A Harcos
2011. december 02. írta: thedirector

A Harcos

A Harcos


(The Fighter)
2010


Meg kell mondjam nem ezt vártam, amikor először hallottam erről a műről. Egy sportfilmre gondoltam és kaptam egy drámát. Na de milyet?? Olvassatok tovább és meglátjátok!

"Családom nélkül egy lépést sem"(Igaz történet alapján)

Írország kisvárosának, Lowellnek van két szupersztár boxolója, akik nem mellesleg testvérek is: Dick Eklund és Micky Ward. A filmet azzal a céllal készítették,hogy bemutassák Mick életét, mégsem róla szól,hanem Dickyről. (De erről majd lent bővebben) Arról a Dickyről, aki anno egyszer kiütötte Sugar Ray Leonardot "a legjobb mérkőzésen" és azóta is ezzel henceg, a sport karrierje viszont ketté tört, mivel totális crack függő lett. Micky viszont egy nagyon tehetséges boxoló, aki igazán megmutatja a filmben az emberi oldalát. Ám van egy olyan (nevezzük külső) körülménynek ami visszatartja őt abban, hogy profi legyen és ne csak ugródeszka a többi boxolónak, ez pedig nem más mint a 8 testvére és az édesanyja. Komolyan mondom, ha a két testvér van egy snittben már az is elég feszültség, de ha ott van még rajtuk kívül a maradék 6 lány(!) +anya, akkor bizony a Mónika show-s csetepaték, kellemes szombat délutáni pikniknek tűnnek. Visszatérve arra,hogy Mickyt a családja gátolja, ez igazából féligazság, az édesanyja a managere, a bátyja pedig a személyi edzője. De kérdem én egy sportolónak olyan háttér mellett,ahol az édesanya nem veti meg a szeszt, folyton a családi perpatvar közelében áll ráadásul (kerülve a hímsovinizmust) mint nő,nem igen profi ami a bunyókat illeti, ezek után milyen meccseket tud leszervezni a fiának?("munkát és a családot sose keverd") Olyanokat amin folyton elverik. Milyen edzést tud tartani egy olyan bunyós aki (állítólag)életében egyszer csinált valami maradandót és azóta csak a drogfüstben tengődik? Hát semmilyet.
Micky a filmben nem egy erős jellem. Amikor kínálkozik a lehetőség,habozik, majd rosszul dönt. A családja úgy beszéli rá dolgokra, hibás döntésekre,ahogy akarja. A helyzet tehát bonyolult és bonyolódik is.

A férfi, aki kiütötte Sugar Ray Leonardot
A filmben végig fent áll a dráma, amit erősít Charlene, Micky szerelme,aki ellentétben Ward-dal, egy sziklaszilárd ,határozott jellemű (bocsánat) igazi tenyerestalpas lány, mellesleg fantasztikusan néz ki a vásznon. Ő egymaga szembe mer menni a pereputtyal.  Mondhatni ő az a jótevő lény, aki vezeti Mickyt a helyes úton vagyis vezetné, ha a fiú hagyná, de a másik oldalról meg rángatja a Ward/Eklund kompánia.
Az anyuka ezért utálja, hisz "telebeszéli "a fia fejét. A fő baj, hogy anyuci viszont, tesz arról, hogy mindig minden Dicky körül forogjon. Szemében még mindig ő a sztár, ő A "Harcos", aki  kiütötte Sugar Ray Leonardot. Végig érezhető volt a filmben, hogy el fog pattani a húr, főleg Dickynél és csinálni fog valami olyan hülyeséget, ami meg kell, hogy törje ezt feszült helyzetet.  (ami már nem is volt tovább fent tartható) [SPOILER-Mikor egy újabb ötletet talál ki Dick, arra,hogy pénz szerezzen öccse meccseire, beüt a krach a rendőrség elkapja és letartóztatja, míg Ward mentené ki a helyzetből, őt is elkapják és péppé verik a kezét -SPOILER] Innentől pedig egy egészen más filmet látunk. Persze nem olyan értelemben,  hogy átvált vígjátékba, de Micky jelleme itt kezd el fejlődni igazán, mer szembemenni az anyjával, bírálja a döntéseit, kiáll a barátnője mellett és új edzőt keres. De Dicky élete is itt kezd igazi fordulatot venni [SPOILER- persze a sitten így is ő A férfi aki kitüötte Sugar Ray Leonardot(nyugi a filmben 5 percenként bedobják ezt a nevet)-SPOILER] nincs crack, hülye ötletek, csak edzés és gondolkodás.A film sajnos a sporttal kapcsolatos filmek általános sémáját követi, így sokszor kiszámíthatóvá, hova tovább ,kliséssé válik. Micky viszont kénytelen szembenézi a helyzettel ,mindent a testvérétől tanult,szüksége van rá, mint ahogy szüksége van arra, hogy a családja mellette legyen, hisz mind a 30évét mellettük töltötte el, de kell a nyugalom is neki, amit szerelme, új edzője testesít meg. David O'Russel rendező nagyon megtalálta a végére a helyes utat, hogy hogy tudja kezelni az Eklund/Anyu vs.Micky, Charlenne, új manageri feleket.

The Warriors Code(x)
A film 1990-es éveket dolgozza fel, szerencsére kapunk rengeteg archív felvételt, az HBO folyamatosan doku filmeket készít (jelenleg Dickyről, aki elrettentő példaként fog szolgálni a crack függősége miatt) a város képe korhű, a zenék korabeliek. Apropó a zenék fantasztikusak. Olyan hírességek zenéit hallhatjuk mint a red hot chili peppers, a The Heavy (nagy kedvenc) és a direkt Mickynek írt zenét, a Warriors Code-ot a Dropkick Murphystől. Sokat dob a hangulaton, hogy igazi edzős, tökös zenék mennek, nem valami nagyon giccses szimfonikus. Fent említettem, hogy Micky Ward film, de nem róla szól. Ez "sajnos" igaz, bár alapvetően a film, a box bajnok életét dolgozza fel, a Dickyt alakító Christian Bale röhögve lejátszik mindenkit a vászonról. Bár "mellékszerepe" van, élete egyik legjobb alakítását nyújtja. Egyszerűen félelmetes ez az ember. Úgy dobálja le magáról a 20-30kilókat, majd szedi fel, mint más a ruháját. (valaki majd azért szóljon neki, hogy ez nem túl egészséges). Ahogy eljátssza a bátor, beszívott, karrier törött bokszolót, az egyszerűen mindent visz (főleg a mozgása). Nem másként Melissa Leo , aki az idegroncs, mégis szerető, óvó anyjukat alakítja. Egyébként mind a ketten megkapták tavaly a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart, úgyhogy ez is csak erősít abban amit írtam. Mark Whalbergről sokat nem lehet elmondani. Én nem tartom egy kiemelkedő színésznek, itt is főleg átlagos alakítást nyújt, de a boksszal legalább rendesen megismerkedett.:)

Összegzés:Nem mondom, hogy egy világmegválót és egyedi dráma/sport film kerekedett ki David O' Russel boszorkánykonyhájából, de korrekt mű. Amit főleg a két mellékszereplő tesz emlékezetessé. A dráma magas fokon dolgozik végig, a bunyók azonban nagyon háttérbe szorultak, és annak ellenére, hogy ez Mickey Ward   filmje (lett volna), nem  Ő a főszereplő. De mindenképpen érdemes megnézni, mert Christian Bale egy elképesztően tehetséges, sokoldalú színész. Mickey Ward pedig egy remek sportoló, akinek, bár későn jöttek a sikerek, mégis Írország példaképe lett a bokszban.

Értékelés: 8/10
Update:A filmet csak eredeti nyelven nézzétek! Borzalmas magyarul.

Trailer:

Bónusz: Dropkick Murphys:

A bejegyzés trackback címe:

https://filmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr923431897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása