Brad Pitt baseballozik. Kritika a Pénzcsináló című filmről
2012. január 24. írta: thedirector

Brad Pitt baseballozik. Kritika a Pénzcsináló című filmről

Pénzcsináló
 

Moneyball
2011


Itt a filmértéken mindig is fontos szerepet szántam a sporttal foglalkozó alkotásoknak. Rövid fennállásunk óta volt már Forma1, boksz, mma és most egy újabb ágat elemzünk ki egy filmen keresztül, ez pedig nem más, mint a baseball.

Ütős darab
Már az elején le kell szögeznem, hogy nem vagyok annyira oda ezért a sportért, és nem is ismerem kellően, hogy megtudjam ítélni, hogy mennyire hiteles a film, de nincs is rá szükségem, ugyanis nem annyira a játékra koncentrál a dolog, hanem inkább az edzők, managerek, szakvezetők szerepkörére és a stratégiára. Billy Beane (Brad Pitt) egykor nagy tehetségnek számító játékos volt, aki azonban túl hamar döntött a játék mellett és nem tudta beváltani a hozzá fűzött ígéreteket. Tehetségét azonban, mint az Oakland Athletics vezetője kamatoztatja. A klubnak esélyes sincs, hogy olyan nagy nevek ellen tudjon eredményt elérni, mint a Red Sox vagy a Yankees. Beane azonban nem az a vesztes fajta, ezért megpróbálja megváltoztatni a sportot. Maga mellé fogadja a kissé bogarasnak tűnű Bill-t (J.Hill), a közgazdászt. Ezentúl mindent a számok és statisztikák alapjára fognak építeni. Természetesen a döntés kockázatos, hisz vannak olyan emberek akik csak egy poszton értek el kimagasló teljesítményt, mások már öregek, van aki sérült, tehát a vállalkozás nagy és nem biztosan megtérülő. Azonban Beane és Bill hisz benne, tehát megkezdődik az átszervezés és indulhat a játék.
  

Értjük mink ezt?
Rögtön kezdeném a film hibáival, mert szerencsére ebből van a kevesebb. Először is aki nem tudja mi fán terem a baseball (mint pl. én) annak bizonyos dolgok totál érthetetlenek pl "pöcizés" és társaik. Nem is erőlködnek, hogy megmagyarázzák. A sportfilmekben pedig pont az lenne a lényeg, hogy betekintést nyerjünk az adott ágba. Persze ez inkább dráma mint igazi sportfilm, mert egyszerűen túl sok minden játszódik a színfalak mögött. Kevés a játék és annál több a túlmisztifikált stratégiázás és számolgatás. Beane lánya is megjelenik olykor - olykor, de igazán nem tudjuk miért. Próbáltak valami nagyon béna "apuci lelkiismerete" jellemet ráerőltetni, de inkább hagyták volna. A film túl hosszú, ahhoz képest, milyen lassan csordogál medrébe,   félóra nyugodtan kivágható lett volna belőle. Nos ezek voltak amiket negatívumként tudnék felhozni. A pozitív dolgok szerencsére jóvan nagyobb számban vannak jelen. Például kapásból a történet és a dialógusok. Parádés. Nincs rá jobb szó. Tudatosan építkezik a történet, a karakterek jelleme szépen elkülöníthető, emlékezetes. Nem véletlen, hisz az az Aaron Sorkin írta, aki már sok nagy filmet sikeressé tett forgatókönyvével (legutóbb pl.a Social Network-öt). Tökéletesen bemutatja, hogy milyen rideg és kegyelmet nem ismerő a profik világa. Szerencsére kerülték a kliséket, amennyire tudták, de az említett kislányos szirup és a vége picit ront a képen. Nagyon tetszett a film operatőri munkája, de főleg a világítás. Szép, letisztult az egész. A zenéje frankó, drámaias, olykor hősies, még emlékezetesnek is mondanám. Külön plusz pont, hogy sok sok archív vagy kézik amerás felvétel kapott helyett. Bár mint mondtam, ezek a sportot bemutató részek ritka szám vannak jelen. Színészeink elég vegyesek. Brad Pitt csuklóból hozza a csalódott, lecsúszott, de kőkemény és karakteres vezetőt. Nem akarom mondani, hogy az Ő nevével eladhatóbbá vált a film, de tény, hogy szerintem más is hozta volna ezt a szintet. Olyan nagy kihívások elé nem volt állítva. De rendben volt a színészi játéka. Jonah Hill sem volt kiemelkedő, ő is letudta amit le kell. Az edzőt játszó Philip Seymour Hoffman viszont tényleg semmilyen.

Összegzés: Én jól szórakoztam a filmen. Kis szeletet kaptam a profi baseball-ból (annak is inkább a háttérmunkáiból). A film nyelvi elemek a helyén voltak, de több ismeretanyag és pörgősebb események, valamint jobb szereposztás elkélt volna, de így is az év egyik nagy filmje lett.

Értékelés: 7,5/10

Trailer:


 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr263744317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása