármilyen neves díjkiosztón elinduljon, mint potenciális esélyes.

The Dark Knight Rises
Pont az előző Batman film miatt lett ma az Oscar több jelöltből álló díjátadó (már ami a legjobb filmet illeti), így meglepne, ha pont ez a film nem kerülne oda. Persze csak töltelékként, mivel valódi esélye nincs. Meg kell jegyezni a film kapcsán, hogy Nolan elsőnek hibázott, mert sajnos ez rész nem igazán sikerült átütőre. Ez van, ha valaki olyan magas szinten dolgozik, mint Ő. A többi észrevétel a filmről júliusi kritikánkban.

The Avengers
Amikor azt hittük, hogy bukni fog a film (persze nem anyagilag, hanem minőségileg), akkor jött Joss W. és olyan gyomrost osztott ki a világnak, amiből kellett pár hét mire mindenki magához tért. A Bosszúállók nem csak, hogy elképesztően látványos és dögös, kiba' laza film lett, hanem értelmes, okos és egyáltalán nem erőltetett. Valahogy úgy lehetne definiálni, hogy a már elkészült Marvel filmek best of-ja. Az összes karaktert tudták megfelelően kezelni. Tényleg minden a helyén volt. Valószínűleg a technikai díjak zömében diadalmaskodni fog az alkotás. Talán még 1-2 kisebb kategóriába is befér, de ami biztos. A top10-ben nagyon nagyon sok filmes listára oda fog kerülni az év végén. Nem érdemtelenül.

The Hobbit: An Unexpected Journey
A 3. nagy látványfilm, ami idén betalálhat, ha Peter Jackson ott folytatja, ahol 2003-ban abbahagyta (szerintem szeretné pont úgy 11 Oscar díjjal kezdeni vagy zárni ezt a trilógiát is), akkor nagy baj nem lehet, minket azonban továbbra sem kápráztatott el a film képi világa. Nem tudjuk, hogy mennyire lesz jó a film, aki már látott belőle néhány percet, elég jó véleménnyel volt. Főleg itt is a technikai dolgokat emelték ki, de ha olyan értő kezek közül kerül ki a film, mint P.J-é akkor nem nagyon kell félni attól, hogy el lesz szúrva. Még két hónap és kiderül.



A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr354827239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása